Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Beweging beïnvloedt de mentale gezondheid

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Verschillende studies geven aan dat bewegen helpt bij mentale problemen en het welzijn boost. Een nieuw onderzoek bevestigt dit maar geeft ook aan dat te veel sport slecht kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

Lichaamsbeweging beïnvloedt de mentale gezondheid

Onderzoekers van Yale University analyseerden data van 1,2 miljoen mensen in de VS om meer inzicht te krijgen in de manier waarop lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid beïnvloedt en welke soorten oefeningen het beste zijn voor een positieve stemming. Ze vroegen zich eveneens af hoeveel oefening te veel is.

De onderzoekers ontdekten dat teamsporten, alsook fietsen en aerobics het meest gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid. Deze bevinding werd gepubliceerd in een paper in The Lancet Psychiatry.

“Depressie is de belangrijkste oorzaak van werkongeschiktheid wereldwijd, en er is een dringende behoefte aan manieren om de geestelijke gezondheid te verbeteren door volksgezondheidscampagnes,” merkt de auteur Dr. Adam Chekroud op.

“Oefening,” voegt hij eraan toe, “wordt geassocieerd met een betere mentale gezondheid, ongeacht leeftijd, ras, geslacht, inkomen en opleidingsniveau.”

Eender welke vorm van beweging kan helpen

Alle studiedeelnemers kwamen uit de Verenigde Staten en hadden eerder al deelgenomen aan een enquête over gedrag in 2011, 2013 en 2015.

Voor hun analyse gebruikten de onderzoekers niet alleen demografische informatie, maar ook gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van de deelnemers De enige specifieke psychische stoornis waarmee de onderzoekers rekening hielden, was depressie.

De onderzoekers keken naar veel verschillende soorten activiteiten, waaronder het uitvoeren van kinderopvang, huishoudelijk werk doen, fietsen, naar de sportschool gaan en hardlopen.

De vrijwilligers gaven schattingen van hoe vaak ze de afgelopen 30 dagen een slechte geestelijke gezondheid hadden gekend. Ze meldden ook hoe vaak ze in dezelfde periode sport hadden uitgeoefend, en voor hoe lang.

Dr. Chekroud en zijn team hebben de resultaten van hun analyse aangepast volgens mogelijk beïnvloedende factoren, waaronder de leeftijd, het ras en het biologische geslacht van de deelnemers, evenals hun burgerlijke staat, inkomen, opleidingsniveau en BMI.

Bewegen is gezond

Gemiddeld rapporteerden de deelnemers 3,4 dagen slechte geestelijke gezondheid per maand. In vergelijking met mensen die niet aan sport deden, hadden degenen die aan lichaamsbeweging deden 1,5 keer minder dagen slechte dagen per maand.

Bovendien was het verschil nog duidelijker als het ging om mensen met een eerdere diagnose van depressie. Zij die aan lichaamsbeweging deden hadden 3,75 minder slechte dagen per maand dan hun niet-sportieve leeftijdsgenoten.

Elke vorm van lichaamsbeweging leek te helpen bij het beheersen van psychische problemen. Degenen die het nuttigst leken te zijn, waren teamsporten, fietsen, aerobics en gymnastiekoefeningen.

Desalniettemin werden zelfs activiteiten die gewoonlijk niet als ‘oefening’ worden beschouwd, zoals het klussen in huis, gekoppeld aan een betere geestelijke gezondheid.

Hoeveel beweging heb je nodig?

De wetenschappers vonden ook dat de associatie tussen een betere geestelijke gezondheid en lichaamsbeweging, die neerkomt op een vermindering van 43,2% bij slechte geestelijke gezondheid, groter was dan de associatie tussen mentale gezondheid en andere factoren.

Hoger geschoolde mensen ervoeren een vermindering van 17,8% in slechte dagen vergeleken met met lager geschoolde mensen. Mensen met een gezond BMI ervoeren een verlaging van 4% ten opzichte van mensen met overgewicht. Mensen met hogere inkomsten, ten slotte, zagen een afname van 17% van de slechte dagen in vergelijking met deelnemers met een laag salaris.

Een belangrijke factor voor de geestelijke gezondheid is hoe vaak en hoe lang mensen sporten. Er is echter ook iets als te veel bewegen. De onderzoekers vonden dat degenen die twee tot drie keer per week oefenden over het algemeen een betere geestelijke gezondheid hadden dan zowel degenen die minder vaak trainden dan degenen die vaker oefenden.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers met de beste mentale gezondheid gemiddeld drie tot vijf keer per week gedurende 30-60 minuten trainden. Mensen die dagelijks meer dan 90 minuten lichamelijk actief waren, zagen ook verbetering in hun geestelijke gezondheid. Deelnemers die gedurende meer dan 3 uur oefenden, hadden dan weer een slechtere geestelijke gezondheid dan degenen die helemaal niet trainden.

Dit is mogelijk omdat mensen die vele uren achter elkaar sporten en dit vaak doen, obsessief gedrag vertonen dat geassocieerd is met slechte psychologische en emotionele uitkomsten. Zoals zo vaak is ook hier gematigdheid de gulden middenweg.

Andere artikels over Botten & Gewrichten

    • Vermindert luchtvervuiling de voordelen van lichaamsbeweging voor je hersenen?

      Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat zware inspanningen de blootstelling aan luchtvervuiling kan verhogen. Met andere woorden, sporten wanneer er veel smog in de lucht hangt, is slecht voor je hersenen.

      (meer…)

    • Vermindert luchtvervuiling de voordelen van lichaamsbeweging voor je hersenen?
    • Glutamine is belangrijk voor de gezondheid van je darm

      Wat is glutamine eigenlijk? Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in ons lichaam. Glutamine is een semi-essentieel of ook wel conditioneel essentieel aminozuur. Wat wil dat zeggen?

      (meer…)

    • Glutamine is belangrijk voor de gezondheid van je darm
    • ‘s Ochtends en ‘s avonds sporten heeft andere effecten

      We weten waarschijnlijk allemaal hoe belangrijk een gezond circadiaans ritme is. Te weinig slaap kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Onderzoekers doen nog steeds nieuwe ontdekkingen die bevestigen dat de circadiane klok van het lichaam onze gezondheid beïnvloedt.

      (meer…)

    • ‘s Ochtends en ‘s avonds sporten heeft andere effecten
    • Tv-kijken in verband gebracht met mogelijk fatale bloedklonters

      Bingewatch jij wel eens je favoriete serie? Dan kan je maar beter wat vaker pauzes nemen. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol hebben namelijk aangetoond dat langer dan 2,5 uur tv kijken je risico op bloedklonters met 35% verhoogt die niét verbeterd worden door extra beweging.

      (meer…)

    • Tv-kijken in verband gebracht met mogelijk fatale bloedklonters
    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein

      Carnosine – ook wel L-carnosine genoemd – komt van nature voor in ons spierweefsel. De rest halen we uit onze voeding. Dit aminozuur is overigens bij meer processen in het lichaam betrokken, zolang er maar spierweefsel te vinden is. En aangezien we in ons hele lichaam spieren tegenkomen, werkt carnosine in ons hele lichaam.

      (meer…)

    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein
Home
Sport & Lifestyle
    • Depressie

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023