Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

10 recepten met kurkuma tegen artritis

Gepubliceerd op 31 juli 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 augustus 2025

Laatst bijgewerkt op 18 augustus 2025

Kurkuma is een kruid dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Veel mensen geloven dat het de symptomen van artritis kan verlichten, vooral in combinatie met andere ontstekingsbestrijdende voedingsmiddelen.

Dranken met kurkuma

1. Kurkuma thee

Voeg een theelepel kurkuma toe aan 4 kopjes heet water en laat 10 minuten sudderen. Zuiver kurkumapoeder, geraspte kurkuma of gemalen, gedroogde kurkuma werken allemaal even goed.

Als er schilfers, korrels of stukjes kurkuma achterblijven, zeef de thee dan voordat je deze drinkt.

Je kunt ook andere kruiden of zoetstoffen aan de thee toevoegen voor extra smaak, zoals:

  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel gemalen kaneel voor smaak en extra ontstekingsremmende effecten
  • Verse of gedroogde gember voor smaak en extra ontstekingsremmende effecten
  • Vers geperst sap van citroen of sinaasappel om antioxidanten en smaak toe te voegen

2. Gouden melk

Gouden melk is een drank op melkbasis met toegevoegde kurkuma, waardoor het een gouden en romige uitstraling krijgt. Je kunt koemelk gebruiken, maar ook een zuivelvrij alternatief zoals kokos- of amandelmelk.

Voeg 1 theelepel kurkuma toe aan 2 kopjes melk naar keuze. Probeer een snufje gemalen zwarte peper toe te voegen, wat de effecten van de kurkuma verbetert.

Het toevoegen van zwarte peper aan gouden melk kan het lichaam helpen kurkuma op te nemen. Zwarte peper zou de biologische beschikbaarheid van kurkuma met maximaal 2.000% verhogen.

Veel recepten suggereren dat het toevoegen van extra vet, zoals kokos- of amandelolie aan de melk, het lichaam eveneens kan helpen de kurkuma beter op te nemen.

Je kan ook een halve theelepel kaneelpoeder, 1 theelepel honing of 1 theelepel ahornsiroop toevoegen voor de smaak.

3. Gouden melkespresso of latte

Koffieliefhebbers kunnen gouden melk aan hun koffie toevoegen. Bereid 200 ml warme gouden melk en voeg 50 ml espresso of 100 ml koffie toe.

Ontbijt of brunch

4. Kurkuma smoothies

Kurkuma past goed in fruitsmoothies. Mensen die al een favoriete ochtend-smoothie hebben, kunnen 1-2 theelepel kurkumapoeder toevoegen. Een smoothie met kurkuma werkt ontstekingsremmer en als antioxidantboost.

Smoothie 1:

  • Kurkuma
  • Bessen
  • Yoghurt
  • Spinazie
  • Havermout
  • Gember

Smoothie 2:

  • Kurkuma
  • Vanille
  • Gember
  • Kaneel
  • Banaan
  • Honing

5. Havermout met gouden melk

De Arthritis Foundation beveelt het eten van havermout aan als onderdeel van een ontstekingsremmend vezelrijk dieet.

Het toevoegen van gouden melk aan havermout kan de ontstekingsremmende kracht ervan vergroten.

Voeg bosbessen of aardbeien toe voor een extra ontstekingsbevorderende boost. Volgens onderzoek zijn deze vruchten rijk aan anthocyanine, een flavonoïde met ontstekingsremmende kracht en rijk aan infectie-bestrijdende antioxidanten.

6. Roerei met kurkuma

Eieren zijn een veelzijdig voedingsmiddel en het toevoegen van kurkuma is een gemakkelijke manier om je inname van dit kruid te verhogen.

Je kan 1 theelepel kurkumapoeder toevoegen aan gewone eieren of aan roereieren.

Lunch

7. Groene salade met kurkuma dressing

Groene bladgroenten zijn voedzaam en behoren volgens de Arthritis Foundation tot de beste groenten voor mensen met artritis om te eten. Een basis van spinazie, boerenkool of snijbiet gecombineerd met andere groenten, zoals wortelen en paprika’s, creëert een vullende salade die kan helpen ontstekingen te bestrijden.

Dit recept voor een ontstekingsremmend kurkuma-verband kan de ontstekingsbestrijdende kracht van groenten verder verbeteren. Het bevat een basis van kokosnootroom en olijfolie in combinatie met andere smaakmakers en smaken.

8. Wortelsoep met kurkuma en gember

De Arthritis Foundation beveelt gember aan vanwege zijn ontstekingsbestrijdende kracht. Prepareer een romige soep met kurkuma, gember, wortelen en citroen.

Combineer deze soep met een salade of vers fruit voor een vullende lunch, wat kan helpen bij artritissymptomen.

Avondeten

9. Kip met kokos en kurkuma

Combineer kurkuma met kippenbillen, kokosmelk en bloemkoolrijst voor een maaltijd die zowel ontstekingsremmend als paleo-vriendelijk is.

10. Gehaktballetjes met gember en kurkuma

Kurkuma werkt goed in gehaktballetjes. Het is mogelijk om gemalen of gepoederde kurkuma rechtstreeks in een bestaand recept te mengen.

Voeg kurkuma toe aan dagelijkse recepten

Je kan experimenteren met kurkuma door kleine hoeveelheden kruiden toe te voegen aan je favoriete recepten.

Kurkuma werkt meestal goed wanneer toegevoegd aan:

  • Sauzen
  • Soepen
  • Smoothies
  • Dressings
  • Roerbakgerechten
  • Marinades

Wanneer je voor het eerst kurkuma probeert, gebruik dan een kleinere hoeveelheid, zoals een kwart theelepel per portie, en verhoog de hoeveelheid indien nodig. [1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 30 juli 2019, 10 healthful turmeric recipes for arthritis

Andere artikels over Antioxidanten

    • 5 geneeskrachtige paddenstoelen ter ondersteuning van je immuunsysteem

      Geneeskrachtige paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt in de Oosterse geneeskunde en zijn de laatste tijd ook in het Westen populairder geworden. De lijst met gezondheidsvoordelen die medicinale paddenstoelen bieden is lang. Ze ondersteunen het brein en de hormonen, ze functioneren als antioxidant enzovoort. Elke paddenstoel is uniek en biedt tevens zijn eigen duidelijke gezondheidsvoordelen.

      (meer…)

    • 5 geneeskrachtige paddenstoelen ter ondersteuning van je immuunsysteem
    • Hoeveel kurkuma per dag is een veilige dosering?

      Je kent kurkuma misschien vooral als specerij, maar het wordt ook gebruikt in de Ayurvedische traditie. Dit is een holistische benadering van gezondheid die meer dan 3000 jaar geleden in India is ontstaan. Tegenwoordig zijn kurkumasupplementen breed beschikbaar, maar weten hoeveel je precies moet nemen kan verwarrend zijn.

      (meer…)

    • Hoeveel kurkuma per dag is een veilige dosering?
    • Antioxidantrijke bessen: de vlierbes, blauwe bosbes en granaatappel

      In het vorige artikel over antioxidantrijke supersappen kwamen al een aantal ‘superbessen’ aan bod, namelijk de goji, açai, noni, mangostan en yumberry. Er zijn nog meer soorten bessen die een veelvoud bevatten van gezonde eigenschappen, zoals antioxidanten. Nu bespreken we de veenbes, granaatappel, vlierbes en blauwe bosbes.

      (meer…)

    • Antioxidantrijke bessen: de vlierbes, blauwe bosbes en granaatappel
    • Kent Ashwagandha meer gevaren dan voordelen? Een kijk op de mogelijke bijwerkingen

      Ashwagandha wordt al eeuwenlang gebruikt en is reeds grondig onderzocht: de vele voordelen van dit ayurvedisch kruid zijn duidelijk aanwezig. Toch zijn er uiteenlopende meningen en bronnen die proberen aan te tonen dat een supplement van ashwagandha allesbehalve veilig is. In dit artikel lees je waarom ashwagandha gevaarlijk is en, belangrijker nog, of deze uitspraken correct zijn.

      (meer…)

    • Kent Ashwagandha meer gevaren dan voordelen? Een kijk op de mogelijke bijwerkingen
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
Home
Dieet & Voeding
Kruiden & Planten

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025