Helpen suikervervangers bij gewichtsverlies?
Gepubliceerd op 07 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Suikervervangers zijn te vinden in alles van light frisdranken tot suikervrije snoepjes, maar wetenschappers betwijfelen of deze zoetstoffen echt goed voor je zijn. Uit een studie gepubliceerd in The BMJ [1] blijkt dat suikervervangers weinig voordelen bieden.
In hun beoordeling beoordeelden de onderzoekers onder meer lichaamsgewicht, body mass index (BMI), bloedsuikerspiegel, eetgedrag, hartaandoeningen en kanker. Deze review is niet definitief want de studie bevatte uitsluitend kleinere studies of studies over korte perioden. Er zijn dus meer studies nodig op lange termijn en met grotere populaties.
Suikervervangers en gezondheid
Onder suikervervangers verstaan we zowel kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en sacharine, als “natuurlijke” caloriearme zoetstoffen zoals stevia. Omdat suikervervangers weinig of geen calorieën toevoegen aan iemands dieet, zouden ze in theorie het risico op gewichtstoename kunnen verminderen.
Het bewijs voor gezondheidsvoordelen van suikervervangers is echter gemengd, aldus de onderzoekers. Sommige studies hebben de consumptie van suikervervangers gekoppeld aan een verlaagd risico op obesitas en type-2 diabetes, maar andere studies suggereren het tegenovergestelde.
Om de gezondheidseffecten van suikervervangers beter in kaart te brengen, beoordeelden de onderzoekers informatie uit 56 eerdere onderzoeken bij mensen die al dan niet gebruik maakten van suikervervangers. De populatie bevatte zowel volwassenen als kinderen.
Studies werden alleen opgenomen in de selectie als ze het type suikervervanger vermeldden. Mensen die suikervervangers gebruikten hadden grotendeels vergelijkbare gezondheidsresultaten als degenen die dat niet deden.
Sommige kleine studies suggereerden een lichte verbetering in BMI en bloedglucosespiegels (hoge niveaus zijn gekoppeld aan diabetes) bij mensen die suikervervangers gebruikten. Maar de kwaliteit van dit bewijs was laag, aldus de onderzoekers. Onder volwassenen en kinderen die probeerden af te vallen, was er geen bewijs van enig effect van suikervervangers.
Het review suggereerde geen verband tussen suikervervangers en kanker of andere belangrijke nadelige gezondheidseffecten. Er is echter nieuw onderzoek nodig om een definitieve uitspraak te maken.[2]
Bronnen