Broccoli eten om artritis te vermijden
Gepubliceerd op 04 december 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Ouder worden hoeft helemaal niet pijnlijk te zijn! Door voldoende broccoli te eten vermijd je artritis
Alleen al in de Verenigde Staten leiden meer dan 21 miljoen mensen aan de meest voorkomende vorm van artritis, namelijk osteoartritis en ook in de rest van de westerse wereld is dat zeker het geval.
Dit werd en wordt voornamelijk geassocieerd met het ouder worden van het lichaam, en deze toestand wordt gekenmerkt door het verloren gaan van kraakbeen, zeg maar de kussentjes die zich bevinden tussen de beenderen in de gewrichten.
Naarmate osteoartritis erger wordt, verdwijnt het kraakbeen langsom meer en begint het gebeente steeds vaker op elkaar te wrijven, wat zorgt voor pijn en zwellingen. De klassieke medicijnen die de dokter voorschrijft brengen weliswaar een zekere verlichting van de symptomen, maar ze bieden geen genezing.
Bepaalde van deze medicijnen zorgen bovendien voor al dan niet ernstige schade aan de lever zoals acetaminophen (Tylenol) en bepaalde geneesmiddelen zonder steroïden die bedoeld zijn om ontstekingen te bestrijden (de zogenaamde NSAID’s) zoals aspirine, ibuprofen en naproxen kunnen bij langdurig gebruik leiden tot maagzweren en bloedingen.
Bij sommige van deze geneesmiddelen is er eveneens een verhoogd risico op hartaanvallen en hartaandoeningen.
Een manier gevonden om osteoartritis te voorkomen of te genezen?
Heel wat wetenschappers zijn van oordeel dat osteoartritis een van de helaas onvermijdelijke gevolgen van het ouder worden van het menselijk lichaam is. Toch geloven onderzoekers van de Universiteit van East Anglia (UEA) dat ze op weg zijn naar een manier om te voorkomen dat deze vorm van artritis zich kan ontwikkelen.
Wat is dan wel de potentiële oplossing? Een natuurlijk, bio actief bestanddeel met de naam sulforafaan dat kan terug gevonden worden in kruisbloemige groenten, en in bijzonder in broccoli dat steeds meer als een ‘Superfood’ kan worden beschouwd.
De wetenschappers van deze universiteit hebben tijdens hun onderzoekingen intussen al ontdekt dat de hierboven aangehaalde stof de enzymen weet te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de gewrichten bij personen die lijden aan osteoartritis.
Nu staan dezelfde onderzoekers op het punt om een nieuw en een baanbrekend project te lanceren waarbij onderzocht wordt hoe sulforafaan van dienst kan zijn bij het vertragen of zelfs in bepaalde gevallen ook het voorkomen van het ontwikkelen van osteoartritis.
Deze weliswaar nog initiële studie wil de weg plaveien voor bijkomende onderzoeken bij patiënten, wat op termijn zou moeten leiden tot het ontwikkelen van veilige en natuurlijke manieren om deze bijzonder pijnlijke ziekte te helpen voorkomen en behandelen.
Kan broccoli helpen in de strijd tegen kanker?
Het onderzoeksteam van de universiteit van East Anglia (UEA) pakte in 2013 al uit met een verklaring aan de media, waarbij de vaststelling werd gelanceerd dat broccoli al in eerder onderzoek werd in verband gebracht met verminderd risico op het ontwikkelen van kanker.
Maar deze studie van de universiteit van East Anglia is effectief de eerste studie op grote schaal waarbij ook onderzoek werd gedaan naar (en eveneens resultaat werd bereikt) naar de effecten van het regelmatig eten van broccoli op de gezondheid van de gewrichten van het menselijk lichaam.
Het onderzoek wordt gespreid over een periode van drie jaar, en tijdens het langdurig onderzoek zullen de onderzoekers van de Universiteit ook nagaan wat de impact kan zijn van andere natuurlijke bestanddelen bij het helpen voorkomen en bestrijden van osteoartritis.
Een van deze bestanddelen is onder meer diallyl disulfide, een van de onderdelen van look. Dit bestanddeel, zo wijzen de eerste onderzoeken uit, lijkt te kunnen helpen bij het vertragen van de afbraak van kraakbeen bij laboratoriummodellen.
Kruisbloemige groenten zijn super voedsel
De phytochemische bestanddelen die kunnen teruggevonden worden bij kruisbloemige groenten blijken zich te kunnen ontwikkelen tot merkwaardig sterke bestrijders van ziekten en krachtige bouwstenen voor de gezondheid van ons lichaam.
Hierbij verwijzen we naar de onderzoeken van bijvoorbeeld wetenschappers aan het befaamde centrum naar kankeronderzoek van de universiteit van de Ohio State, meer bepaald het Arthur G. James kankerhospitaal en het researchinstituut van Richard J. Solove.
Uit deze onderzoeken kwam de ontdekking dat een bepaalde substantie die de terugvinden in broccoli maar ook in spruitjes in bijzonder kan bijstaan de strijd tegen de groei van kankercellen in de borststreek.
Nog meer onderzoek heeft intussen de potentie van de gunstige resultaten in zich, en dit kan de wetenschapper alleen maar aansporen tot verdere research. Zo is er een onderzoek gaande waaruit blijkt dat het eten van broccoli op geregelde basis eveneens lijkt te kunnen helpen bij de strijd tegen astma.