Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

4 natuurlijke manieren om meer serotonine aan te maken

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 - Laatst bijgewerkt op 18 september 2020

Laatst bijgewerkt op 18 september 2020

Serotonine is een chemische boodschapper die diverse lichaams- en hersenfuncties beïnvloedt. Serotonine zou onder meer helpen bij het reguleren van angst en stress. Het lichaam maakt op natuurlijke wijze serotonine aan, maar er bestaan manieren om de productie te verhogen.

Wat is serotonine?

Serotonine is een chemische stof die in het hele lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamsfuncties zoals de bloedstolling en de spijsvertering.

Het lichaam combineert tryptofaan met een enzym om serotonine aan te maken. Deze chemische stof komt het meest voor in de hersenen. Daar vervult serotonine de rol van een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die berichten rondsturen in de hersenen.

Serotonine lijkt een rol te spelen bij verschillende geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie en angststoornissen. Verschillende antidepressiva verhogen het serotonineniveau als een manier om een depressie te behandelen.

Het serotonine-gehalte verhogen

1.      Via geneesmiddelen

Verschillende veelgebruikte antidepressiva verhogen direct het serotoninegehalte in de hersenen. Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) zijn een klasse van antidepressiva die voorkomen dat serotonine opnieuw wordt opgenomen in de hersenen. Zo verhogen deze geneesmiddelen de beschikbare serotonine-niveaus.

2.      Via beweging

Beweging heeft een belangrijk effect op de hersenen en het lichaam, zowel op de korte als op de lange termijn. Er is enig bewijs dat de activering van de spieren tijdens het sporten meer tryptofaan, wat door het lichaam wordt omgezet in serotonine, toelaat om de bloed-hersenbarrière te overschrijden.[1]

3.     Via voeding of supplementen

Voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten kunnen de serotonine-productie in het lichaam verhogen. Je vindt het in onder meer:

  • Zalm
  • Kip en kalkoen
  • Eieren
  • Spinazie
  • Noten en zaden
  • Melk- en sojaproducten
  • Kwalitatieve supplementen

Onderzoek bij dieren suggereert dat het verhogen van tryptofaan het serotonine-gehalte in de hersenen kan beïnvloeden.[2]

4.    Via zonlicht

Seasonal affective disorder (SAD) is een type van depressie waarbij de symptomen correleren met de seizoenen. Mensen met deze aandoening kunnen depressieve symptomen ervaren tijdens de winter wanneer er minder zonlicht is.

Lichttherapie is een behandeling voor de aandoening die het serotoninegehalte kan verhogen. Uit een studie uit 2015 bleek dat lichttherapie het serotonine-gehalte bij mensen met SAD kan verhogen.[3]

Wat met het serotoninesyndroom?

In sommige gevallen kan een constante toename van serotonine over een lange periode leiden tot het serotoninesyndroom. Deze aandoening is meestal het gevolg van het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva of migraine medicijnen. Hierbij is er sprake van een droge mond, rusteloosheid, spijsverteringsproblemen, veranderingen in de bloeddruk enzovoort[4]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 7 januari 2016, Neuromodulation of Aerobic Exercise—A Review
↑2 12 april 2011, Mood effects of the amino acids tryptophan and tyrosine
↑3 17 april 2015, Light therapy and serotonin transporter binding in the anterior cingulate and prefrontal cortex
↑4 9 augustus 2020, 4 scientifically proven ways to increase serotonin

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • Kan een depressie het gevolg zijn van een ontsteking?

      Een ontsteking is de manier waarop je lichaam een antwoord wil geven op iets dat verkeerd gaat. Bijvoorbeeld een verkoudheid is eigenlijk een manier waarop je bloed bepaalde stoffen vrijgeeft die de infectie moeten gaan bestrijden. Dit is een normale reactie.

      Toch zijn er bepaalde omstandigheden waarbij een ontsteking uit de hand kan lopen en kan omslaan in een chronische ontsteking, wat dan weer kan leiden tot schade aan de weefsels en tot een ziekte.

      (meer…)

    • Kan een depressie het gevolg zijn van een ontsteking?
    • 9 voedingsmiddelen die je humeur verbeteren

      Als je je neerslachtig voelt, kan het verleidelijk zijn om je te storten op ongezonde voeding waarvan je je snel beter voelt. Voedingsmiddelen met veel suiker en calorieën hebben echter negatieve gevolgen. Wij bespreken vandaag enkele gezonde alternatieven waarvan je je ook op lange termijn beter voelt.

      (meer…)

    • 9 voedingsmiddelen die je humeur verbeteren
    • Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren

      Het consumeren van een mediterraan dieet wordt geassocieerd met minder cognitieve achteruitgang gedurende vijf jaar bij oudere volwassenen in de Verenigde Staten, volgens een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Maine en de Universiteit van Zuid-Australië.

      (meer…)

    • Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
    • Alzheimer: de grootste risicofactoren

      Alzheimer is een neurologische aandoening die de oorzaak is van veel sterfgevallen. Factoren als cognitieve activiteit, een hoog BMI op latere leeftijd, depressie, diabetes en hoge bloeddruk, zouden artsen kunnen helpen om het risico op Alzheimer te identificeren en aan te pakken. 

      (meer…)

    • Alzheimer: de grootste risicofactoren
    • Kurkuma, een natuurlijke antidepressiva met zelfde effecten als Prozac

      Kurkuma (curcumine/tumeric) is een echte ‘superster’ in de wereld van de gezondheid en de supplementen. We hebben in het westen nog maar recent de voordelen ervan ontdekt, daar waar men in de klassieke Ayurvedische medicijnen er al sinds duizenden jaren gebruik van maakt.

      Gelukkig voor ons kunnen we nu eindelijk volop toegang krijgen tot tumeric en zijn vele waarden.

      In de keuken gebruikt geeft deze stof een mooie gele kleur aan het voedsel mee. Dezelfde kleur (die van kurkuma) is trouwens verantwoordelijk voor de medische effecten ervan.

      (meer…)

    • Kurkuma, een natuurlijke antidepressiva met zelfde effecten als Prozac
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Depressie

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023