Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Oxidatie in het lichaam

Gepubliceerd op 14 augustus 2016 - Laatst bijgewerkt op 06 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 6 juli 2022

Alle stoffen die in contact komen met de lucht oxideren door de aanwezige zuurstof. Indien dat gebeurt in een versnelde vorm, dan spreken we over een verbrandingsproces. Dit proces gebeurt op een zachte manier ook continu in ons lichaam. Op die manier maken we energie als verbrandingswarmte maar op termijn veroorzaken die oxidatiereacties ook schade.

Antioxidanten in ons lichaam

De kachel geeft warmte maar door hetzelfde proces verslijt ze ook. De kunst bestaat erin stoffen te oxideren om energie vrij te maken zonder slijtageprocessen. Daarvoor moeten we zorgen dat elk oxidatieproces in goede banen geleid wordt, en daarvoor dienen de anti-oxidantia. Deze bestaan wezenlijk uit 2 soorten.

1. De vetoplosbare antioxidanten die in de eerste plaats de membranen van de cellen beschermen. We denken dan aan vitamine E of de reeks gelijkaardige stoffen die we tocoferolen en tocotrienolen noemen. Ook de andere vetoplosbare vitamines A, D en K horen tot deze groep.

2. De wateroplosbare vitamines met als prototype vitamine C. Vitamine C is essentieel omdat wij deze stof zelf niet kunnen aanmaken. Ook de carotenoïden behoren tot deze groep.

Naast deze basismoleculen bestaan nog andere antioxidanten zoals quercitine, de polyfenolen alsook ook ubiquinol en alfa-liponzuur die we zelf aanmaken. Bij het verouderen de aanmaak van deze stoffen net zoals onze hormoonproductie vermindert.

Antioxidanten in voeding

Veel planten bevatten ook andere krachtige antioxidanten en daarom juist is onze consumptie van groenten in het algemeen zeer belangrijk. Ze bevatten meestal weinig calorieën maar wel een overvloed aan vitamines en antioxidanten. Een groot deel van ons voedsel zou dan ook uit groenten moeten bestaan.

anti oxidanten sap

Oxidatie en vrije radicalen

Oxidatieprocessen wijzen op ingewikkelde chemische verhalen met zuurstof. Elk element, elke molecule en elke stof die in contact komen met zuurstof zullen er vroeg of laat een verbinding mee aangaan waarbij zuurstof één (en liefst twee) elektronen overneemt.

Als de stof en de zuurstof samenblijven hebben we een geoxideerde stof, als de zuurstof het elektron overneemt en niet samen blijft heeft zuurstof een elektron gestolen en houden we een stof over met een elektronentekort. In dit geval spreken we over een vrije radicaal.

Eenmaal een vrije radicaal gevormd is, gaat deze actief op zoek naar een ander elektron (om weer volledig te zijn) en zal hij dat elektron ‘stelen’ bij een andere stof, wat een kettingreactie tot gevolg heeft. Hierdoor ontstaat schade door vrije radicaal-processen.

Een oxidatieproces staat gelijk aan een verbrandingsproces. Bij elke oxidatie komt er energie vrij (zuurstof krijgt een elektron, staat niet meer onder druk om er een te krijgen en geeft dus energie vrij) die we meestal als warmte ervaren. Je kunt dit best vergelijken met een kaars aansteken.

Een gelijkaardige reactie doet zich continu voor in ons lichaam om energie (warmte) aan te maken en dat gebeurt dus voortdurend met het risico dat vrije radicalen worden aangemaakt die door anti-oxidanten moeten opgevangen worden.

Verbranding die gebeurt met bescherming van anti-oxidanten is als warmte uit een kachel, verbranding zonder anti-oxidanten (van bijvoorbeeld witte suiker) is een wild om zich heen slaand ongecontroleerd vuur dat veel schade kan aanrichten.

Ook in de serie over antioxidanten:

  • Wat is de historie van antioxidanten en maken zij het verschil of niet?
  • Wat is de functie van antioxidanten en wat doen ze precies?
  • Oxidanten kunnen verdeeld worden in 3 groepen
  • Yang Mei (yumberry) rijk aan zeer krachtige antioxidanten
  • Goji Bessen, antioxidanten met hun oorsprong in China
  • Antioxidantrijke bessen: de vlierbes, blauwe bosbes en granaatappel
  • 5 antioxidantrijke supersappen om gezonder door het leven te gaan

Andere artikels over Antioxidanten

    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels

      De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

      (meer…)

    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
    • Hoe de werking van chemo- en radiotherapie verhogen en de gezonde cellen beter beschermen?

      Het behandelen van kanker met chemo- en radiotherapie is cruciaal, maar zorgt meestal ook voor heel wat schade aan ons lichaam. De complementaire benadering van kanker heeft als belangrijk doelstelling om de schade aangericht door de klassieke behandeling zo veel mogelijk te neutraliseren.  

      (meer…)

    • Hoe de werking van chemo- en radiotherapie verhogen en de gezonde cellen beter beschermen?
    • Functies en werking van alfa-liponzuur

      Wetenschappers ontdekten voor het eerst het belang van alfa-liponzuur in de jaren 1950 en hebben ingezien dat het een antioxidant was in 1988.

      (meer…)

    • Functies en werking van alfa-liponzuur
    • In welke voeding kan je alfa-liponzuur vinden?

      Je kan alfa-liponzuur vinden in voedsel zoals vlees en groenten, in het bijzonder in spinazie. Het wordt gemakkelijk in de bloedstroom opgenomen en het kan ook de bloedbreingrens gemakkelijk overschrijden.

      Twee van de beste bronnen van alfa-liponzuur zijn gist en lever, maar het lichaam kan het indien nodig ook zelf aanmaken en bovendien is het verkrijgbaar als een supplement.

      (meer…)

    • In welke voeding kan je alfa-liponzuur vinden?
    • Wat is & doet Resveratrol?

      Resveratrol is een stilbenoïd, een soort natuurlijke fenol verbinding iet tevens een phytoallexin is. Dit ontstaat op een natuurlijke wijze wanneer de plant aangevallen wordt door ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels. In dierenproeven zou resveratrol anti-kanker, ontstekingsremmende, bloedsuikerverlagende en hartbeschermende eigenschappen hebben. Bij mensen staat het onderzoek nog in een beginstadium en is er verder onderzoek nodig. Resveratrol vindt men onder andere in de schil van rode druiven en andere vruchten, maar kan ook als voedingssupplement verkregen worden uit de Japanse duizendknoop. (meer…)

    • Wat is & doet Resveratrol?
Home
Vitaminen & Mineralen
Antioxidanten

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023