Vroege tekenen van leververvetting aangetroffen in bloed
Gepubliceerd op 13 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
Onderzoekers hebben biomarkers in het bloed ontdekt die de accumulatie van toxische vetten in de lever kunnen voorspellen, wat een teken is van vroege leververvetting.
Wat is een vette lever?
Een vette lever ontwikkelt zich door een combinatie van zowel genetische als omgevingsfactoren die de start en de ernst van de ziekte beïnvloeden. Deskundigen beschrijven de aandoening als een verborgen epidemie die het aantal levertransplantaties opvoert, bijdraagt aan een reeks ziekten en uiteindelijk de dood.
Vette leverziekte heeft meestal geen vroege symptomen en diagnoses met de huidige technologieën komen meestal te laat om een ernstige ziekte te voorkomen. Latere symptomen zijn een vergrote lever, vermoeidheid en pijn rechts in de bovenbuik.
Een vette lever kan in het slechtste geval lijden tot levercirrose. Cirrose houdt in dat gezonde levercellen worden vervangen door littekenweefsel. Hierdoor kan de lever niet meer goed werken.
Risicofactoren voor een vette lever
- Hoge cholesterolwaarden
- Hoge triglyceridenwaarden in het bloed
- Metabool syndroom
- Overgewicht, vooral rond de buikzone
- Polycysteus-ovariumsyndroom
- Slaapapneu
- Type-2 diabetes
- Te weinig werkende schildklier
- Te weinig werkende hypofyse[1]
Nieuw onderzoek naar vette lever
Nu voor het eerst heeft een team van onderzoekers biomarkers in het bloed ontdekt die de accumulatie van giftige vetten in de lever kunnen voorspellen. Deze voorspellingen kunnen worden gedaan op basis van het lipidenprofiel in het bloed.
Dr. Benjamin Parker, voortrekker van deze studie, zei dat het onderzoek erop gericht was de onderliggende mechanismen van metabole ziekten zoals diabetes te begrijpen. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen en de wetenschappers wilden begrijpen waarom.
De studie maakte gebruik van een nieuwe aanpak om mutaties in DNA te koppelen aan veranderingen in het vetmetabolisme. Er werden verschillende nieuwe medicijndoelen en biomarkers geïdentificeerd om vette leveraandoeningen die sterk geassocieerd zijn met diabetes te behandelen of te controleren.
Professor David James van de Universiteit van Sydney beschreef het onderzoek als een technologisch hoogstandje dat een van de meest futuristische benaderingen vertegenwoordigde voor het onderzoeken van complexe ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
“We hebben tegelijkertijd veel verschillende lagen van het biologische systeem gemeten, waaronder lipiden en andere metabolieten, evenals duizenden eiwitten en we combineerden dit met genetische informatie. Dit heeft ons een kijk gegeven op hoe complexe ziekten zoals leververvetting voorkomen.”
Dr. Anna Calkin, co-auteur: “Met steeds meer jonge mensen die de diagnose ontvangen, is leververvetting een groeiend probleem in Australië en het buitenland. Helaas zijn er weinig effectieve hulpmiddelen beschikbaar om deze aandoening in een vroeg stadium te behandelen.”
Het team hoopt nu vast te stellen waarom sommige mensen meer vatbaar zijn voor leververvetting dan anderen. “Onze volgende stap zal zijn om grotere datasets te gebruiken om deze resultaten verder te stollen,” zei Dr Calkin.[2]
Het risico op een vette lever inperken
Ook al is het risico op een vette lever grotendeels genetisch bepaald, toch zijn er enkele zaken die je zelf kan doen om een gezonde lever te behouden.
- Probeer elke dag gezond te eten. Kies voor een plantgebaseerd dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten (omega-3). Een Mediterraans dieet is goed voor je algehele gezondheid.
- Streef een gezond gewicht na. Als je lijdt aan overgewicht, is het belangrijk om je calorie-inname in te perken, en meer te gaan sporten.
- Zorg ervoor dat je elke dag beweegt. Dit helpt om calorieën te verbranden en brengt meer zuurstof naar je hersenen.
- Hou je diabetes onder controle. Maak een afspraak met je dokter en ga na welke medicatie het best voor jou werk. Hou ook je bloedsuikerwaarden in de gaten.
- Verlaag cholesterol- en triglyceridenwaarden door gezond te eten, te sporten en de juiste medicatie te gebruiken.
- Bezorg je lever geen onnodige stress door te veel alcohol te drinken en onnodige medicatie in te nemen.[3]
- Een supplement als Mariadistel kan helpen bij het opnieuw ontwikkelen van gezonde levercellen.
Bronnen
↑1 | 7 maart 2018, Nonalcoholic fatty liver disease: symptoms and causes |
---|---|
↑2 | 28 februari 2019, Early signs of fatty liver disease detected in blood |
↑3 | 7 maart 2018, Nonalcoholic fatty liver disease: Diagnosis & treatment |