Kan het eten van chocolade je helpen om je lichaamsvet terug te dringen?
Gepubliceerd op 10 maart 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Velen onder ons voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Geef het toe, we hebben het sinds we klein zijn zo vaak moeten horen dat het compleet ongezond is en dat het ons vet maakt.
Maar goed nieuws misschien: een recente studie heeft een verband weten aan te tonen tussen het eten van chocolade en minder vet! We hoeven allicht niet te zeggen dat dit voor de nodige opwinding heeft gezorgd bij zowel de zogenaamde chocoholics als de mensen die enthousiast met hun gezondheid bezig zijn.
We beseffen dat dit mag klinken als een droom die voor een aantal mensen die van chocolade houden nu ineens werkelijkheid wordt, maar we gaan nu wat dieper in op deze kwestie.
Het eten van chocolade wordt in verband gebracht met minder vet
In Spanje voerden onderzoekers een voedingsonderzoek uit bij meer dan 1400 adolescenten. Het doel van de studie was om te evalueren of het eten van chocolade kon geassocieerd worden met een lagere BMI index (body mass index).
Ze wogen het lichaamsvet, de omvang van de heupen en de fysieke activiteit van de onderzochten. Wat ze over het algemeen vonden was dat kinderen die grotere hoeveelheden chocolade aten minder centraal en minder algemeen lichaamsvet hadden.
Het is duidelijk dat er zeker bepaalde beperkingen aan de studie zijn. Zo vonden de onderzoekers geen rechtstreeks verband. Verder gingen ze ook niet in op specifieke details zoals welke types van chocolade de kinderen aten. En dit is natuurlijk meer dan zomaar een detail, daar zijn we ons van bewust.
Wat zou een betere uitkomst geweest zijn? Simpel, een studie die duidelijk aantoonde dat het eten van chocolade het verlies van gewicht veroorzaakt. Maar o wacht, er is er ook eentje van deze …
Het eten van chocolade leidt tot een smallere heupomvang
Een andere studie werd uitgevoerd bij vrouwen met een normaal gewicht die wel obees waren (dus vrouwen met een normale BMI maar met toch heel wat lichaamsvet) die een portie van 100 g donkere chocolade met 70 % cacao gedurende zeven dagen aten. Er werd bij hen bloed genomen en hun lichaamsvet werd gemeten.
De resultaten van dit onderzoek waren bijzonder interessant. Zo verloren deze vrouwen vet rond hun middel en ondervonden ze nog een aantal andere opmerkelijke positieve effecten. Hun peil aan zogenaamde goede cholesterol (HDL)) nam toe, daar waar de niveaus van het totale cholesterol en de zogenaamde slechte cholesterol een duidelijke daling vertoonde.
Wat ook nog te merken was bij de studie was dat de mate van ontstekingen daalde. We zouden dit zeker een interessant resultaat kunnen noemen!
Mag ik me nu zomaar helemaal laten gaan in het eten van chocolade?
Wil dit onderzoek nu zeggen dat je zomaar zonder enige beperking en zonder er last van te hebben chocolade mag gaan vreten?
Spijtig genoeg moeten we zeggen: helemaal niet.
Er zijn nog maar een paar studies die een verband leggen tussen het verminderen van het lichaamsvet en het eten van chocolade. Met andere woorden, er moet zeker nog veel research naar dit onderwerp gedaan worden.
Ook moet je er zeker rekening mee houden dat chocolade een voedselbron is die rijk is aan calorieën. En in beide studies wordt ook vermeld dat de deelnemers slechts een beperkte hoeveelheid chocolade aten. Een goed dosis om mee te starten is zowat één portie chocolade per dag.
Waar kan je gezonde chocolade vinden?
Ga voor donkere chocolade en let er goed op dat ze zeker 70 % cacao bevat. Dit zorgt er voor dat je je verzekert van de inname van gezonde flavanoïden. Melkchocolade, om maar één soort te noemen, is zeker niet de beste keuze te noemen. Melkeiwitten kunnen zich binden met de antioxidanten in de chocolade, en dit kan de absorptie ervan verhinderen.
Let zeker ook op de hoeveelheid suiker die zich in de chocolade bevindt! Je mag zeker geen donkere chocolade eten die vol zit met suiker, want dan is het uiteindelijke doel uiteindelijk toch niet behaald. Gelukkig bestaan er een aantal merken die gebruik maken van stevia of xytitol, wat duidelijk gezonde alternatieven voor suiker zijn.
Xylityol bv. is een natuurlijke zoetstof die we terugvinden in fruit en groenten. Als je de vergelijking maakt met tafelsuiker, zorgt het niet voor die uitzonderlijke pieken in de bloedsuikerspiegel, en het beschermt zelfs tegen gaatjes in de tanden en tandbederf.
Wat is nu de conclusie?
Het kan perfect goed zijn om af en toe een beetje chocolade te eten, en nieuwe studies tonen ook duidelijk aan dat het inderdaad goed voor ons zou zijn, op voorwaarde dat je het op de juiste manier consumeert.
Mensen die zich bewust zijn van de gezondheid en zij die aan het proberen zijn om wat gewicht te verliezen moeten daarom nog niet overgaan tot de boycot van het eten van chocolade in het algemeen. Uiteindelijk komt het altijd weer neer op een gematigde consumptie van chocolade en ook om het eten van het juiste type van chocolade.