6 tips om gezond te vermageren
Gepubliceerd op 19 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Nog altijd geldt de mening dat zwaar zijn komt door te veel eten. Dat mag waar zijn maar de bedoeling van dit artikel is om – zonder volledig te (kunnen) zijn – enkele makkelijk vergeten aspecten te belichten in het ontstaan en in stand houden van zwaarlijvigheid.
1. Beweging
Het is nogal evident maar we beseffen te weinig hoeveel onze fysieke activiteit gemiddeld verminderd is de laatste 50 jaar. Elke ingenomen calorie die niet wordt verbrand, wordt opgestapeld. Bewegen is dus de boodschap
2. Voedselkwaliteit
Er bestaat veel controverse rond het al dan niet zinvol zijn van biologische voeding. Maar enerzijds vermijd je erdoor allerlei toxische stoffen, anderzijds neem je ook veel meer voedingsstoffen in per calorie: een biologische appel bevat per eenheid tot 70 % meer vitaminen en mineralen. En daarmee komen we bij het volgende punt.
3. Verbranding
Hoe meer vitamines en mineralen binnenkomen samen met de calorieën, hoe vlotter het voedsel omgezet wordt in energie. Zo niet is het veel makkelijker voor het lichaam om die calorieën om te zetten in vet. Om voldoende voedselkwaliteit te garanderen is dan ook vaak een algemeen supplement zoals Life Extension Mix sterk aanbevolen.
4. Magnesium
Een essentieel element voor de verbranding tot energie is juist magnesium. En welk mineraal wordt bij de akkerbemesting minst gebruikt? Juist: magnesium, omdat dit mineraal stevige, compacte gewassen en groenten bevordert maar iedereen wil grote groenten omdat dat er “mooier uitziet”.
5. Avondeten
We denken er weinig aan, maar alles wat een vermoeid lichaam moet verteren en verwerken verloopt trager en dus is er meer kans dat er vet wordt aangemaakt in plaats van energie geproduceerd. Vermijdt dus een zware maaltijd ‘s avonds.
6. Koolhydraten ‘s avonds
Koolhydraten worden omgezet in suikers en worden binnen de 2 uur verwijderd uit de bloedbaan. Als men overdag zeer actief is, worden die suikers omgezet in energie maar in een vermoeid, inactief lichaam (voor TV!) worden die snel omgezet in vet.
Dit kan men wel een stuk tegengaan met de Afrikaanse plant IRVINGIA: als we een extract daarvan (in capsulevorm) innemen bij een maaltijd, wordt de omzetting tot vet sterk afgeremd. Dat is een van de redenen waarom de Gabonezen, die zoveel koolhydraten eten, toch niet dik worden: zij doen namelijk bij alle maaltijden irvingia als kruid.
Er zijn dus verschillende eenvoudige tips die je kan volgen om te vermijden dat lekker eten onmiddellijk leidt tot verdikken. Succes ermee!