Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Ons metabolisme vertraagt, maar niet wanneer je het verwacht

Gepubliceerd op 28 januari, 2022

Laatst bijgewerkt op 28 januari 2022

De meesten van ons herinneren zich een tijd waarin we alles konden eten wat we wilden en geen grammetje bijkwamen. 

De timing van onze metabole levensfasen lijkt echter niet overeen te stemmen met de markers die we associëren met opgroeien en ouder worden.

Een nieuwe studie suggereert namelijk dat je metabolisme, de snelheid waarmee je calorieën verbrandt, in feite veel vroeger piekt en later aan zijn onvermijdelijke daling begint dan je zou denken.

Ook denken beïnvloedt je metabolisme

Een nieuwe grootschalige internationale studie analyseerde de gemiddelde hoeveelheid calorieën die meer dan 6.600 mensen verbrandden tijdens hun dagelijkse bezigheden. De leeftijd van de deelnemers varieerde van een week oud tot 95 jaar, en ze woonden in 29 verschillende landen.

Eerdere grootschalige studies keken vooral naar hoeveel energie het lichaam gebruikt voor de vitale basisfuncties (ademen, verteren en bloed pompen). Die basisfuncties maken echter slechts 50-70% uit van de calorieën die we dagelijks verbranden. De energie die we aan andere activiteiten besteden, zoals afwassen, de hond uitlaten, zweten in de sportschool, en zelfs aan denken en friemelen, is hierin niet meegerekend.

Om tot een getal voor het totale dagelijkse energieverbruik te komen, wendden de onderzoekers zich tot de “dubbel gelabeld water”-methode. Dit is een urinetest waarbij een persoon water drinkt waarin de waterstof en zuurstof in de watermoleculen zijn vervangen door natuurlijk voorkomende “zware” vormen, en waarbij vervolgens wordt gemeten hoe snel deze worden uitgeplast.

Baby’s hebben het snelste metabolisme

Gegevens van verschillende laboratoria werden samengevoegd en geanalyseerd, en brachten de enkele verrassingen aan het licht.

Zo hebben baby’s de hoogste stofwisselingssnelheid van allemaal; op hun eerste verjaardag verbranden ze 50% sneller calorieën voor hun lichaamsgrootte dan volwassenen.

Na de eerste stijging in de kindertijd, vertraagt het metabolisme van een persoon met ongeveer 3% per jaar tot onze twintiger jaren, wanneer het afvlakt tot een nieuw normaal niveau.

Verrassend genoeg leidden de groeispurten in de adolescentie niet tot een toename van de dagelijkse caloriebehoefte nadat onderzoekers rekening hadden gehouden met de lichaamsgrootte. 

Het metabolisme van mensen was het meest stabiel tussen het 20ste en het 50ste levensjaar. Ook de caloriebehoefte tijdens de zwangerschap had hier geen grote invloed op.

Daarnaast suggereren de bevindingen dat andere factoren ten grondslag liggen aan het buikje dat zich op middelbare leeftijd ontwikkelt. Onze stofwisseling begint pas na ons zestigste echt af te nemen. De vertraging is geleidelijk, slechts 0,7% per jaar. 

Toch heeft iemand van in de 90 wel 26% minder calorieën per dag nodig dan iemand van middelbare leeftijd. Het verlies aan spiermassa naarmate we ouder worden zou een verklaring kunnen zijn, aangezien spieren meer calorieën verbranden dan vet. Ook je cellen worden trager na je zestigste.

Samengevat

Veroudering gaat hand in hand met zoveel andere fysiologische veranderingen, en daarom zijn verschuivingen in metabolische processen moeilijk vast te pinnen. 

Deze studie toont aan dat het werk dat cellen doen verandert in de loop van het leven op een manier die we voorheen niet volledig konden inschatten. In tegenstelling tot wat we dachten, blijft ons metabolisme vrij stabiel tussen ons twintigste en ons vijftigste.[1][2]

Meer van dat? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief:

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 26 januari 2022, Surprising Findings Show the Unexpected Ways Metabolism Changes With Age
↑2 2021, Daily Energy Expenditure through the Human Life Course

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing

      Honing wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een natuurlijk zoetmiddel, en het was bovendien een populaire remedie om een wonde mee behandelen voor er sprake was van enige moderne medicijnen.

      Vandaag de dag is honing populairder dan ooit sinds we kennis hebben gemaakt met de zogenaamde Super Foods waartoe met name rauwe honing ook zeker behoort.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing
    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein

      Carnosine – ook wel L-carnosine genoemd – komt van nature voor in ons spierweefsel. De rest halen we uit onze voeding. Dit aminozuur is overigens bij meer processen in het lichaam betrokken, zolang er maar spierweefsel te vinden is. En aangezien we in ons hele lichaam spieren tegenkomen, werkt carnosine in ons hele lichaam.

      (meer…)

    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein
    • 7 gezondheidsvoordelen van vakantie

      Nu je goed voorbereid bent om op vakantie te gaan, is het tijd om de gezondheidsvoordelen van vakantie te lezen:

      (meer…)

    • 7 gezondheidsvoordelen van vakantie
    • Het verschil tussen prebiotica, probiotica en postbiotica (+ voedingslijst)

      Onze darmen spelen een sleutelrol in ons welzijn. Een gezonde darmflora ondersteunt tal van processen in het lichaam en wordt vaak in verband gebracht met vitaliteit en een evenwichtig leven. Misschien heb je wel eens gehoord van probiotica, maar wist je dat ook prebiotica en zelfs postbiotica belangrijk zijn? Deze drie termen worden steeds vaker genoemd, maar het verschil ertussen is niet altijd duidelijk.

      In dit artikel ontdek je wat pre-, pro- en postbiotica zijn, hoe ze samenwerken én krijg je maar liefst 30 concrete voedingsvoorbeelden om ze op een natuurlijke manier in je dagelijkse voeding op te nemen.

      (meer…)

    • Het verschil tussen prebiotica, probiotica en postbiotica (+ voedingslijst)
    • Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur

      Kaasliefhebbers, spits je oren, onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat Zwitserse kaas een superfood is.

      (meer…)

    • Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025