Wat zijn de symptomen en kenmerken van aambeien?
Gepubliceerd op 20 juni 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
In dit artikel leggen we uit wat aambeien precies zijn, waar in het lichaam ze voorkomen, wat de symptomen zijn en hoe je ze kan behandelen.
Wat zijn aambeien?
Aambeien of speen is een medische aandoening die verwijst naar het opzwellen van bloedvaten in de anus, bloedvaten die erg gevoelig kunnen zijn en zelfs beginnen te bloeden. Er is niet één beschrijving die aan alle vormen van aambeien voldoet, want elke geval kan verschillend zijn.
Elk geval heeft andere symptomen en om het juiste type van aambeien te beschrijven moet er gekeken worden naar de ernst van de aandoening en de specifieke klachten van de patiënt.
Interne en externe aambeien
Er zijn twee soorten aambeien: de interne en de externe aambeien. Er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen aambeien en anale zweren, abcessen. Deze kunnen eveneens leiden tot een gevoeligheid, irritatie en branderigheid van het gehele anale kanaal of delen ervan. Dit zijn ook de meest voorkomende symptomen van aambeien.
De symptomen van aambeien leren onderscheiden
Om aambeien te bestrijden is het nodig de diverse symptomen te leren onderscheiden. We zetten ze even voor u op een rijtje.
Pijn
Een van de meest voor de hand liggende symptomen van aambeien is uiteraard pijn. Die pijn kan optreden in en rond de anuswand wanneer je zit, staat en of wandelt. De pijn kan ook toenemen bij activiteit in de darmen. Hoe droger de stoelgang, hoe moeilijker en pijnlijker deze kan zijn.
In ieder geval is dit ernstig genoeg om een dokter te raadplegen en een oplossing te zoeken.
Ongemak
Een ander symptoom van aambeien is een zekere graad van ongemak in de regio van de anus. Je kan een constant, misschien ietwat vaag gevoel van ongemak in en rond de anus en het rectum gewaar worden. Doorgaans wordt dit erger tijdens stoelgang.
Gezwollen aders in de anus
Het meest typische symptoom van aambeien is een zwelling van de aders in de anus. Dit komt door een aanhoudende wrijving en druk tijdens de stoelgang. Andere oorzaken die kunnen leiden tot een toenemende zwelling van de aders zijn het heffen van zware gewichten, overgewicht of obesitas, zwangerschap en veroudering.
Inderdaad, de leeftijd draagt ook bij tot aambeien en daar kan helaas niets aan gedaan worden. Zalven tegen aambeien kunnen enig soelaas bieden.
Jeuk, branderigheid en ontstekingen
Zowat alle aambeien en vooral dan de interne variant beginnen met een gevoel van branderigheid en jeuk rond de anus. Soms kan een ontsteking optreden die aanvoelt als luieruitslag maar dan wel in en rond het anaal kanaal.
Aambeien uitduwen
Aambeien worden doorgaans ernstiger als er niet aan verholpen wordt. Je kan interne aambeien ontdekken omdat ze uiteindelijk hun weg vinden naar buiten. Je zal ze uiteindelijk letterlijk uitduwen. Dit specifieke symptoom kan een gevolg zijn van toenemende stress en het specifieke duwproces in de anus wanneer de stoelgang passeert.
Bloedende aambeien
Het bloeden van de anus is een van de meest voorkomende en ook pijnlijke symptomen van aambeien. Als het bloed helder rood is kan je gerust zijn. Donker rood, bruin of zwart bloed is echter een duidelijke indicatie dat er meer aan de hand is en dan moet je naar de dokter. Bloedende aambeien zijn namelijk altijd helder rood.
Hoe zien aambeien er uit?
Let goed op hoe je aambeien er uit zien en hoe ze aanvoelen. Dit is uiteraard veel moeilijker voor interne aambeien. Hier moet je dus eerder afgaan op hoe ze aanvoelen. Bij externe aambeien kan je uiteraard gemakkelijker overgaan tot een fysiek onderzoek.
Vaak ontdek je ze tijdens het schoonmaken van je anus. Ze kunnen aanvoelen als een klein, erwtachtig bultje op de anus. In ernstige gevallen lijken ze op een trosje druiven. Vaak ontwikkelen ze zich als interne aambeien en groeien ze verder door buiten de anus tijdens de stoelgang.
Aambeien die tromboseren zijn doorgaans groter in omvang, zijn zeer pijnlijk en hebben verschillende kleuren.
Een zeer goed natuurlijk product om aambeien tegen te gaan is kastanje-extract zoals je met venotone kan innemen.