Blauwe bessen dragen bij tot een langer en gezond leven
Gepubliceerd op 24 augustus 2015 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Tot vrij recent was het merendeel van het wetenschappelijk onderzoek naar blauwe bessen toegespitst op de cognitieve weldadige effecten van dit fruit. Tal van studies hebben intussen weten aan te tonen dat blauwe bessen de schade ten gevolge van de veroudering aan hersencellen kunnen afremmen en op zijn beurt de stukken van het brein die met het geheugen worden geassocieerd beschermen tegen schade ten gevolge van oxidatie en ontstekingen.
Het resultaat is hoe dan ook een duidelijk merkbare verbetering bij de totale cognitieve functie van het menselijk brein.
Maar er is meer. Wetenschappers hebben nu ook nieuwe gegevens ontdekt en vrijgegeven die aantonen dat blauwe bessen het verouderen kunnen afremmen en een langer leven kunnen tot stand brengen.
Bij experimenten uitgevoerd in een laboratorium kwam tot uiting dat blauwe bessen, en zeker ook de extracten hiervan, de levensverwachting kunnen verlengen bij twee verschillende modellen van veroudering. In aanvulling op deze bevindingen is intussen ook ontdekt dat blauwe bessen kunnen bijdragen in de strijd tegen schade aan het DNA, het metabolisch syndroom, bepaalde hartziekten en zelfs sommige vormen van kanker.
Blauwe bessen zijn rijk aan anthocyanine en pterostilbene, bestanddelen die er voor zorgen dat dit fruit een belangrijk onderdeel kan vormen van een wetenschappelijk gefundeerd programma om langer en gezond te leven.
Blauwe bessen verhogen de levensverwachting bij tal van soorten
In de studie naar de weldadige effecten van bepaalde bestanddelen uit onze voeding op het langer leven, gebruiken wetenschappers vaak fruitvliegen als een laboratoriummodel van het proces van het verouderen.
In deze studies hebben wetenschappers weten aan te tonen dat fruitvliegen 10% langer leven wanneer ze een dieet kregen voorgeschoteld waarin geregeld een extract met blauwe bessen werd opgenomen.
Maar er is nog meer goed nieuws te melden. Niet alleen leven deze vliegen dus duidelijk langer, maar ze tonen ook een verbeterd peil aan fysieke activiteiten aan. Deze verbeteringen worden door de wetenschappers toegeschreven aan zowel een verhoogde tolerantie van de oxidante stress als aan de weldadige verbeteringen waarin bepaalde belangrijke genen aan het lichaam zich uitdrukken.
Een nog meer dramatische verbetering van de levensverwachting werd naar voren gebracht in een ander model van veroudering met de naam C. elegans.
Na het regelmatig toedienen van een supplement met het extract van blauwe bessen leefden deze organismen gemiddeld 28% langer, en de maximale levensverwachting steeg in totaal met meer dan 14%. De dieren die het supplement kregen toegediend toonden een vermindering van 20% van de schade in een met de leeftijd gerelateerd eiwit dat bepaalde functies van het lichaam uitschakelt, en verbeterde in een duidelijke hoeveelheid de tolerantie tegenover stress komende van uit de omgeving.
Bij zoogdieren wordt een duidelijke verlengde levensverwachting en een afremmen van het verouderingsproces waargenomen wanneer ze extracten met blauwe bessen krijgen toegediend.
Dit wordt duidelijk aangetoond door een studie die bij muizen werd aangevoerd naar het beperken van de hoeveelheid ingenomen calorieën.
Wanneer bij muizen die minder calorieën kregen een extract met blauwe bessen aan hun voeding werd toegevoegd, dan leefden ze niet alleen beduidend langer dan muizen die normaal werden gevoed, maar ook dan de muizen bij wie het aantal calorieën werd beperkt en die geen extra supplement met blauwe bessen kregen toegediend.
Maar er zijn nog meer weldadige effecten dan alleen maar het verlengen van de levensverwachting van levende organismen door het toedienen van een extract met blauwe bessen.
Deze bessen, en ook hun extracten, vertragen het verouderen van individuele weefsels, en ze zorgen ook voor een brede waaier aan weldadige fysiologische effecten.
Blauwe bessen zorgen dus niet alleen voor een langer leven in het algemeen, maar meer in het bijzonder verminderen ze ook het risico op een ruim scala aan degeneratieve ziekten die een bedreiging vormen voor de levensverwachting van de mens.
Hoe komt het dat de blauwe bes zo’n superfruit is?
Het is intussen bekend dat fruit en groenten goed zijn voor onze gezondheid, en dat helaas de meeste van ons er nog altijd niet genoeg van eten. Dat is een spijtige zaak, want zowel fruit als groenten bevatten belangrijke biologische moleculen met de naam flavonoïden.
Van deze stoffen zijn er intussen al meer dan zesduizend ontdekt en er waarschijnlijk nog veel meer. Blauwe bessen in het bijzonder zijn erg rijk aan deze stof en de moleculen die hiermee gerelateerd zijn.
Hoe kunnen flavonoïden je gezondheid nu verbeteren? Wetenschappers zijn nog steeds aan het zoeken naar definitieve antwoorden op deze vraag, maar de eerste intrigerende details zijn intussen ontsluierd.
Flavonoïden en polyfenolen die in blauwe bessen teruggevonden worden hebben krachtige antioxidante eigenschappen die je brein en andere weefsels beschermen tegen de steeds aanwezige oxidante moleculen die tijdens de processen van een normaal leven worden geproduceerd.
De flavonoïden die aanwezig zijn in blauwe bessen helpen ontstekingen te onderdrukken, een belangrijke oorzaak van niet alleen chronische hersenenschade maar ook van het verouderen van andere delen van het lichaam van de mens.
De flavonoïden die kunnen teruggevonden worden in blauwe bessen helpen de vitale eiwitten van het brein te stabiliseren, en ze beschermen hun functies in delen van de hersenen die gebruikt worden bij het leren en voor het geheugen.
Flavonoïden beïnvloeden ook de manier waarop het DNA zich uitdrukt of waarmee het ‘aangezet’ wordt, net als individuele genen die nodig zijn bij het behouden van de gezondheid van het brein en bij het herstellen van beschadigde cellen. Ten slotte verbeteren deze veelzijdige moleculen de manier waarop de cellen onder elkaar met andere cellen en intern communiceren.
Het is intussen zo dat de meeste wetenschappers het nu eens geworden zijn dat de antioxidante functie van blauwe bessen belangrijk is. Maar meer waarschijnlijk lijkt het ons dat deze vaststelling in de toekomst zal overschaduwd worden door de meer complexe, en vaak indirecte invloed die de flavonoïden om blauwe bessen hebben op het algemene overleven van onze cellen en weefsels.
Profiteer je wel genoeg van de weldadige effecten van blauwe bessen?
De gemiddelde persoon eet maar iets van ongeveer 335 g blauwe bessen per jaar. In de meeste studies naar een supplement met de volledige vruchten van blauwe bessen kregen de onderzoekers personen die hoeveelheid als een enkele portie per dag.
Dat zou natuurlijk niet alleen duur maar ook erg onpraktisch voor de meesten van ons zijn wanneer je dat in de realiteiten zou moet doen. Zoveel volledige blauwe bessen eten is trouwens allicht niet de meest wijze keuze, gesteld dat je daar lichamelijk toe in staat zou zijn.
Intussen zijn er al meerdere studies uitgevoerd en gepubliceerd die de effecten vergelijken van het eten van volledige blauwe bessen met extracten die rijk zijn aan flavonoïden op het peil van obesitas en cholesterol. Deze studies komen tot een opmerkelijke vaststelling.
Daar waar de extracten op een consistente manier het lichaamsgewicht weten terug te dringen net als hoeveelheid vet gepaard gaande met een duidelijke vermindering van het aantal lipiden en triglyceriden, is dit helemaal niet het geval wanneer je de volledige vruchten opeet. Sterker nog, dit maakt het alleen maar erger.
Een van de redenen is dat, net zoals bij de meeste fruitsoorten, bosbessen relatief hoge hoeveelheden van fructose bevatten die kunnen bijdragen tot een overdaad aan glucose en triglyceriden in het bloed en tot het opstapelen van vet in het lichaam. En dat is nu net wat we willen vermijden.
Opmerkelijke vaststelling was dat zelfs een behoorlijk kleine dosis van het extract van blauwe bessen al bleek superieur te zijn tegenover sap van blauwe bessen bij het voorkomen van obesitas.
Verder is er ook nog een belangrijke praktische reden waarom het meer zinvol is om extracten in te nemen dan het hele fruit wanneer het gaat om een supplement met de nodige gezonde flavonoïden.
Net zoals alle andere fruitsoorten is er bij blauwe bessen een duidelijke variatie te merken in de biologische inhoud afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien en de locatie waar ze gekweekt worden. Op de juiste manier geformuleerde extracten daarentegen zijn gestandaardiseerd om een consistente hoeveelheid flavonoïden te bevatten zodat je de factor wispelturigheid en nattevingerwerk weet te vermijden.
Onze raad is dan ook simpel. Blijft natuurlijk zeker en vast genieten van volledige blauwe bessen omwille van hun uitgesproken, fantastische smaak en hun uitzicht op je bord, maar kies voor het beste van twee werelden.
Met andere woorden, neem ook een kwalitatief hoogstaand supplement met een extract van blauwe bessen om zo optimaal te kunnen genieten van de weldadige effecten van dit wonderlijk fruit.