Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Lichaamsbeweging is de sleutel tot gezonde hersenen

Gepubliceerd op 10 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Onderzoekers vonden nieuw bewijs dat lichaamsbeweging, zelfs met een lage intensiteit, de gezondheid van de hersenen op de korte en lange termijn kan verbeteren.

Eén studie suggereert bijvoorbeeld dat zelfs lichamelijke activiteiten op een laag niveau, zoals huishoudelijke taken, helpen om het risico op cognitieve stoornissen bij oudere volwassenen te verminderen.

Opzet van de studie

Nu heeft een team onder leiding van Michelle Voss van de University of Iowa bewijzen gevonden ter ondersteuning van het idee dat de voordelen van slechts één training de voordelen van frequente fysieke activiteit op de lange termijn kunnen voorspellen.

Het team presenteerde deze bevindingen tijdens de symposia van de Cognitive Neuroscience Society in San Francisco. Als symposium-voorzitter legde Wendy Suzuki van de New York University uit: “Er is een sterk en direct verband tussen fysieke activiteit en hoe je hersenen werken.”

“Mensen koppelen fysieke gezondheid nog steeds niet aan de hersenen en cognitieve gezondheid, maar vooral aan afslanken.”

Het nieuwe onderzoek is echter bedoeld om mensen aan te moedigen om lichaamsbeweging anders te bekijken. De andere gepresenteerde onderzoeken zijn gericht op het vinden van betere strategieën om mensen aan te moedigen om fysiek actiever te worden – zelfs in gemeenschappen die moeite hebben om hun leden de motivatie, context en voorzieningen aan te bieden die zij nodig hebben.

Voordelen op korte en lange termijn

Volgens Voss is deze studie de eerste in zijn soort: zowel de korte- als lange-termijn voordelen van beweging op de hersenen worden onderzocht.

In het onderzoek ondergingen vrijwilligers functionele MRI-scans die de hersenactiviteit meten en tests om het werkgeheugen te beoordelen. De deelnemers ondergingen deze evaluaties eenmaal na het volgen van enkele trainingssessies van lichte en gematigde intensiteitsoefening, en vervolgens opnieuw na een fitnessprogramma van 12 weken.

Na deze tests ontdekten de wetenschappers dat diegenen die de meeste cognitieve voordelen na afzonderlijke trainingen ervoeren, eveneens belangrijke positieve effecten aan het einde van hun trainingsprogramma’s mochten kennen.

Ten behoeve van dit onderzoek kozen de wetenschappers voor ligfietsen (waarbij de individuen op hun rug liggen) met gemotoriseerde pedalen, wat betekende dat de deelnemers de keuze hadden om actief te trappen of de pedalen automatisch te laten draaien.

“Deze functie stelde ons in staat om de pedaalsnelheid constant te houden terwijl we alleen de hartslag wijzigden tussen de condities van lichte en matige intensiteit,” zei Voss, en ze voegde er ook aan toe: “Dit is nieuw voor acute oefeningsparadigma’s, die vaak zitten gebruiken als controleconditie.”[1]

Beweging en de hersenen

Beweging heeft een directe en indirecte invloed op de hersenen en het geheugen. De voordelen van lichaamsbeweging komen rechtstreeks voort uit het vermogen om de insulineresistentie te verminderen, ontstekingen te verminderen en de afgifte van groeifactoren te stimuleren – chemicaliën in de hersenen die de gezondheid van de hersencellen, de groei van nieuwe bloedvaten in de hersenen en zelfs de overvloed evenals de overleving van nieuwe hersencellen, te beïnvloeden.

Onrechtstreeks verbetert beweging de stemming en de slaap, en vermindert het stress en angst. Problemen op deze gebieden veroorzaken of vergemakkelijken cognitieve stoornissen.

Veel studies hebben gesuggereerd dat de delen van de hersenen die het denken en het geheugen beheersen (de prefrontale cortex en mediale temporale cortex) een groter volume hebben bij mensen die regelmatig dan mensen die dat niet doen. “Nog opwindender is de bevinding dat het deelnemen aan een programma van regelmatige lichaamsbeweging met een matige intensiteit gedurende zes maanden of een jaar geassocieerd is met een toename van het volume van de geselecteerde hersenregio’s”, zegt Dr. Scott McGinnis van de Harvard Medical School.

Je hoeft niet nu niet onmiddellijk een abonnement bij de sportclub af te sluiten. Wandelen, vaker de trap nemen en het huishouden doen, zijn al een goede start om meer te bewegen. Verder kan je ook zwemmen, tennissen of dansen.[2]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 25 maart 2019, The key to brain health: Light but frequent exercise
↑2 5 april 2014, Regular exercise changes the brain to improve memory, thinking skills

Andere artikels over Sport & Lifestyle

    • Tai Chi helpt je fit te houden bij het ouder worden

      Jaarlijks meldt ongeveer 28 procent van de senioren in de VS dat ze vallen en 2 van de 5 gevallen leiden tot verwondingen die leiden tot een bezoek aan de spoed, een ziekenhuisopname of zelfs een overlijden.

      Van Tai Chi is bewezen dat het, meer dan krachttraining en aerobics, helpt om valpartijen bij senioren te voorkomen.

      (meer…)

    • Tai Chi helpt je fit te houden bij het ouder worden
    • Beweging verbetert het geheugen en gaat Alzheimer tegen

      Uit onderzoek is al meermaals gebleken dat beweging de hersengezondheid ondersteunt. Maar wat gebeurt er dan precies in de hersenen?

      (meer…)

    • Beweging verbetert het geheugen en gaat Alzheimer tegen
    • Wandelen in het bos verlaagt je bloeddruk

      Woon je in de buurt van een bos en maak je je zorgen over je bloeddruk, dan zal een boswandeling je beslist goed doen. Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat de praktijk van Shinrin-yoku, of ‘baden in het bos’ helpt bij het verlagen van de bloeddruk.

      (meer…)

    • Wandelen in het bos verlaagt je bloeddruk
    • Slaapproblemen en slapeloosheid natuurlijk oplossen (= zonder slaappillen)

      In een samenleving die 24/7 druk in de weer is, wordt slaap soms eerder als luxe dan als noodzaak beschouwd. Helaas is het aantal uren in een dag beperkt. Vaak geen we taken voornemen op slaap. En zo blijft ons brein wakker, ook wanneer we in bed kruipen. Wat kunnen we daar nu aan doen?

      In dit artikel lees je:

      • Waarom slaap zo belangrijk is;
      • Hoeveel slaap je nodig hebt;
      • Hoe laat je moet gaan slapen om voldoende te slapen;
      • Een aantal tips die helpen om beter te slapen;
      • Welke supplementen je slaap kunnen ondersteunen.
      (meer…)

    • Slaapproblemen en slapeloosheid natuurlijk oplossen (= zonder slaappillen)
    • Creatine gebruiken: effecten, bijwerkingen en soorten

      Ex-top tennisster Justine Henin kwam in 2003 wat kwalijk in het nieuws.  Toen ze terugkwam van een stage in Amerika bij de bekende toptrainer Etcheberry, was ze opvallend forser gebouwd. Het frêle meisje van weleer was plots een 'geblokte' dame geworden.

      Al gauw gingen de geruchten: de miraculeuze versteviging van haar lichaam zou een rechtstreeks gevolg zijn van doping. Na wat nee- en ja- verhalen, kwam de waarheid aan het licht…

      Waalse Justine nam namelijk het sportsupplement 'creatine'. Geen dopingproduct dus, want het staat niet vermeld op de internationale dopinglijst. Dat creatine leidt tot opmerkelijke opbouw van de spiermassa, is ondertussen bewezen.

      (meer…)

    • Creatine gebruiken: effecten, bijwerkingen en soorten
Home
Sport & Lifestyle

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023