7x PMS symptomen natuurlijk behandelen
Gepubliceerd op 03 februari, 2023
Laatst bijgewerkt op 3 februari 2023
PMS syndroom of premenstrueel syndroom is voor veel vrouwen een maandelijkse beproeving waar de een al meer last van heeft dan de ander. Om PMS klachten en vervelende symptomen zoals hoofdpijn, kramp of somber humeur te behelpen, zijn wij op zoek gegaan naar 7 natuurlijke manieren. Die lees je in dit artikel!
Wat is PMS?
Premenstrueel syndroom (PMS) bestaat uit een reeks vervelende symptomen die zich voordoen tijdens de week voor een vrouw ongesteld wordt. Gewoonlijk verdwijnen deze symptomen binnen de vier dagen nadat de menstruatie is begonnen, maar dit verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw.
Welke symptomen heeft PMS?
Veel vrouwen hebben last van PMS en ervaren dan ook zowel fysieke als psychologische klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn als volgt:
- Opgeblazen gevoel
- Spijsverteringsproblemen
- Hoofdpijn
- Gevoelige borsten
- Stemmingswisselingen
- Irritatie
- Angstigheid
- Slapeloosheid
- Verwarring
- Somber humeur
Iedere vrouw ervaart deze symptomen anders: de ene heeft er geen last van, terwijl de ander de dag niet doorkomt zonder pijnstillers of andere middeltjes. Die laatste groep vrouwen kunnen wel eens te kampen hebben met premenstruele dysforie stoornis (PMDD). Mensen met PMDD hebben minstens vijf van de bovengenoemde symptomen. De symptomen zijn vaak ongelooflijk intens en belemmeren de dagelijkse activiteiten.
Deskundigen zijn niet zeker over de exacte oorzaken van PMS of PMDD. Hoewel ze waarschijnlijk verband houden met veranderingen in de niveaus van oestrogeen en progesteron, twee hormonen die een grote rol spelen in je menstruatiecyclus. Er kunnen ook andere factoren meespelen.
Orale anticonceptiemiddelen en antidepressiva zijn traditionele behandelingen voor PMS en PMDD. Helaas kunnen er nogal eens bijwerkingen of andere verschijnselen optreden bij het nemen van orale anticonceptie.[1] Daarom geven we in dit artikel 7 natuurlijke alternatieven waarvan bewezen is dat ze kunnen helpen bij PMS en PMDD.
Monnikspeper
Monnikspeper is een van de meest gebruikte supplementen voor vrouwelijke reproductieve gezondheid. Een overzicht uit 2013[2] bespreekt de voordelen van monnikspeper voor het vrouwelijke voortplantingssysteem en suggereert dat het veel voordelen biedt voor mensen met PMS.
Het bleek vooral te helpen bij lichamelijke symptomen, waaronder een opgeblazen gevoel, borstpijn en hoofdpijn. Monnikspeper bleek voor deze symptomen zelfs beter te werken dan fluoxetine (Prozac), een antidepressivum. Voor mensen met PMDD was het echter minder effectief dan fluoxetine bij de behandeling van psychologische symptomen zoals stemmingswisselingen.
Hoe neem je monnikspeper? Volg altijd de aanbevolen dosis van de fabrikant. |
Veiligheid: Als je een hormoongevoelige aandoening hebt, zoals ER-positieve borstkanker, kun je best je arts raadplegen voor het innemen van een supplement met monnikspeper. Het kan ook een wisselwerking hebben met orale anticonceptiva en antipsychotische medicijnen. Bespreek suppletie met monnikspeper met je arts als je een van deze medicijnen gebruikt. |
Calcium
Mensen met PMS-klachten halen vaak niet genoeg calcium uit hun voeding. Calciumniveaus kunnen ook veranderen gedurende je menstruatiecyclus.
Een klinische studie uit 2017[3] ondervond dat calciumsupplementen hielpen om sommige symptomen van PMS te verminderen zoals een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Meer nog, ze concludeerden dat calciumsuppletie effectief was voor het verminderen van psychologische symptomen, waaronder droefheid, stemmingswisselingen en angst.
Als je je calciumgehalte wilt verhogen, kun je proberen om calciumrijke voeding te eten. Als dat niet helpt, zijn er calciumsupplementen beschikbaar.
Hoe neem je calcium? Begin met een dosis van 500 milligram (mg) per dag. Houd in je achterhoofd dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen varieert van 1000 tot 1300 mg[4], afhankelijk van je leeftijd en geslacht. |
Veiligheid: Calciumsupplementen zijn veilig voor de meeste mensen, maar in hogere doses kunnen ze constipatie veroorzaken. Raadpleeg je arts als je andere medicijnen gebruikt zoals schildklierhormonen of antibiotica. Misschien moet je ze dan op verschillende tijdstippen van de dag innemen. Het wordt ook afgeraden om supplementen te nemen als je nierstenen of andere gezondheidsproblemen hebt gehad. In geval van twijfel kun je best steeds je arts consulteren voor het beste advies. |
Vitamine B6
Vitamine B6 is betrokken bij de productie van neurotransmitters, die van groot belang zijn op je stemmingen. Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine die van nature in veel verschillende voeding voorkomt. Enkele voorbeelden zijn:
- kikkererwten
- tonijn, zalm en andere vis
- aardappelen en andere zetmeelrijke groenten
- runderlever en orgaanvlees
Veel ontbijtgranen zijn ook verrijkt met deze essentiële vitamine. Verschillende kleine studies hebben aangetoond dat een dagelijks vitamine B6-supplement kan helpen bij veel van de psychologische symptomen van PMS zoals humeurigheid, prikkelbaarheid en angst. De conclusies zijn echter nog beperkt door de slechte kwaliteit van het huidige onderzoek.
Hoe neem je vitamine B6? Dagelijkse inname van in water oplosbare vitaminen is nodig omdat het lichaam B6 niet opslaat. Als je niet genoeg krijgt via voeding, neem dan zeker een supplement van 50 tot 100 mg per dag. Zorg wel altijd dat je de doseringsrichtlijnen van de fabrikant volgt. |
Veiligheid: Neem geen vitamine B6-supplementen als je cycloserine, anti-seizuur medicijnen of theophylline gebruikt. |
Magnesium
Sommige vrouwen met PMS hebben een laag magnesiumgehalte. Uit een studie van 2010[5] bleek dat aanvulling met een combinatie van magnesium en vitamine B6 de deelnemers hielp hun PMS-symptomen te verlichten. Enkele symptomen die beterden waren depressie, angst, slapeloosheid, vasthouden van water en pijnlijke borsten.
De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium:
- amandelen
- groene bladgroenten
- pinda’s
Hoe neem je magnesium? Neem 200 tot 250 mg per dag, rekening houdend met het feit dat de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor volwassenen ongeveer 300-400 mg moet zijn[6], afhankelijk van leeftijd en geslacht. Volg altijd de doseringsrichtlijnen van de fabrikant. |
Veiligheid: Raadpleeg je arts over het nemen van magnesium als je ook al protonpompremmers, diuretica, antibiotica of bisfosfonaten gebruikt. Als je een van deze middelen gebruikt, kun je nog steeds magnesiumsupplementen nemen, maar dan moet je ze waarschijnlijk op een ander tijdstip van de dag innemen. |
Essentiële vetzuren
Bepaalde vetzuren, zoals gamma-linoleenzuur en alfa-linoleenzuur, werken ontstekingsremmend en kunnen helpen bij PMS-symptomen. Gamma-linoleenzuur zit in teunisbloemolie, wat al lang wordt gebruikt bij PMS. Er is echter meer onderzoek nodig om het gebruik voor PMS-symptomen te staven.
Toch bleek uit een studie van 2011[7] dat een mengsel van essentiële vetzuren met gamma-linoleenzuur, oliezuur en linolzuur de PMS-symptomen verminderde bij mensen die dagelijks 1 tot 2 gram van het mengsel innamen. Deze verbetering van de symptomen was sterker na zes maanden inname van het oliemengsel, vergeleken met de resultaten na drie maanden.
Hoe neem je vetzuren? Volg de doseringsrichtlijnen van de fabrikant voor elk supplement dat je verkiest. |
Veiligheid: Praat met je arts voordat je een essentieel vetzuursupplement neemt als je andere medicijnen of kruidensupplementen gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je een antistollingsmiddel of antipsychotische medicijnen gebruikt. |
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba is vooral bekend als kruidenmiddel ter verbetering van het geheugen, maar het kan ook helpen bij PMS-symptomen.
Een klinische studie uit 2009[8] evalueerde het gebruik ervan voor de behandeling van PMS-symptomen. Onderzoekers ontdekten dat inname van 40 mg tabletten, 3 keer per dag de ernst van zowel fysieke als psychische symptomen bij de onderzochte studenten verminderde.
Hoe neem je ginkgo biloba? Voor de juiste dosering volg je best de instructies van de fabrikant. Begin met de laagste aanbevolen dosis en neem het supplement voor ongeveer 10 tot 14 dagen lang vanaf het midden van de cyclus tot een dag of twee na de menstruatie. |
Veiligheid: Dit kruid kan ernstige interacties hebben met medicijnen die je reeds gebruikt. Raadpleeg je arts als je vragen of zorgen hebt. Neem bijvoorbeeld geen ginkgo biloba als je ooit een beroerte hebt gehad. Praat ook met je arts voordat je een ginkgo biloba supplement neemt als je bloedverdunners gebruikt zoals aspirine of warfarine, of als je diabetes hebt. |
Sint-janskruid
Velen beschouwen sint-janskruid als een plantaardig alternatief voor voorgeschreven antidepressiva. Het beïnvloedt zowel serotonine als noradrenaline, twee neurotransmitters die je stemming beïnvloeden en waar traditionele antidepressiva zich doorgaans op richten.
Hoewel sint-janskruid beter bekend is voor de behandeling van depressies, is het een van de meest grondig bestudeerde medicinale kruiden, met verschillende studies die wijzen op de effectiviteit ervan bij de behandeling van PMS-symptomen. Zo bleek uit een studie uit 2010[9] dat het zowel fysieke als emotionele symptomen verbeterde, met name depressie en angst.
Hoe neem je sint-janskruid? Doseringsaanbevelingen variëren aanzienlijk, afhankelijk van de fabrikant. Je moet hun aanbevelingen volgen, maar het wordt aangeraden dit kruid niet langer dan 6 weken te gebruiken. |
Veiligheid: Sint-Janskruid is een krachtig kruid dat kan interageren met vele soorten medicatie, waaronder antidepressiva die vaak worden gebruikt om PMS te behandelen. Dit kruid kan ook interfereren met anticonceptie-, hart- en bloeddrukmedicatie. Als je medicijnen gebruikt, en zelfs andere supplementen, kun je best je arts raadplegen over het innemen van sint-janskruid. Zorg er dan ook voor dat je zonnebrandcrème gebruikt voordat je naar buiten gaat, want dit sint-janskruid kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht. |
Even samengevat
Voor veel mensen is PMS een frustrerende maandelijkse beproeving. Er zijn echter verschillende supplementen die kunnen helpen bij zowel je fysieke als je emotionele symptomen.
Veel supplementen worden na verloop van tijd effectiever, dus wees niet teleurgesteld als je niet meteen resultaat ziet. Bij sommige supplementen duurt het 3 tot 6 maanden voordat ze werken.
Maar vergeet niet dat natuurlijke remedies – hoewel natuurlijk – niet noodzakelijk onschadelijk zijn. Raadpleeg altijd eerst je arts als je andere medicijnen gebruikt of een onderliggende aandoening hebt.
Bronnen