Probiotica kunnen cognitieve functie verbeteren (Studie)
Gepubliceerd op 26 april 2023 - Laatst bijgewerkt op 16 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 16 mei 2023
In deze meta-analyse had suppletie met probiotica een gunstig effect op de cognitieve functie, maar alleen bij deelnemers met milde cognitieve stoornissen/Alzheimer.
De voordelen van probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen die kunnen worden geconsumeerd via gefermenteerd voedsel of supplementen. Meer en meer studies tonen aan dat de balans of onbalans van bacteriën in je spijsverteringsstelsel verband houdt met algemene gezondheid en ziekte.
Probiotica bevorderen een gezond evenwicht van darmbacteriën en zijn in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen:
- Probiotica kunnen helpen het hart gezond te houden door LDL (“slecht”) cholesterol en bloeddruk te verlagen.[1][2]
- Probiotica kan het natuurlijke evenwicht van de darmbacteriën herstellen.[3]
- Verschillende studies wijzen erop dat het gebruik van probiotica verband houdt met een verminderd risico op antibiotica-geassocieerde diarree.[4]
- Uit een overzicht van 13 menselijke studies blijkt dat supplementatie met Bifidobacterium en Lactobacillus gedurende 1-2 maanden angst, depressie, autisme, obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en geheugen kan verbeteren.[5]
- Uit ouder onderzoek blijkt dat probiotica de kans op en de duur van luchtweginfecties verminderen. De kwaliteit van de resultaten was echter laag.[6]
Een recente studie[7] onderzocht of probiotica een effect kon hebben op de cognitieve functie. We bespreken hieronder de resultaten.
Wat werd onderzocht?
Het effect van suppletie met probiotica (vergeleken met placebo) op de cognitieve functie.
Wie werden onderzocht?
In totaal 715 volwassenen (leeftijd 50-100 jaar).
Opzet van de studie
Er werd een meta-analyse uitgevoerd van 10 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. De onderzoeken werden uitgevoerd in Azië (8 onderzoeken), de Verenigde Staten (1 onderzoek) en Europa (1 onderzoek). In 5 studies hadden de deelnemers milde cognitieve stoornissen (MCI) of de ziekte van Alzheimer (AD). De gebruikte probiotica waren van de geslachten Lactobacillus, Bifidobacterium of Enterococcus. De duur van de interventie varieerde van 3 tot 24 weken.
Resultaten van de studie
In de algemene analyse had suppletie met probiotica een gunstig effect op de cognitieve functie (gemiddelde effectgrootte).
In subgroepanalyses was het positieve effect van probiotica op de cognitieve functie statistisch significant bij deelnemers met MCI/AD (maar niet bij deelnemers zonder MCI/AD), in trials waarin één enkele probiotische stam werd gebruikt (maar niet in trials waarin meerdere probiotische stammen werden gebruikt), in proeven met een interventieduur van 12 of meer weken (maar niet in proeven met een interventieduur van minder dan 12 weken), en in proeven met probiotische doses van meer dan 1 miljard kolonievormende eenheden (maar niet in proeven met probiotische doses van minder dan 1 miljard kolonievormende eenheden).
Bronnen