Suiker, en niet vet, is ontmaskerd als de dodelijke schurk in de obesitasepidemie
Gepubliceerd op 12 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 3 mei 2023
Suiker, gegeven door volwassenen aan kinderen, overdadig aanwezig in onze ontbijtgranen en de meeste frisdranken, is de echte schurk in de obesitasepidemie, en niet zozeer vet zoals men meende te denken. Dit is de conclusie van een vooraanstaande Amerikaanse doctor die met de regering over de voedselindustrie praat.
Suiker is verslavend
Dr. Robert Lustig zou suiker tot de drugs willen rekenen. Cocaïne en heroïne zijn dodelijk omdat ze verslavend en giftig zijn, en dat is volgens hem net zo met suiker.
We moeten er van af. We moeten ons leven ‘ontsuikeren’. ‘We moeten suiker als een beloning beschouwen, niet als een onderdeel van onze voeding’, aldus de dokter.
De voedingsindustrie heeft suiker tot een onderdeel van ons dieet gemaakt omdat ze weten dat je daardoor meer suiker gaat eten en kopen. Als er fabrikanten van ontbijtgranen zonder scrupules morfine over je cornflakes zouden strooien om je meer te doen kopen, hoe zou je dan reageren? Maar met suiker mag dat blijkbaar.
Het boek van Lustig (The real truth about sugar) maakte furore in Amerika en is nu ook in Engeland uitgebracht. Een pediater gespecialiseerd in de behandeling van overwicht bij kinderen in San Francisco bestudeerde gedurende 16 jaar de effecten van suiker op het centraal zenuwstelsel, het metabolisme en ziekten. Zijn conclusie is dat de rivieren van Coca Cola en Pepsi die door jonge mensen worden geconsumeerd bijdragen tot obesitas bij een massa burgers.
Meer insuline in je lichaam
Dit wil niet zeggen dat hamburgers oké zijn. ‘Het is niet zozeer de suiker op zich maar de insuline die volgens de wetenschapper schadelijk is. Voedselbereidingen die de insulinespiegel in het lichaam doen stijgen, daar zit het probleem. Volgens hem zorgt insuline voor 75 tot 80% van alle obesitas.
Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat energie in vetcellen wordt opgeslagen. Suikerenergie is de meest flagrante, maar er zijn nog drie andere categorieën: transvetten (door de industrie getransformeerde vetten), alcohol (wat kinderen normaal niet drinken) en bepaalde aminozuren.
Deze aminozuren vinden we in runderen die met maïs gevoed worden. Runderen die gras eten, zoals in Argentinië hebben dit probleem niet. Hierdoor kennen de Argentijnen dit probleem niet, ook al hebben ze een voedingspatroon gebaseerd op vlees. Maar dit vlees is gezond: het is rood, niet gemarmerd, ietsje moeilijker om te snijden maar ook smaakvoller. Dat allemaal omdat ze gras eten, zoals runderen zouden moeten doen.
‘Wij in Amerika geven ons vee maïs, en dit om twee redenen. Vooreerst omdat er niet genoeg grasland is, maar ook omdat ze met maïs sneller vet worden. Het duurt 18 maanden voor een koe slachtrijp is. Vroeger tenminste, want nu met maïs doen ze er zes weken over en dan krijg je dat typische gemarmerde vlees. Die is insulinebestendig. De koe heeft dezelfde ziekte als de mens, alleen worden ze geslacht voor ze echt ziek worden.
Vetarm en suikerrijk
De grote boodschap is hoe dan ook dat goedkope suiker ons leven in gebaar brengt. Als we het toelaten in ons leefpatroon, kunnen kinderen er gemakkelijk aan, en het is dan ook overal aanwezig in tal van voedingstoffen waarin het niet hoort te zitten.
Bij de hele heisa rond te vette producten reageerden de fabrikanten door vetarme producten te maken, maar ze voegden er extra suiker aan toe met alle, en nog veel grotere, problemen tot gevolg.
Zomaar de calorieën verminderen is geen oplossing omdat ‘een calorie niet zomaar een calorie is’. Het effect van een calorie in suiker is anders dan het effect van een calorie in rundvlees afkomstig van een met gras gevoed dier.
Toegevoegde suiker wordt op het etiket trouwens vaak vermeld als koolhydraten en nog een resem andere namen, van glucose tot dextrose en andere. Fructose, aanwezig in verschillende types van suiker, vormt het grootste probleem. Maïssiroop rijk aan fructose wordt excessief gebruikt door fabrikanten in de VS.
Lustig zegt dat hij intussen door de voedingsindustrie aangevallen wordt, maar ze kunnen geen fouten in zijn redenering vinden. ‘De industrie wil bewust verkeerd interpreteren om mij in diskrediet te brengen. Ze willen me als een zeloot afschilderen, als iemand die niet de juiste wetenschappelijke benadering gebruikt. Maar dat is niet het geval…’
Bewijs van de effecten van het voedingspatroon op het lichaam zijn moeilijk hard te maken. Mensen liegen er bij onderzoeken vaak over, of vergeten simpel weg wat ze gegeten hebben. En vaak hervallen mensen na enige tijd weer in hun oude patronen.
Meer suiker, meer diabetes
Toch is volgens de wetenschapper het suikerargument meer dan een hypothese, hierbij een belangrijke studie van het open dagblad Plos One citerend. Volgens deze studie zijn er in landen waar suiker vlotter toegankelijk is merkelijk meer gevallen van diabetes te vinden.
Diabetes stijgt volgens deze studie bij elke inname van 150 kcal suiker met 1,1%, de hoeveelheid die in een blikje cola zit.
De studie was gericht tot de World Health Organisation, ook al staat dit orgaan in discussie. Maar dat is de Amerikaanse regering volgens de wetenschapper ook. Die heeft volgens hem haar wagonnetje aan de voedingsindustrie gehangen omdat minstens 6% van de Amerikaanse export uit voeding bestaat. Hij zegt simpel dat het Witte Huis het bed deelt met de voedingsindustrie.
Michelle Obama ging in de tegenaanval tijdens een speech waarin ze zei dat de voedingsindustrie zowel het probleem als de oplossing zijn, maar sindsdien zwijgt ze hier over.
Volgens de wetenschapper had ze zeker goede bedoelingen, maar is ze sindsdien monddood gemaakt. Hij haalt ook een gesprek aan met de perschef van het Witte Huis, die het probleem erkent maar ook aangaf dat hij geen ruzie wou met de voedselindustrie.
Anderzijds toonde bijvoorbeeld Pepsi Cola zich bereid te veranderen. Zo bijvoorbeeld in India, waar diabetes een enorm probleem is. Rechtszaken zouden wel eens de manier kunnen zijn om tot verandering te komen.
Het advies van Lustig
Volgende adviezen van Lustig willen we nog meegeven:
- Eet appelsienen, en drink geen sap in brik. Hier zijn alle vezels uitgehaald, wat de suikers ervan gevaarlijker maakt.
- Vlees van Argentijnse runderen is te verkiezen boven Amerikaanse.
- Water en melk zijn veel gezonder dan frisdranken, zeker voor kinderen en jongeren.
- Kijk uit voor de toegevoegde suikers in brood en koeken.
- Wees matig met alcohol. Het verhoogt net als suiker het insulinepeil in ons lichaam en leidt tot leverproblemen.
- Eet liefst zelf gemaakte koekjes en taarten. Verminder gerust de hoeveelheid suiker uit het recept met een derde.
Twee hulpmiddelen
- Stevia is een uitstekend alternatief voor suiker
- Irvingia in capsulevorm verkrijgbaar, is een prachtig kruid uit Gabon om suiker minder op te nemen en minder om te zetten in vet.