3 populaire kruiden voor je bloedsuikerspiegel
Gepubliceerd op 21 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2025
Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2025
We hebben altijd de veelzijdigheid en de kracht van kruiden weten te bewonderen omdat ze de mogelijkheid bieden om de smaken van elementaire schotels te verbeteren, en dit zal misschien wel voor altijd de meest populaire eigenschap blijven.
Maar naast troef voor de kok in de keuken zijn er intussen meerdere onderzoeken uitgevoerd die erop wijzen dat sommige kruiden ook nog een bijkomende rol kunnen hebben als nutritionele krachthuizen die bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*.
Zo zijn er kruiden waarvan duidelijk is geworden dat ze naast hun opmerkelijke smaak en aroma ook kunnen bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*.
Hieronder vind je een lijst van drie kruiden die zo’n effect kunnen hebben, en alleen daarom zouden mensen die hun bloedsuikerspiegel op een normale waarde willen houden, kunnen overwegen om deze kruiden meer in hun dagelijks eetpatroon op te nemen*.
1. Fenegriek
Fenegriek is een merkwaardig kruid met een warme, licht nootachtige smaak. Het draagt bij aan een normale bloedsuikerregulatie*. Het kan worden toegevoegd aan curry’s, stoofpotten, brood, salades, geroosterde groenten of soepen.
Aanbevolen gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid: 5–30 gram hele of gemalen zaden, verdeeld over de dag, of volgens de aanwijzingen op het supplement.
Je kunt fenegriekzaad ook mengen met warme dranken of smoothies. Of je kunt ervoor kiezen om een supplement met fenegriek te gebruiken om zeker te zijn van een constante inname.
2. Kaneel
In verschillende voedingskundige publicaties wordt kaneel genoemd als kruid dat de bloedsuikerspiegel ondersteunt*. Kaneel heeft een aromatische, zoete smaak en kan in zowel zoete gerechten zoals havermout, gebak en smoothies als in hartige recepten zoals stoofschotels worden gebruikt.
Aanbevolen gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid: 1–3 gram kaneelpoeder, verdeeld over de dag, of volgens de aanwijzingen op het supplement.
Kaneelpoeder behoudt zijn smaak en aroma ook in gedroogde vorm, waardoor het makkelijk te bewaren en te gebruiken is.
3. Panax ginseng
Er is nog een derde kruid dat bijzondere eigenschappen heeft in relatie tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*: Panax ginseng. Dit kruid heeft een aardse, licht bittere smaak en kan verwerkt worden in thee, soepen of smoothies.
Aanbevolen gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid: 200–400 mg gestandaardiseerd extract, of 1–2 gram gedroogde wortel per dag, of volgens de aanwijzingen op het supplement.
Met Panax ginseng kan je in de keuken alle kanten op. Het is veelzijdig, aromatisch en kan een waardevolle toevoeging zijn aan zowel warme als koude gerechten.
Conclusie
Fenegriek, kaneel en Panax ginseng zijn drie smaakvolle kruiden die niet alleen een verrijking zijn in de keuken, maar ook bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*. Door ze op een creatieve manier in je maaltijden te verwerken, kun je genieten van hun aroma en smaak én tegelijkertijd profiteren van hun ondersteunende eigenschappen. Combineer het gebruik van deze kruiden altijd met een gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl voor het beste resultaat.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Altijd op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:
Lees ook: 5 Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel en Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes