Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Kruiden & Planten / Composteren met je eigen grondfabriek

Composteren met je eigen grondfabriek

14 maart 2016

Je eigen grondfabriek maken? Waarom niet… Dit is een geweldige manier om gefermenteerde Bokashi te gebruiken zonder gaten of rotzooi met compost te moeten gaan graven. Het beste van alles: het is echt snel en gemakkelijk en je zult je handen, kleding of schoenen niet vuil maken!

Bokashi grondfabriek

Je zult een plastic opbergdoos met een goed sluitend deksel nodig hebben (ze hoeft niet volledig luchtdicht te zijn). Een plastiek schopje is ook goed om te hebben om deze bodem fabriek te kunnen maken.

bokashi compost

Leg een paar lepels van oude tuingrond in de bodem van de doos. Tip in een Bokashi-emmer wat gefermenteerd voedsel uit je keuken. Voeg een beetje meer bodem en meng en roer een beetje, zodat het voedsel redelijk bedekt wordt met grond. Je kunt eventueel wat Bokashi-zemelen toevoegen om ervoor te zorgen dat het voedsel niet rot maar fermenteert. Doe de deksel er weer op. Je bent klaar!

Al resultaat na een paar weken

Wanneer jena een paar weken een kijkje neemt, dan zul je zien dat er meer bodem en minder voedsel aanwezig is. De voeding en koolstof in het Bokashi-behandelde voedsel wordt geabsorbeerd door de “startbodem” en wat je uiteindelijk overhoudt is “superbodem”, een uitstekende bodemverbeteraar om te verspreiden rond je bloembedden, je plantenbakken of buitenpotten.

Schep de juiste hoeveelheid grond die je nodig hebt voor de tuin en laat wat in de doos om te kunnen mengen met je volgende Bokashi-emmer. Als je te veel grond heb, kan je een andere doos gebruiken of overhevelen in zwarte vuilniszakken om ze later te gebruiken.

Enkele tips en ideeën

 1. Je kunt de bodem van potplanten die hun beste dag hebben gehad “renoveren”. Gewoon toe te voegen aan de doos! Dit is ook een goede manier om de bodem in de doos te verdunnen en bij het aanbrengen van een goede structuur.

2. Het aanbrengen van een verse bodem in je bodemfabriek kan een lage pH voor een week of twee veroorzaken, afhankelijk van hoe lang het geleden is in het vak. Experimenteer totdat je de juiste dosis vindt, je went er wel aan. Het is ook uiterst voedzaam, dus je kan het zeker gaan mengen met potgrond voor je begint met het planten.

3. De kans groot dat je wat witte schimmel op de top van de bodem zal krijgen. Geen paniek, dit is net goed! Net zoals in je bokashi-emmer, is dat een teken dat de microben hun werk doen en kolonisatie van de bodem bezig is. Meng het rond als het je stoort, anders laat je het gewoon zoals het is.

4. Bladeren zijn geweldig! Gooi een paar handenvol van de herfst bladeren in je doos en kijk hoe ze verdwijnen. Ze zijn een goede bron en goed voor de bodemstructuur, handig als je niet genoeg tuingrond ter beschikking hebt om gebruiken in je kast.

5. Een bodem als deze is een eigen product van de natuur. Het zal eeuwig duren! Hoe eerder je kan bekomen en gebruiken bij je planten hoe eerder ze kunnen profiteren van de voeding en microleven. Maar anders is het gemakkelijk de bodem op te slaan tot het voorjaar of wanneer je het nodig hebt.

6. Temperatuur. Warm is goed! Niet zo warm dat je de microben gaat doden (hou het onder de 40 graden C), en niet zo koud dat er niets gebeurt (minder dan 6 graden C).

Op een zonnige plek door de keukendeur is goed, of op het balkon als je woont in een appartement, in de kelder van het huis als je er een hebt…. In de houtopslag, de wasserij, de garage. Het zal allemaal werken, gewoon zef eens testen en te zien wat het beste bij jou past.

Het maakt niet uit of je grondfabriek bevriest, de microben zullen weer tot leven in het voorjaar komen en op hun werk opnieuw trouw uitvoeren.

Andere interessante artikels:

  1. 5 antioxidantrijke supersappen
  2. Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
  3. Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen
  4. Aloë vera ondersteunt de spijsvertering en versterkt de natuurlijke weerstand
  5. Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
  6. Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
  7. De geneeskracht van de vlierbes en vlierbessensiroop
  8. Regelmatig specerijen eten is gezond
  9. Ginkgo biloba behandelt symptomen Alzheimer en verbetert mentale functies
  10. Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)
  11. Bosbessen helpen de levensduur te verlengen
  12. Blauwe bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel
  13. Positieve effecten van de inname van bosbessenextract
  14. De voordelen van het eten van mango’s
  15. 3 sterke en natuurlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen tegen chronische ontstekingen
  16. Olijfbladextract effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen
  17. Mariadistel beschermt tegen vette leverziekte en verouderen van hersenen
  18. 6 voordelen van groene thee
  19. De gezondheidsvoordelen van gember en gemberthee
  20. Is kurkuma even efficiënt als conventionele geneesmiddelen?

Categorie: Kruiden & Planten

Meest recente artikels

  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Tips om een slecht gebit en tandproblemen te voorkomen
  • Parodontitis versnelt de vooruitgang van andere aandoeningen via oxidatieve stress
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.