Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Het effect van N-acetylcysteïne op reumatoïde artritis (Studie)

Gepubliceerd op 02 augustus, 2022

Laatst bijgewerkt op 2 augustus 2022

Onderzoekers van de Kashan Universiteit in Iran hebben een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd om te bepalen of suppletie met N-acetylcysteïne een effect op de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis zou hebben in vergelijking met een placebo-controle.[1] De resultaten toonden aan dat het supplement geen effect heeft op reumatoïde artritis.

Achtergrond van de studie

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij mensen met RA richt het immuunsysteem zich ongepast op de gewrichtsweefsels. Dit kan resulteren in pijn, ontsteking en geleidelijk verlies van gewrichtsfunctie. De verhoogde niveaus van ontsteking in het gewricht verhogen dan weer op hun beurt de niveaus van oxidatieve stress, die bijdragen tot de pijn, stijfheid en het gebrek aan mobiliteit. Dit zijn gewoonlijk de symptomen die mensen met RA ervaren.

N-Acetylcysteïne (NAC) is een geacetyleerde vorm van het aminozuur L-cysteïne en heeft sterke antioxiderende en ontstekingsremmende activiteiten. De huidige studie onderzocht het effect van NAC-suppletie op ontsteking, oxidatieve stress, en ziekteactiviteit bij deelnemers met RA.
De studie

In deze gerandomiseerde gecontroleerde studie, die in totaal 3 maanden duurde, namen 74 deelnemers met RA gerandomiseerd 600 mg NAC (36 deelnemers; 30 vrouwen en 6 mannen) of een placebo (34 deelnemers; 24 vrouwen en 10 mannen) tweemaal per dag. De ziekteactiviteit werd zowel voor als na de studie beoordeeld met behulp van de Disease Activity Score-28 (DAS) en een analyse van verschillende biomarkers.

De resultaten van de studie

Vergeleken met hun uitgangsniveaus hadden de deelnemers in de NAC-groep statistisch significante dalingen in de volgende biomarkers:

  • Stijfheid in de ochtend
  • Disease Activity Score
  • Erytrocytensedimentatiesnelheid (ESR, een manier om ontsteking te meten)
  • Malondialdehyde (MDA, een marker van oxidatieve stress)
  • Stikstofmonoxide (NO)
  • Hooggevoelig c-reactief proteïne (hs-CRP)
  • Nuchtere bloedglucose
  • LDL-C

HDL-C-niveaus waren ook significant verhoogd in de NAC-groep in vergelijking met hun eigen uitgangswaarde. Belangrijk is dat de verschillen tussen de NAC-groep en de controlegroep alleen statistisch significant waren voor NO, nuchtere bloedglucose en HDL-C na correctie voor de uitgangswaarden. Dit wijst erop dat NAC de ziekteactiviteit niet beïnvloedde in vergelijking met de placebocontrole.

De auteurs concluderen dat NAC niet moet worden beschouwd als een vervanging van de standaardtherapie, maar het kan wel worden gebruikt als een aanvullende therapie.

Niet te vergeten

Deze studie benadrukt het cruciale belang van placebo-controles in gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Indien in deze studie een NAC-groep was opgenomen die alleen het effect van NAC had vergeleken met hun eigen uitgangswaarde, zou NAC veel doeltreffender zijn gebleken dan in werkelijkheid het geval was na vergelijking met de placebo-controlegroep.

N-Acetyl-L-Cysteine (NAC)

N-Acetyl-L-Cysteine (NAC)

N-Acetyl-L-Cysteine (NAC)

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 maart 2022, Effects of N-acetylcysteine supplementation on disease activity, oxidative stress, and inflammatory and metabolic parameters in rheumatoid arthritis patients: a randomized double-blind placebo-controlled trial

Andere artikels over Studies

    • De invloed van zink op de telomeerlengte (Studie)

      In deze transversale studie((16 november 2022, Potential effect of dietary zinc intake on telomere length: A cross-sectional study of US adults)) werd een hogere zinkinname in verband gebracht met langere telomeren, een biomarker voor celveroudering.

      (meer…)

    • De invloed van zink op de telomeerlengte (Studie)
    • Curcumine als natuurlijk middel tegen spierschade (Studie)

      De onderstaande studie omvat een meta-analyse die onderzocht of een supplement van curcumine kon bijdragen aan het herstel van spieren. De resultaten tonen aan dat curcumine wel degelijk spierschade dat veroorzaakt is door inspanning kan verbeteren.

      (meer…)

    • Curcumine als natuurlijk middel tegen spierschade (Studie)
    • Feit of fabel: volwassenen hebben meer eiwitten nodig

      Onze spieren hebben eiwitten als hoofdbestanddeel nodig voor een normale ondersteuning. Naarmate we ouder worden, ervaren we ook wat meer problemen met bijvoorbeeld spiergroei en -kracht. Minder spiermassa betekent niet alleen minder kracht, het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. In dit artikel lees je of je als volwassene vanaf een bepaalde leeftijd meer eiwitten moet nemen.

      (meer…)

    • Feit of fabel: volwassenen hebben meer eiwitten nodig
    • Artritis behandelen met kurkuma-extract en curcumine (Studie)

      Deze meta-analyse onderzocht of artrose en reumatoïde artritis behandeld kunnen worden met suppletie van kurkuma-extract of curcumine. De klinische resultaten toonden een verbetering aan in de symptomen en het supplement verminderde de ontstekingsmarkers bij de deelnemers van de studie.

      (meer…)

    • Artritis behandelen met kurkuma-extract en curcumine (Studie)
    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)

      Kurkuma (in het Engels turmeric) is een krachtig kruid dat verscheidene gezondheidsproblemen kan verbeteren. Let op: kurkuma is niet hetzelfde als curcumine, er is een klein verschil. Onderstaande studie heeft aangetoond dat een suppletie met curcumine bij mensen met niet-alcoholische vette leverziekte de ernst van de ziekte, de leverenzymen, het totale cholesterolgehalte en de BMI verbeterden.((Curcumin as adjuvant treatment in patients with non-alcoholic fatty liver (NAFLD) disease: A systematic review and meta-analysis))

      (meer…)

    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)
Home
Studies
    • Artritis

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023