Amandelen bevorderen de hart- en vaatgezondheid
Gepubliceerd op 28 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020
Onderzoek onder leiding van Dr. Wendy Hall van King’s College London[1] vond dat het vervangen van snacks als koekjes en chips door amandelen de endotheelfunctie kan verbeteren.
Het endotheel is een laagje cellen dat de binnenkant van het hart en de bloedvaten bekleedt. Dit maakt het endotheel een belangrijke indicator voor de vasculaire gezondheid evenals een lager LDL-cholesterolgehalte.
Deelnemers met een bovengemiddeld risico op hart- en vaatziekten, kregen zes weken lang ofwel een portie amandelen, ofwel een gelijkaardige snack met evenveel calorieën. De onderzoekers vergeleken de cardiometabolische gezondheidsmarkers tussen de twee groepen.
De verbetering van de endotheelfunctie en de verlaging van het LDL-cholesterolgehalte suggereert dat het vervangen van typische snacks door amandelen het potentieel heeft om het relatieve risico op hart- en vaatziekten met 32% te verminderen. Dit sluit aan bij eerder onderzoek onder leiding van Hall dat vond dat mensen die frequent amandelen eten een dunnere taille en een lager BMI hadden.
In dat onderzoek hielden 6.802 volwassenen een vierdaags voedingsdagboek bij. Proefpersonen die amandelen eten hebben algemeen gezien een gezonder dieet, omdat ze een hogere gerapporteerde inname van onder meer eiwitten, gezonde vetten, vitamine C, vezels en kalium hebben. Ze hadden ook een kleinere inname van transvetzuren, totale koolhydraten, suiker en natrium.
Dr. Hall voegde hieraan toe: “De consumptie van hele noten zoals amandelen is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Ons onderzoek toont aan dat de inname laag is bij volwassenen, maar degenen die wel amandelen eten eten doorgaans gezonder en hebben een lager vetpercentage.”[2]
Bronnen
↑1 | 2020, King’s College London |
---|---|
↑2 | 28 mei 2020, Eating almonds can improve vascular health, study finds |