Het effect van vitamine D-serum op type 1 diabetes (Studie)
Gepubliceerd op 20 oktober, 2022
Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2022
In deze systematische review rapporteerden 5 van de 7 geïncludeerde studies dat lagere serum vitamine D-niveaus de kans op het ontwikkelen van type 1 diabetes tijdens de kindertijd of adolescentie verhoogden.[1]
Opzet van de studie
Bij type 1-diabetes (T1D) verhinderen beschadigde of afgestorven insulineproducerende cellen in de alvleesklier (bètacellen) de aanmaak van insuline. Hierdoor moeten mensen met T1D insuline gebruiken om hun bloedglucosespiegel onder controle te houden. Die bètacellen kunnen beschadigen of afsterven door een auto-immuunreactie die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van dendritische cellen zoals CD8+ T-lymfocyten, macrofagen, neutrofielen en “natural killer” cellen. De biologisch actieve vorm van vitamine D kan de differentiatie en rijping van deze cellen remmen, waardoor sommige onderzoekers veronderstellen dat een tekort aan vitamine D bijdraagt tot de ontwikkeling van T1D.
De studie
Deze systematische review bestudeerde de rol van serum vitamine D-niveaus in de ontwikkeling van T1D bij kinderen en adolescenten (leeftijd ≤15 jaar). Zeven case-control studies werden geïncludeerd, met een follow-up duur variërend van 6 maanden tot 31 jaar. Twee studies beoordeelden <100 kinderen, vier studies beoordeelden 100-500 kinderen, en één studie beoordeelde >500 kinderen.
De resultaten
Vijf van de zeven studies vonden een negatief verband tussen serum vitamine D-niveaus en T1D-risico. Alle studies waren van matige tot hoge kwaliteit.
Opmerking
De twee studies die geen verband aantoonden, categoriseerden vitamine D-tekort als serumniveaus <25 nmol/L en <35 nmol/L. De vijf studies die een negatief verband aantoonden tussen serum vitamine D-spiegels en T1D-risico gebruikten daarentegen een grenswaarde van <50 nmol/L of <75 nmol/L.
Op basis van de beschikbare informatie in deze studie blijkt dat sommige van de geïncludeerde studies de percentages vitamine D-tekort (d.w.z. <25 nmol/L of <35 nmol/L) bij deelnemers met en zonder T1D vergeleken, terwijl andere studies serumniveaus van vitamine D vergeleken (d.w.z. <50 nmol/L of <75 nmol/L als cutoffs).