Omega-3 supplementen tegen osteoartritis
Gepubliceerd op 21 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de gewrichten verbeteren en het risico en de ernst van artritis verminderen, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Duke University. Deze studie werd gepubliceerd in het vakblad in verband met reumatische ziekten en is baanbrekend te noemen. De studie komt voorts tot de conclusie dat deze vetzuren onvoldoende voorkomen en dus dringend wel onderdeel moeten uitmaken van ons dieet.
De studie komt de conclusie dat, en dit in tegenstelling tot wat vroeger algemeen gedacht werd, het type van vetten die behoren tot het eetpatroon van de mens meer invloed zou hebben op het risico op artritis dan het gewicht van de persoon zelf.
Om het met de woorden van een van de auteurs van de studie te zeggen: de resultaten suggereren dat de dieetfactoren een grotere rol spelen dan mechanische factoren om de link te leggen tussen obesitas en osteoartritis, dit in tegenstelling tot wat vroeger altijd gedacht werd..
Het is wat je eet dat telt, niet zozeer hoeveel je weegt
Voorgaande studies uit het verleden hebben eerder al aangetoond dat obesitas een van de belangrijkste risicofactoren is voor osteoartritis. Deze specifieke aandoening gaat gepaard met een verdere aftakeling van de gewrichten en ze staat meer algemeen bekend onder de eenvoudige term artritis. Tot vandaag gingen wetenschappers uit van de veronderstelling dat een hoger lichaamsgewicht meteen ook zorgt voor een grotere belasting van de gewrichten, maar deze hypothese slaagde er nooit in uit te leggen waarom artritis zo vaak voorkomt bij delen van het lichaam die geen gewicht dragen zoals bijvoorbeeld de handen.
Het belang van leptine
In een voorgaande studie ontdekten de onderzoekers van de Duke universiteit dat een abnormaal laag peil aan eetlustregelende hormoon leptine bij mensen met overgewicht een bijzonder accurate voorspeller van artritis kan zijn. Deze ontdekking suggereert meteen ook de merkwaardige bevinding dat eerder metabolische dan fysieke symptomen van obesitas schuilen achter artritis.
Zoals de auteurs van de studie zelf stellen: “dit doet ons denken dat misschien niet zozeer het extra gewicht dat je torst dan wel wat je eet dat van belang is.”
Om de connectie tussen het eetpatroon en artritis en verder te bestuderen hebben de onderzoekers zelf osteoartritis opgewekt bij muizen door opzettelijk hun knieën te verwonderen. Een trauma door verwondingen is verantwoordelijk voor ongeveer 10 tot zowat 15% van alle gevallen van osteoartritis. De muizen met artritis kregen dan voeding met veel verzadigde vetten, een dieet rijk aan omega-6 vetzuren, of een dieet rijk aan omega-6 vetzuren met een kleine hoeveelheid toegevoegde omega-3 vetzuren.
Dit is wat de onderzoekers ontdekten: “een gezond dieet zal doorgaans ongeveer dezelfde ratio van deze vetten bevatten, maar met ons westers eetpatroon zitten we daar ver van af. We moeten dus grondig ons eetpatroon herdenken willen we aan deze uitdaging het hoofd kunnen bieden.”
Onderzoekers naar gezondheid zijn er intussen van overtuigd dat het typische westerse dieet te veel verzadigde en omega 6 vetzuren onvoldoende omega 3 vetzuren bevat.
Omega 3 vetzuren vertragen de voortgang van een ziekte en versnellen bovendien ook het genezen van wonden
De onderzoekers kwamen in de loop van hun studie ook tot de vaststelling dat er geen verband is te bespeuren tussen het lichaamsgewicht en artritis. Ze ontdekten eveneens dat muizen die werden blootgesteld aan zowel een dieet met verzadigde vetten als de omega 6 vetten na verloop van tijd een verslechtering van de symptomen van artritis lieten optekenen . Bij de muizen die een dieet kregen zowel de omega 3 als de omega 6 vetzuren was dit niet het geval.
Opnieuw citeren we uit de studie. “Daar waar omega 3 vetzuren de kwetsuur niet kunnen omkeren slagen ze er toch blijkbaar in om de vooruitgang van artritis bij de muizen af te remmen. Het is zelfs zo dat de omega 3 vetzuren de detrimentale effecten van obesitas bij de groep van muizen met overgewicht wisten te stoppen.”
De onderzoekers kwamen ook tot de bemerking dat de muizen van de omega 3 groep sneller van een kwetsuur herstelden die door de onderzoekers op hun oren werd aangebracht (een manier om de muizen van elkaar te onderscheiden) dan de muizen uit de twee andere groepen.
Hoofdauteur Chia Wu verwoordde het als volgt: “we kwamen tot de ontdekking dat onafhankelijk van het gewicht van het lichaam de vetzuren uit het eten een regelend effect hebben op het genezen van de oren van de muizen en op de ernst van de osteoartritis ten gevolge van verwondingen van de gewrichten bij muizen met obesitas.”
Deze studie werd onder meer uitgevoerd met fondsen van het Amerikaanse Nationale instituut van gezondheid, de Stichting voor artritis, een biotechnologisch onderzoekscentrum in North Carolina en een stichting in Taiwan. De studie is alleen maar de laatste in een golf van recent onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de hele weldadige effecten voor de gezondheid van een dieet rijk aan omega 3 vetzuren.
Omega 3 vetzuren bieden een krachtige hulp bij het bestrijden van ontstekingen
Intussen is er steeds meer klinisch bewijs voorhanden dat op wetenschappelijke wijze heeft aangetoond dat omega 3 vetzuren een krachtige werking hebben bij de bestrijding van ontstekingen, wat op zijn beurt leidt tot de vermindering van het risico op bepaalde cardiovasculaire aandoeningen en artritis. Deze vetzuren zijn eveneens van groot belang voor ons brein, en ze spelen in het bijzonder een niet weg te cijferen rol bij de ontwikkeling van de hersenen van baby’s en kinderen. Ook hebben ze een belangrijke inbreng bij het reguleren van de stemming en de cognitieve functies van de mens.
Research heeft intussen ook een link gevonden tussen omega 3 vetzuren en verminderd risico op kanker, en verbetering van de gezondheid van de beenderen, ingewanden en de menstruele cyclus bij de vrouw.