Composteren met je eigen grondfabriek
Gepubliceerd op 14 maart 2016 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Je eigen grondfabriek maken? Waarom niet… Dit is een geweldige manier om gefermenteerde Bokashi te gebruiken zonder gaten of rotzooi met compost te moeten gaan graven. Het beste van alles: het is echt snel en gemakkelijk en je zult je handen, kleding of schoenen niet vuil maken!
Bokashi grondfabriek
Je zult een plastic opbergdoos met een goed sluitend deksel nodig hebben (ze hoeft niet volledig luchtdicht te zijn). Een plastiek schopje is ook goed om te hebben om deze bodem fabriek te kunnen maken.
Leg een paar lepels van oude tuingrond in de bodem van de doos. Tip in een Bokashi-emmer wat gefermenteerd voedsel uit je keuken. Voeg een beetje meer bodem en meng en roer een beetje, zodat het voedsel redelijk bedekt wordt met grond. Je kunt eventueel wat Bokashi-zemelen toevoegen om ervoor te zorgen dat het voedsel niet rot maar fermenteert. Doe de deksel er weer op. Je bent klaar!
Al resultaat na een paar weken
Wanneer je na een paar weken een kijkje neemt, dan zul je zien dat er meer bodem en minder voedsel aanwezig is. De voeding en koolstof in het Bokashi-behandelde voedsel wordt geabsorbeerd door de “startbodem” en wat je uiteindelijk overhoudt is “superbodem”, een uitstekende bodemverbeteraar om te verspreiden rond je bloembedden, je plantenbakken of buitenpotten.
Schep de juiste hoeveelheid grond die je nodig hebt voor de tuin en laat wat in de doos om te kunnen mengen met je volgende Bokashi-emmer. Als je te veel grond heb, kan je een andere doos gebruiken of overhevelen in zwarte vuilniszakken om ze later te gebruiken.
Enkele tips en ideeën
1. Je kunt de bodem van potplanten die hun beste dag hebben gehad “renoveren”. Gewoon toe te voegen aan de doos! Dit is ook een goede manier om de bodem in de doos te verdunnen en bij het aanbrengen van een goede structuur.
2. Het aanbrengen van een verse bodem in je bodemfabriek kan een lage pH voor een week of twee veroorzaken, afhankelijk van hoe lang het geleden is in het vak. Experimenteer totdat je de juiste dosis vindt, je went er wel aan. Het is ook uiterst voedzaam, dus je kan het zeker gaan mengen met potgrond voor je begint met het planten.
3. De kans groot dat je wat witte schimmel op de top van de bodem zal krijgen. Geen paniek, dit is net goed! Net zoals in je bokashi-emmer, is dat een teken dat de microben hun werk doen en kolonisatie van de bodem bezig is. Meng het rond als het je stoort, anders laat je het gewoon zoals het is.
4. Bladeren zijn geweldig! Gooi een paar handenvol van de herfst bladeren in je doos en kijk hoe ze verdwijnen. Ze zijn een goede bron en goed voor de bodemstructuur, handig als je niet genoeg tuingrond ter beschikking hebt om gebruiken in je kast.
5. Een bodem als deze is een eigen product van de natuur. Het zal eeuwig duren! Hoe eerder je kan bekomen en gebruiken bij je planten hoe eerder ze kunnen profiteren van de voeding en microleven. Maar anders is het gemakkelijk de bodem op te slaan tot het voorjaar of wanneer je het nodig hebt.
6. Temperatuur. Warm is goed! Niet zo warm dat je de microben gaat doden (hou het onder de 40 graden C), en niet zo koud dat er niets gebeurt (minder dan 6 graden C).
Op een zonnige plek door de keukendeur is goed, of op het balkon als je woont in een appartement, in de kelder van het huis als je er een hebt…. In de houtopslag, de wasserij, de garage. Het zal allemaal werken, gewoon zelf eens testen en te zien wat het beste bij jou past.
Het maakt niet uit of je grondfabriek bevriest, de microben zullen weer tot leven in het voorjaar komen en op hun werk opnieuw trouw uitvoeren.