10% gewichtsverlies kan diabetes type 2 verminderen
Gepubliceerd op 24 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat gewichtsverlies binnen de eerste paar jaar van een type 2 diabetesdiagnose, de aandoening daadwerkelijk kan terugdringen.
Type 2 diabetes is een metabole aandoening die wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om glucose (suiker) voldoende te verwerken. Als gevolg hiervan zijn de bloedsuikerspiegels aanhoudend hoog. Indien onvoldoende behandeld, kan dit leiden tot complicaties zoals hyperglykemie, hypertensie en zichtproblemen.
Gewoonlijk schrijven artsen medicijnen en diëten voor om de symptomen van diabetes type 2 onder controle te houden. Toch is remissie – verwijzend naar een drastische afname of zelfs het verdwijnen van symptomen, waardoor mensen de behandeling kunnen staken – onder bepaalde omstandigheden mogelijk.
Mensen met zowel obesitas als type 2 diabetes kunnen bijvoorbeeld remissie van diabetes ervaren na bariatrische (gewichtsverlies) chirurgie.
Eerder, in 2016, toonde een ander onderzoek aan dat mensen met diabetes die een intensief caloriearm dieet volgden – goed voor een inname van 624-700 kilocalorieën per dag gedurende een periode van 8 weken – ook remissie konden ervaren.
Is het effectief mogelijk om type 2 diabetes in remissie te sturen door een minder veeleisende voedingsinterventie? Deze vraag wordt nu beantwoord.
Bescheiden gewichtsverlies kan voldoende zijn
In een nieuwe studie analyseerden de onderzoekers gegevens van 867 mensen in de leeftijdscategorie van 40-69 met een nieuw gediagnosticeerd diabetes type 2.
Al deze personen hadden zich ingeschreven voor de ADDITION-Cambridge-studie, een prospectieve studie die onder andere de effectiviteit en behulpzaamheid van diabetesonderzoek beoordeelde.
Onderzoekers volgden de voortgang van de deelnemers gedurende een periode van 5 jaar. Door de medische gegevens van het cohort te bekijken, ontdekte het team dat 257 individuen, of 30% van de deelnemers, diabetes hadden in remissie aan het einde van de periode van 5 jaar.
Hoe kom dit nu? Deelnemers die binnen 5 jaar na de diagnose van diabetes type 2 ten minste 10% gewicht hadden verloren, hadden meer dan twee keer zoveel kans op remissie bij de follow-up na 5 jaar, vergeleken met personen die geen gewicht hadden verloren.
“We weten al een tijdje dat het mogelijk is om diabetes in remissie te sturen met vrij drastische maatregelen, zoals intensieve gewichtsverliesprogramma’s en extreme caloriebeperkingen,” merkt Hajira Dambha-Miller op. “Deze interventies kunnen zeer uitdagend zijn voor de patiënten en zodoende moeilijk haalbaar. Onze resultaten suggereren dat het mogelijk is om minstens 5 jaar van diabetes af te komen, met een bescheidener gewichtsverlies van 10%. Dit zal voor veel mensen motiverender en dus haalbaarder zijn.”
Volgens prof. Simon Griffin benadrukken de huidige bevindingen hoe belangrijk consistente voedings- en levensstijlinterventies zijn bij het beheersen – en zelfs omkeren – van diabetes. “Dit versterkt het belang van gewichtsbeheersing, wat kan worden bereikt door veranderingen in het dieet en meer beweging. Type 2 diabetes is een chronische ziekte en kan leiden tot aanzienlijke complicaties. Onze studie toont echter aan dat diabetes 2 kan worden gecontroleerd en zelfs teruggedraaid.”
Hoewel dit onderzoek meer hoop biedt voor personen met diabetes type 2, en de onderzoekers suggereren dat remissie “haalbaar is” met matig gewichtsverlies, hebben andere onderzoeken aangetoond dat de remissiepercentages vaak erg laag blijven.
Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek onder 10.059 personen met diabetes type 2 dat aan het einde van de 8-jarige studieperiode slechts 4,97% van deze deelnemers remissie had bereikt.
In de toekomst zijn Dambha-Miller en collega’s van plan uit te zoeken hoe professionals in de gezondheidszorg individuen met type 2 diabetes het beste kunnen ondersteunen om gewichtsverlies te bewerkstelligen en een gezond gewicht te behouden, gezien de rol van deze interventie bij het verminderen van diabetessymptomen.
Om dit te doen, hebben ze de Glucose Lowering through Weight Management (GLoW) -studie opgezet, met als doel “uit te zoeken of een op maat gemaakt diabetesonderwijs en gedragsbeheersingsprogramma” patiënten beter zou dienen dan het huidige programma.[1]
Bronnen
↑1 | 30 september 2019, 10% weight loss could send type 2 diabetes into remission |
---|