Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Studie vindt hoge niveaus van ‘lelijke cholesterol’

Gepubliceerd op 26 september 2019 - Laatst bijgewerkt op 09 februari 2022

Laatst bijgewerkt op 9 februari 2022

Bij nuchtere cholesteroltesten worden klassiek de HDL en LDL cholesterol gemeten. Niet-nuchtere cholesteroltesten echter includeren een belangrijke nieuwe risicofactor, namelijk het restcholesterol dat in het bloed achterblijft na opname van voedingsvetten door de darm.

Dit noemen we ook wel eens ‘lelijk cholesterol’. Het is levensbedreigend omdat het, net als LDL cholesterol, ook in de arteriële vaatwand zal penetreren, opstapelen en zo de ontwikkeling van hart- en vaatziekte bevorderen.[1]

Onderzoek naar restcholesterol

Nieuw onderzoek, gevoerd aan de Universiteit aan Kopenhagen, onderzocht het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziekten, en kwam tot een alarmerende conclusie. Het team gebruikte gegevens van de algemene bevolkingsstudie van Kopenhagen, waaronder cholesterolspecifieke testresultaten van ongeveer 9.000 mensen.

Met behulp van een geavanceerde meetmethode, metabolomics genaamd, konden onderzoekers de hoeveelheden goed, slecht en “lelijk” cholesterol in elk monster identificeren. Ze ontdekten dat gelijke delen van al deze soorten cholesterol totaal cholesterol vormen, wat betekent dat het effect van hogere niveaus van lelijke cholesterol veel groter is dan wetenschappers voorheen dachten.

“Onze resultaten tonen aan dat de hoeveelheid restcholesterol in het bloed van volwassen Denen net zo hoog is als de hoeveelheid slechte LDL–cholesterol“, zegt hoofdarts Prof. Børge Nordestgaard van de Universiteit van Kopenhagen en het Kopenhagen Universitair Ziekenhuis. “We hebben eerder aangetoond dat restcholesterol minstens zo kritisch is als LDL–cholesterol in relatie tot een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte, en [dit] is daarom een verontrustende ontwikkeling.”

Het meten van cholesterol en wat het betekent

Wanneer iemand zijn cholesterol laat controleren, is dit geen enkelvoudig bloedonderzoek. In plaats daarvan omvatten de testresultaten verschillende niveaus van verschillende soorten cholesterol: HDL of goede cholesterol, LDL of slechte cholesterol, triglyceriden en totaal cholesterol.

Over het algemeen moeten mensen voor betere gezondheidsresultaten streven naar hogere niveaus van HDL en lagere niveaus van LDL en triglyceriden. Op deze manier opsplitsen biedt meer informatie dan een eenvoudige totale cholesteroltest. De methode die de wetenschappers in deze studie gebruikten (metabolomics) biedt nog meer essentiële informatie.

Eerdere studies over dit onderwerp hebben enig licht geworpen op resterend cholesterol; onderzoekers hebben ontdekt dat overgewicht of obesitas de belangrijkste oorzaak waren van hoge niveaus van zowel resterend cholesterol als triglyceriden bij volwassenen.

Prof. Nordestgaard merkt op dat met de nieuwe kennis die het team uit deze studie heeft gehaald, de preventie van hart- en vaatziekten niet alleen op LDL–cholesterol moet zijn gericht, omdat dat niet het enige type is dat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

“Tot nu toe hebben zowel cardiologen als [artsen] zich vooral gericht op het verminderen van LDL–cholesterol, maar in de toekomst zal de focus ook liggen op het verminderen van triglyceriden en resterende cholesterol,” zegt hij.

De behandeling van hoge cholesterol

Als iemand ontdekt dat hun cholesterolgehalte niet optimaal is, zijn er een paar opties beschikbaar voor behandeling.

Focussen op gezond voedsel – waaronder meer fruit en groenten, volle granen, noten, gevogelte en vis – is een goede manier om deze niveaus te helpen verbeteren. Het is ook belangrijk om de consumptie van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet en suiker te verminderen.

Ook moeten mensen proberen te voorkomen te veel te zitten, omdat lichamelijke activiteit kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren. Bovendien verhoogt het roken van sigaretten het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.

Veranderingen in levensstijl – zoals het verbeteren van het dieet, meer bewegen en stoppen met roken – kan het cholesterolgehalte helpen verbeteren. Als deze methoden echter niet werken, kunnen artsen ook medicijnen voorschrijven.

Afvallen is misschien het beste wat iemand kan doen om hun “lelijke” cholesterol en triglyceriden te verlagen.

Preventie van een hartinfarct en beroerte moet zich niet alleen richten op het verminderen van het slechte LDL–cholesterol, maar ook op het verminderen van resterende cholesterol en triglyceriden.”[2]

Cholesterol behandelen

Er bestaan verscheidene natuurlijke producten om cholesterol te behandelen, denk maar visolie en soja. Ook vitamine B3, bekend als niacine, helpt om cholesterolwaarden te verbeteren. Het helpt namelijk om goede cholesterol te boosten en triglyceriden evenals LDL te verlagen.[3]

No-Flush Niacin (100 caps)

No-Flush Niacin (100 caps)

No-Flush Niacin helpt cholesterol onder controle te houden met een speciale vorm van niacine, maar zonder de typische opvliegers.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 december 2016, Dienst Laboratoriumgeneeskunde Campus Sint-Jan
↑2 12 augustus 2019, Study finds ‘disturbingly’ high levels of ‘ugly cholesterol’
↑3 12 juni 2017, Niacin (Vitamin B3)

Andere artikels over Antioxidanten

    • Aanpak van cholesterolproblemen

      De vorige keer hadden we het over de speciale darmbacterie lactobacillus fermentum en zijn speciale gave om Glutathion aan te maken. Dit geeft alle cellen de mogelijkheid om meer te ontgiften en zo het lichaam gezonder te houden. Maar er is ook nog een specifiek voordeel aan het aanmaken van meer glutathion: namelijk de invloed op die andere belangrijke molecule: het cholesterol.

      (meer…)

    • Aanpak van cholesterolproblemen
    • Granaatappel blijkt nuttig te zijn bij de preventie van aderverkalking

      De toekomst van de preventie van cardiovasculaire ziekten en de behandelingen ervan zal wellicht niet teruggevonden worden in je medisch kabinet, maar eerder op het aanrecht van je keuken of in je tuin groeiend aan een boom.

      (meer…)

    • Granaatappel blijkt nuttig te zijn bij de preventie van aderverkalking
    • Hartritmestoornissen: soorten en onderzoeksmethodes

      Het hart is zonder twijfel de meest essentiële spier van ons lichaam. Ze pompt ons bloed met een gemiddelde van 60 tot 80 samentrekkingen per minuut door ons lichaam, en we kunnen problemen aan ons hart uiteraard missen als kiespijn.

      Een van de meest voorkomende kwalen van het hart zijn de ritmestoornissen. Een onregelmatige hartslag kan meerdere oorzaken hebben en de manier om deze stoornissen te behandelen is dan ook wisselend.

      (meer…)

    • Hartritmestoornissen: soorten en onderzoeksmethodes
    • Overmatige triglyceriden in het bloed kunnen orgaanschade veroorzaken

      In een nieuwe studie aan de Saarland Universiteit in Saarbrücken hebben dr. Timo Speer en zijn collega’s de mechanismen gevonden waardoor hoge niveaus van bloedlipiden kunnen leiden tot ontstekingen en, na verloop van tijd, ernstigere gevolgen, zoals orgaanschade.

      (meer…)

    • Overmatige triglyceriden in het bloed kunnen orgaanschade veroorzaken
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hart & Vaatziekten
    • Cholesterol

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023