Soja helpt om symptomen van de menopauze te verlichten
Gepubliceerd op 08 augustus 2019 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Elke vrouw krijgt er in haar leven mee te maken: de menopauze. Onder de menopauze verstaan we de fase waarin het lichaam stopt met oestrogeen produceren en het maandelijks loslaten van een eicel.
Symptomen van de menopauze
De menopauze kan je herkennen aan enkele typische symptomen:
- Opvliegers
- Nachtelijk zweten
- Stemmingswisselingen
- Moeite met focussen
- Vermoeidheid
- Vaginale droogheid
- Slaapproblemen
Hormoontherapie is een manier om deze symptomen te verlichten. Het gaat om het nemen van oestrogeen om de natuurlijke daling van oestrogeen tijdens de menopauze tegen te gaan. Hoewel de methode zeer effectief is, brengt deze enkele risico’s met zich mee.
Het gebruik van oestrogeen – vooral voor een lange periode van tijd – kan je risico op bloedstolsels, beroertes of borst- of baarmoederkanker verhogen.
Andere vrouwen wenden zich tot natuurlijke alternatieven, zoals soja, om hun menopauzesymptomen met minder risico’s te beheersen. Soja is te vinden in voedingsmiddelen zoals tofu en sojamelk, evenals in supplementen. Het bevat chemische verbindingen genaamd isoflavonen die enkele oestrogeenachtige effecten hebben.
Wat zijn isoflavonen?
Isoflavonen maken deel uit van een groep plantaardige chemicaliën die fyto-oestrogenen worden genoemd. Deze chemicaliën werken als een zwakkere vorm van oestrogeen in het lichaam.
De belangrijkste isoflavonen in soja zijn genisteïne en daidzeïne. Wanneer je soja eet, breken bacteriën in je darmen het af in zijn meer actieve vormen.
Eenmaal in je lichaam binden soja-isoflavonen zich aan dezelfde receptoren als oestrogeen. Receptoren fungeren als dockingstations op het oppervlak van de cellen. Wanneer isoflavonen zich binden aan sommige receptoren, bootsen ze de effecten van oestrogeen na. Wanneer ze zich binden aan andere receptoren, blokkeren ze de effecten van oestrogeen.
Wanneer isoflavonen oestrogeen nabootsen, kunnen ze helpen opvliegers en andere symptomen van de menopauze te verminderen.
Onderzoek rond isoflavonen
Tientallen kleine onderzoeken hebben gekeken naar de effecten van soja op de symptomen van de menopauze, vooral opvliegers en nachtelijk zweten.
In een 2012-analyse van 19 onderzoeken verminderden soja-isoflavonsupplementen de ernst van opvliegers met iets meer dan 26 procent, vergeleken met een placebo.[1] Een analyse uit 2015 van 10 onderzoeken wees uit dat plantaardige isoflavonen uit soja en andere bronnen de opvliegers met 11 procent verminderden.[2]
Sojaproducten kunnen enkele weken of langer nodig hebben om hun maximale voordeel te bereiken. Uit een onderzoek uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat soja-isoflavonen meer dan 13 weken nodig hebben om slechts de helft van hun maximale effect te bereiken. Traditionele hormoontherapie, aan de andere kant, duurt ongeveer drie weken om hetzelfde voordeel te tonen.[3]
Hoe je lichaam isoflavonen verwerkt, kan ook bepalen of deze remedie voor jou werkt. Mensen die zijn opgegroeid in Azië, waar soja een voedingsbestanddeel is, hebben veel minder opvliegers dan Amerikanen. Bovendien produceert meer dan de helft van de Aziatische vrouwen de meer actieve vorm van isoflavonen, equol genaamd. Minder dan een derde van de Amerikaanse vrouwen produceert equol.
Over het eten van voeding op basis van soja, bestaat minder uitgesproken onderzoek. Toch is soja een nuttig soort voeding om je dieet toe te voegen. Voeding op basis van soja betreft edamame, misosoep, tempeh, tofu, sojamelk en sojayoghurt.
Andere voordelen van soja
- Soja bevat weinig verzadigd vet en calorieën, en veel nuttige voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren en antioxidanten
- Soja helpt om het risico op hartaandoeningen te verminderen daar het geen effect heeft op je cholesterolwaarden.
- Soja helpt je botten versterken en verlaagt zo het risico op osteoporose, een ander fenomeen die vaak voorkomt bij vrouwen in de menopauze.
Soja kan gemakkelijk in supplementvorm opnemen. Je begint het best met een dosis rond de 50 mg per dag. Indien nodig, kan je dit geleidelijk aan opdrijven. Praat hoe dan ook altijd met je dokter vooraleer je met supplementen begint.[4]
Bronnen
↑1 | juli 2012, Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity |
---|---|
↑2 | 12 september 2014, Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms |
↑3 | 15 oktober 2014, Quantitative efficacy of soy isoflavones on menopausal hot flashes |
↑4 | 27 maart 2019, Does Soy Help with Menopause Symptoms? |