Nieuwe studie onthult: Deze supplementen verminderen oogklachten door schermen
Gepubliceerd op 03 maart, 2025
Laatst bijgewerkt op 3 maart 2025
In een recente studie gepubliceerd in Frontiers in Nutrition onderzochten onderzoekers de effecten van luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten, op ooggezondheid, oogvermoeidheid, slaapkwaliteit en aandacht bij mensen die veel tijd achter elektronische schermen doorbrengen. Deze voedingsstoffen komen van nature voor in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, en in gele en oranje voedingsmiddelen zoals maïs en eidooiers.
Waarom is dit belangrijk?
In onze moderne samenleving besteden veel mensen meer dan zes uur per dag aan het kijken naar computerschermen, smartphones en tablets. Dit kan leiden tot symptomen zoals droge ogen, jeuk, branderigheid, wazig zien en hoofdpijn, vaak aangeduid als ‘computer vision syndrome’ of digitale oogvermoeidheid. Bovendien kan overmatige blootstelling aan blauw licht van deze schermen oxidatieve stress veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
Wat hebben ze onderzocht?
De onderzoekers voerden een zes maanden durende, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie uit met 70 vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar die dagelijks meer dan zes uur elektronische schermen gebruikten.[1] De deelnemers kregen dagelijks een supplement met 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine-isomeren (bekend als Lute-gen®) of een placebo. Gedurende de studie werden verschillende oogonderzoeken uitgevoerd, waaronder de Schirmer-test voor traanproductie, de foto-stress hersteltijd en de stabiliteit van de traanfilm. Daarnaast vulden de deelnemers vragenlijsten in over visuele vermoeidheid, slaapkwaliteit en aandacht.
Resultaten
Na zes maanden toonden de resultaten aan dat de groep die luteïne en zeaxanthine had ingenomen significante verbeteringen vertoonde in de Schirmer-test, een kortere foto-stress hersteltijd en een verbeterde stabiliteit van de traanfilm vergeleken met de placebogroep. Echter, er waren geen significante verschillen tussen de groepen in de zelfgerapporteerde metingen van visuele vermoeidheid, slaapkwaliteit of aandacht. Belangrijk is dat de supplementen goed werden verdragen zonder ernstige bijwerkingen of negatieve effecten op bloedwaarden.
Conclusie
Deze studie suggereert dat een zes maanden durende suppletie met luteïne en zeaxanthine gunstige effecten kan hebben op de ooggezondheid bij frequente schermgebruikers. Hoewel objectieve oogmetingen verbeterden, werden deze verbeteringen niet weerspiegeld in de zelfgerapporteerde symptomen. Dit benadrukt het belang van verder onderzoek om te begrijpen hoe deze supplementen subjectieve ervaringen van oogvermoeidheid en gerelateerde symptomen kunnen beïnvloeden.