De gezondheidsvoordelen van de groenlipmossel
Gepubliceerd op 12 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021
In de jaren 80 kwamen er steeds meer publicaties van artsen die een positief effect zagen bij patiënten met osteoartritis die de groenlipmossel als supplement tot zich namen.
Er zijn studies gedaan met positieve resultaten, maar er zijn ook studies gedaan waarbij het verband niet goed aangetoond kon worden. Onderzoekers zagen ook dat de Maori die aan de kust woonden en groenlipmossel aten, veel minder gewrichtsproblemen hadden dan de Maori die in de stadsgebieden en op het vasteland woonden. Ook dat heeft de interesse gewekt voor deze bijzondere mossel.
Wat zijn de voordelen van de groenlipmossel?
Er zijn verschillende indicaties waarbij groenlipmossel ingezet kan worden. Artrose, darmproblemen en astma zijn de bekendste indicaties waar groenlipmossel ingezet kan worden.
Het effect van groenlipmossel op artrose
Via een meta-analyse van verschillende onderzoeken is gekeken naar welke supplementen een positieve invloed kunnen hebben op artrose. In de studie werden 69 studies bekeken met in totaal 20 verschillende supplementen. Positieve resultaten werden gerapporteerd voor onder andere curcumine, MSM (methylsulfonylmethaan, een voedingssupplement met een pijnstillend effect), chondroitine, en glucosamine. De meest indrukwekkende resultaten kwamen van collageen uit maritieme bronnen en van de groenlipmossel.
Bij een onderzoek uit 2003 rapporteerden 80% van de deelnemers een vermindering van pijn en een verbeterde gewrichtsfunctie en mobiliteit na 8 weken. Er werden geen negatieve neveneffecten gevonden. Veel supplementen bevatten meerdere van de eerder genoemde werkzame stoffen.[1]
Heeft de groenlipmossel invloed op de darmgezondheid?
Uit een studie uit 2017 blijkt dat de groenlipmossel een rol speelt bij de groei van goede bacteriën in de darmen. Er was ook een vermindering van de darmontsteking. Veel mensen met artrose gebruiken niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac). Uit verschillende studies is gebleken dat groenlipmossel synergetisch kan werken met NSAID’s en dat is goed nieuws.
Een nadeel van NSAID’s is dat het een irritatie kan geven aan het slijmvlies van de darmen. Veel mensen krijgen daardoor last van brandend maagzuur en diarree. De groenlipmossel kan door zijn ontstekingsremmende werking ook de gastro-intestinale problemen helpen te verminderen. Groenlipmossel kan dus op twee verschillende manieren helpen. Het kan helpen om de werking van de NSAID’s te verbeteren en het kan helpen om de bijwerkingen ervan te verminderen.
Helpt groenlipmossel ook bij astma?
Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het European Respiratory Journal[2] blijkt dat de groep die groenlipmossel extract kreeg een significante afname had van de piepende ademhaling (wheezing) overdag. Ook de expiratoire piekstroom (PEF) verbeterde en de concentratie van de uitgeademde H2O2 ging omlaag.
Ook bij dit onderzoek werden er geen significante bijwerkingen gemeld. Er deden 46 patiënten mee aan het onderzoek. De placebogroep kreeg capsules die alleen olijfolie bevatten. Het is een onderzoek met een kleine groep mensen, maar de resultaten waren zeer hoopgevend. De auteurs kwamen tot de conclusie dat de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel een gunstig effect had bij patiënten met atopisch astma.
Effectiever dan visolie?
Zowel visolie als groenlipmossel bevatten Omega-3 vetzuren (EPA, eicosapentaeenzuur en DHA, docosahexaeenzuur) Beide soorten worden ingezet bij artrose.
Toch bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Marine Drugs in 2013[3] dat behandeling met groenlipmossel veel effectiever was dan de behandeling met visolie. Deelnemers aan het onderzoek gaven 89% vermindering van pijnklachten aan en 91% gaf een verbetering van levenskwaliteit aan. Dat zijn prachtige cijfers. Wat wel opgemerkt moet worden is dat er bij dit onderzoek geen placebo groep was. Ook werd de studie deels gefinancierd door het bedrijf dat ook de capsules leverde.
Waardoor het verschil zo groot is tussen visolie en groenlipmossel is niet duidelijk. Het lijkt er dus op dat er meer nodig is dan alleen EPA en DHA. Wat dat meer dan precies is, is niet duidelijk geworden in de studie. Er is dus een verschil gemeten, maar er is geen uitspraak gedaan wat de reden is voor dat verschil.
Bronnen