Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

GLA: het gezonde omega 6 vet

Gepubliceerd op 23 juli 2015 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Omega zes vetzuren hebben een slechte naam gekregen, maar een van deze vetzuren, GLA (gamma linolic acid), staat bekend voor tal van weldadige effecten voor onze gezondheid.

5060

Het wordt algemeen geloofd dat het typische westerse dieet een overvloed aan omega 6 vetten bevat, en dat de meeste mensen bij ons te weinig omega 3 vetten nuttigen.

Maar waarom is dan dit populaire omega 6 vet toch onze aandacht waard? Lees verder om de antwoorden te weten te komen.

GLA vermindert ontstekingen

Eerder dan ontstekingen te bevorderen, wat doorgaans het geval is bij omega 6 vetzuren zoals arachidone zuren, zal GLA de zuren omzetten in een molecule bekend als PGE1 (prostyaglandine E1), een molecule die helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Door het verhinderen van enzymen zoals COX 2 (cyclo-oxygenase 2) en lpoxygenase (LOX), vermindert GLA het vermogen van het arachidone zuur om omgezet te worden in schadelijke moleculen die tot ontstekingen kunnen leiden, waaronder leukotriene B4.

GLA bevecht kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat GLA ook kan helpen in de strijd tegen kanker. In een in vitro studie naar cellen met borstkanker bij mensen stimuleerde linoluur, een van de omega 6 vetzuren, de invasie van kanker, daar waar GLA deze activiteit net wist af te remmen.

In een andere studie en het verband verminderde GLA de groei van tumoren bij ratten gedurende 12 dagen volgende op het implanteren van tumoren. En in nog een andere studie uitgevoerd op ratten onderdrukte GLA de groei van prostaatkanker.

GLA helpt ook bij de behandeling van eczeem

Het anti-ontstekingseffect van GLA kan een reeks van aandoeningen positief beïnvloeden, waaronder onder meer eczeem.

In een bepaalde dubbel blinde studie waarbij het effect werd onderzocht van het gebruik van een olie op basis van sleutelbloem (een populaire bron van GLA), verbeterde een behandeling gedurende een periode van 12 weken ontstekingen, droogheid en gevoelens van jeuk bij patiënten die leden aan atopisch eczeem.

Bij nog een andere studie onderdrukte het toedienen van een supplement met de GLA de symptomen en verminderde het ook het gebruik van antihistamine bij kinderen die last hadden van eczeem.

GLA kan helpen bij het verlichten van pijn

Andere onderzoeken wijzen uit dat het innemen van een supplement met GLA kan helpen bij het verlichten van neuropathische rugpijn.

Volgens de resultaten van een bepaalde studie, verbeterde het gebruik van GLA met alpfa-lipoïsch zuur op significante wijze symptomen en verminderde het de ongemakken bij patiënten die leden aan rugpijn, dit in vergelijking met die patiënten die alleen maar een oefenprogramma met het oog op de rehabilitatie volgden.

GLA kan eveneens van nut zijn ter ondersteuning van je poging om gewicht te verliezen

Een van de meest populaire gebruiken van dit specifieke zuur is dat het kan helpen om gewicht te verliezen en daar zijn het er toch heel wat mensen op uit.

Een artikel dat werd gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Journal of Nutrition kwam tot de bevinding dat het toedienen van een supplement met GLA gedurende een jaar mensen die lijden aan obesitas duidelijk kan helpen om significant gewicht te verliezen.

GLA kan ook de symptomen van PMS verlichten

Weliswaar anekdotische rapporten claimen dat GLA het premenstrueel syndroom kan verlichten net als klachten die in verband met de menopauze kunnen gebracht worden. Anderzijds moet erbij gezegd worden dat research uitgevoerd naar dit specifieke topic vooralsnog tegenstrijdige resultaten heeft voortgebracht.

Wat is de beste bron van GLA?

De best bekende bron van GLA is avondlijke olie van sleutelbloem. De populariteit van deze specifieke olie in zowel de Verenigde Staten als in Europa gedurende de laatste decennia is meer dan waarschijnlijk vooral toe te schrijven aan de GLA inhoud die deze bloem bevat.

Zaad van zwarte bessen en olie op basis van komkommerkruid zijn zelfs nog meer overvloedige bronnen van GLA, en dit maakt van hen meer economische keuzen. Tenslotte is een supplement met GLA zeker ook een optie die het overwegen waard is.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • De groenlipmossel: hoe gebruik je dit extract?

      De groenlipmossel (Perna canaliculus) is een weekdier en hij komt voor in de schone wateren rond Nieuw-Zeeland. Hij staat bekend als de grootste mossel ter wereld.

      (meer…)

    • De groenlipmossel: hoe gebruik je dit extract?
    • Omega-3 supplementen tegen osteoartritis

      Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de gewrichten verbeteren en het risico en de ernst van artritis verminderen, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Duke University. Deze studie werd gepubliceerd in het vakblad in verband met reumatische ziekten en is baanbrekend te noemen. De studie komt voorts tot de conclusie dat deze vetzuren onvoldoende voorkomen en dus dringend wel onderdeel moeten uitmaken van ons dieet.

      (meer…)

    • Omega-3 supplementen tegen osteoartritis
    • De ‘fishy side’ van omega-3: is je visolie vervuild?

      Een tijd geleden werd in een rechtszaak in de Amerikaanse stad San Francisco werd de aandacht gevestigd op de vervuiling die zou aanwezig zijn in een aantal populaire merken van visolie. Verschillende merken kwamen in opspraak, waaronder CVS Pharmacy; General Nutrition Corp.; Now Health; Omega Protein; Pharmavite; Rite Aid; en  TwinLab.

      (meer…)

    • De ‘fishy side’ van omega-3: is je visolie vervuild?
    • Vitamine D en visolie: echt nuttig bij hart- en vaatziekten?

      Vitamine D en visolie zijn twee populaire voedingssupplementen. Ze zijn vooral populair omdat de media ze meermaals heeft neergezet als 'wondermiddelen' tegen degeneratieve aandoeningen.

      (meer…)

    • Vitamine D en visolie: echt nuttig bij hart- en vaatziekten?
    • Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden

      Decennia lang hebben mensen gezond eten dat rijk is aan cholesterol – bijvoorbeeld eieren – vermeden uit angst om meer hart- en vaatziekten te krijgen. Onderzoek toont nochtans dat voedsel rijk aan cholesterol je gezondheid niet zal schaden. Integendeel, die voedselbronnen die we met z’n allen vermijden bevatten essentiële voedingsstoffen.

      (meer…)

    • Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden
Home
Vitaminen & Mineralen
Omega 3
    • Menopauze
    • Obesitas
    • Prostaat
    • Rugpijn

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025