Natuurlijk middel tegen maagpijn
Gepubliceerd op 08 juni, 2023
Laatst bijgewerkt op 8 juni 2023
Maagpijn is een veelvoorkomend kwaaltje waar iedereen wel eens last van heeft in zijn of haar leven. Er zijn tal van maagklachten zoals maagkrampen en stekende maagpijn. In dit artikel bespreken we een aantal natuurlijke middeltjes tegen maagpijn en om je maag te kalmeren.
Wat is maagpijn?
De meeste mensen hebben wel eens last gehad van maagklachten. Het kan onaangenaam zijn en je dagelijkse routine in de weg staan. Er zijn enkele medicijnen die kunnen helpen, maar er zijn ook veel natuurlijke middelen die zaken als maagkrampen, winderigheid, misselijkheid, diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn helpen verlichten.
Bij maagpijn na het eten kun je best eens kijken naar de volgende oorzaken!
Maagpijn kan elk moment spontaan opkomen en duurt meestal niet lang. Ondanks dat het vaak niet ernstig is, is het op het moment zelf allesbehalve een fijn gevoel. Maagpijn is een pijn die je ervaart in de maagstreek, meer specifiek aan de linkerkant net onder je ribben en achter het borstbeen.
Ben je op zoek naar een natuurlijk middel tegen maagpijn? Lees dan zeker verder!
Veelvoorkomende oorzaken van buikpijn
Er zijn tientallen redenen waarom volwassenen en kinderen buikpijn kunnen krijgen. De meeste oorzaken zijn niet ernstig, en vaak gaan de symptomen snel over.
Enkele mogelijke oorzaken van buikpijn en buikpijn zijn:
- Maagkrampen en maagpijn door stress.
- Spijsverteringsproblemen, waaronder symptomen van indigestie, gas, constipatie, diarree, misselijkheid en braken, voedselallergieën of -intoleranties en voedselvergiftiging.
- Ontsteking veroorzaakt door een irritatie of infectie, zoals buikgriep of nierstenen.
- Menstruatie en zwangerschap (zoals ochtendmisselijkheid)
- Aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, waaronder chronische zure reflux (branderig gevoel), prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Als je vermoedt dat je maagklachten en maagpijn ernstiger zijn of langer aanhouden, dan wordt het natuurlijk aangeraden om contact op te nemen met je arts.
Maagpijn na eten
Soms komen maagklachten op tijdens specifieke momenten in je dag. Bij maagpijn na het eten kun je best eens kijken naar de volgende oorzaken[1]:
Te veel eten
Maagpijn wordt vaak veroorzaakt door simpelweg te snel eten. Als je te veel eet, neem je misschien niet de tijd om je eten goed te kauwen en merk je dat het eten over het algemeen heel snel van je bord verdwijnt. Neem de tijd en kauw langzaam als je eet.
Voedselintoleranties
Naar schatting is bijna 20% van de bevolking intolerant of gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Maagpijn en krampen zijn veel voorkomende symptomen van voedselintoleranties of -gevoeligheden, die vaak in verband worden gebracht met zuivel, gluten, noten, gist en tomaten.
Voedselallergieën
Zuivelproducten, noten, eieren, pindakaas, soja, maïs, tarwe en gluten zijn veel voorkomende voedselallergieën die symptomen zoals maagpijn kunnen veroorzaken. Een voedsel eliminatie dieet of een allergeen-specifieke immunoglobuline E (IgE) antistof test kan worden uitgevoerd om te bepalen of je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel of stof.
De bovenstaande oorzaken zijn veelvoorkomende oorzaken die relatief minder ernstig zijn. Enkele andere mogelijkheden die al wat ernstiger zijn, maar natuurlijk niet onbehandelbaar, zijn:
- coeliakie
- prikkelbare darmsyndroom
- pancreatitis
- diverticulitis
- darmverstopping
- candida-syndroom
- maagzuur
Natuurlijk middel tegen maagpijn
Probeer de volgende keer dat je maag zich niet goed voelt een aantal van de volgende huismiddeltjes.
Water
Je verliest de hele dag door water door zweten, ademen en het verteren van voedsel – maar vooral als je last hebt van braken of diarree. Het is cruciaal om deze vloeistoffen te vervangen om uitdroging te voorkomen, wat ernstiger kan zijn bij jonge kinderen en oudere volwassenen. Probeer dus zeker doorheen de dag kleine hoeveelheden water te blijven drinken.
Gember
Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer die al sinds de oudheid wordt gebruikt tegen buikpijn.
Je kunt op kleine stukjes vers geschilde gemberwortel kauwen, het koken om gemberthee te maken, gemberbier drinken of gemberkauwtabletten of -supplementen proberen.
Pepermunt
Pepermunt is een kruid dat wordt gebruikt om maagpijn, indigestie en een aantal andere spijsverteringsproblemen te verzachten.
Probeer pepermuntthee te drinken of zuig op pepermuntsnoepjes.
Kamillethee
Kamille (samen met pepermunt en gember) thee is een goede optie om een onrustige maag te kalmeren. Kamille heeft namelijk ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Je kunt kamille thee elk moment van de dag drinken, maar als je eerder geneigd bent om zwaarder avond te eten dan kun je een kopje kamille thee voor het slapengaan drinken.
Etherische oliën
Etherische oliën zijn een aromatherapeutische behandeling die sommige dagelijkse ongemakken kan helpen verlichten. Pepermunt-, gember-, lavendel- en kaneelolie zijn goede opties.
Je kunt ze gebruiken als geurtje voor in de gewenste ruimte, stoom inhaleren en plaatselijk aanbrengen, maar gebruik deze producten met voorzichtigheid. Als je een olie plaatselijk wilt aanbrengen, wordt aangeraden om eerst een test te doen op een klein stukje huid, dit om te zien of je huid er goed op reageert. Bovendien mag je etherische oliën nooit inslikken.
Warmte
Een warm bad trekken als je last hebt van maagklachten is een andere oplossing. Je kunt ook een verwarmingskussen of warme handdoek op je buik leggen. De warmte kan helpen de spieren te ontspannen en het ongemak te verlichten.
Vezels
Chronische maagpijn kan het gevolg zijn van constipatie. Pas je dieet aan door zuivel waar mogelijk te schrappen en meer vezelrijke groenten en fruit te eten. Maar overdrijf hier niet in! Te veel vezels kunnen dan weer je darmen verstoren en de maagklachten verergeren.
BRAT
Als je daarentegen het tegenovergestelde probleem hebt (diarree), kan het BRAT-dieet helpen. BRAT staat voor banaan, rijst, appelmoes en toast. Al deze flauwe voedingsmiddelen bevatten weinig vezels, maar zijn zetmeelrijker, wat ze vooral nuttig maakt als je meerdere keren naar het toilet moet of als je niet echt trek hebt.
Appelcider azijn
Last but not least kun je proberen een eetlepel appelciderazijn te verdunnen in een kopje warm water. Dit kan helpen om gas of indigestie te verlichten en de bacteriën in de darmen gezond te houden. Onverdunde appelciderazijn innemen wordt afgeraden, omdat het de keel kan irriteren en het glazuur van je tanden kan aantasten.
Wanneer moet je naar de dokter voor maagpijn?
Maagpijn is een veel voorkomend probleem dat meestal na een paar uur of hooguit een dag weer beter is.
Hoewel veel maagpijn gemakkelijk thuis kan worden behandeld, kun je best medische hulp zoeken als je een van de volgende klachten ervaart:
- Chronische of ernstige buikpijn die het moeilijk maakt om normale activiteiten uit te voeren.
- Bloed in de ontlasting of het braaksel
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Tekenen van uitdroging
- Problemen met ademhalen
- Diarree en braken die langer dan twee dagen aanhouden
Takeaway
Maagpijn is een ongemakkelijk maar veel voorkomend probleem waar we allemaal op een bepaald moment in ons leven mee te maken krijgen. Mogelijke oorzaken kunnen variëren van een maagbacterie en constipatie tot ziekten van het spijsverteringsstelsel en voedselallergieën.
Naast medicijnen zijn er gelukkig ook veel snelle huismiddeltjes die de symptomen kunnen verlichten. Bel echter je arts als de maagpijn gepaard gaat met bloederige ontlasting of braaksel, ademhalingsproblemen, chronische en acute pijn en ernstige misselijkheid en braken.
Bronnen