Geheugen en insuline verbeteren met een portie bosbessen
Gepubliceerd op 10 juni 2022 - Laatst bijgewerkt op 14 juni 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juni 2022
Onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati hebben een willekeurige gecontroleerde studie uitgevoerd over het effect van bosbessen op volwassenen van middelbare leeftijd.[1] De studie had als doel te evalueren of een dagelijkse portie bosbessen het geheugen en de nuchtere bloedsuiker kunnen verbeteren bij volwassenen van middelbare leeftijd. De participanten waren volwassenen met overgewicht, insulineresistentie en/of een verhoogd risico op latere dementie.
Achtergrond
Er is voorlopig geen behandeling voor dementie[2], dus preventie van cognitieve achteruitgang is belangrijk. Dit om de personen te beschermen van enig kwaad dat hen kan overkomen. Patiënten ervaren namelijk gedragsveranderingen en psychologische symptomen die een negatieve invloed kunnen hebben op hen en hun omgeving.[3] Vanaf de middelbare leeftijd kunnen veranderingen in levensstijl bepaalde risicofactoren (zoals slechte voeding) beïnvloeden om mogelijk neurodegeneratieve veranderingen op latere leeftijd tegen te gaan.[4]
Bosbessen bevatten anthocyaninen, proanthocyanidinen (bioactieve flavonoïden) en andere voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen kunnen hebben. De onderstaande studie heeft getracht om een antwoord op de volgende vraag te genereren: Kan de dagelijkse inname van bosbessen cognitieve prestaties verbeteren bij volwassenen met een hoger risico op cognitieve achteruitgang en dementie?
De studie
Deze willekeurige gecontroleerde studie bekeek het effect van bosbessen op de cognitieve gezondheid bij 33 volwassen deelnemers van middelbare leeftijd met overgewicht en subjectieve cognitieve achteruitgang (d.w.z. met een risico op latere dementie). De deelnemers kregen ongeveer 60 gram bosbessen in de vorm van gevriesdroogd poeder. Het poeder werd vergeleken met een placebo poeder dat gelijk was in suikers, glycemische index, uiterlijk en smaak, maar geen vezels bevatte. De poeders werden gedurende 12 weken dagelijks geconsumeerd.
Cognitieve factoren (d.w.z. handelende vaardigheden, leervermogen/geheugen, stemming) werden beoordeeld aan de hand van vijf verschillende neurocognitieve metingen (gevalideerde tests of vragenlijsten) aan het begin en het einde van het onderzoek.
Metabolische indicatoren (bloedlipiden, glucose, en insuline), lichaamsafmetingen (gewicht, BMI, tailleomtrek), mitochondriale zuurstof-consumptie snelheid, en de inname van voeding werden ook beoordeeld.
Resultaten
Uit de studie is gebleken dat een dagelijkse portie blauwe bosbessen bepaalde aspecten van cognitieve prestaties (d.w.z. uitvoerende vaardigheden en geheugen gerelateerde resultaten) en nuchtere bloedsuiker in sommige gevallen kan verbeteren. De bosbessen hadden echter weinig tot geen invloed op bloedlipiden, lichaamsafmetingen, of andere gemeten metabole parameters.