Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Volle granen zijn goed voor de lever

Gepubliceerd op 16 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022

Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het eten van volle granen en graanproducten het risico op leverkanker kan verminderen.

De gezondheidsvoordelen van volle granen

Het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en voedingsvezels is gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op insulineresistentie, hoge insulineniveaus in het bloed en ontstekingen in het lichaam – stuk voor stuk risicofactoren voor het hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.

Het verband tussen volle granen en de lever

Met dat in gedachten, besloot een groep onderzoekers om te kijken of er een verband bestaat tussen het eten van meer granen/vezels en het risico op leverkanker. Ze maakten daarbij gebruik van twee grote Amerikaanse datasets: de Nurses Health Study (vanaf 1976) met enkel vrouwen en de Health Professionals Follow-Up Study (vanaf 1986) met enkel mannen.

Om de vier jaar, 32 jaar lang, vulden studiedeelnemers een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. In die tijdsspanne werden 141 van de meer dan 125.000 deelnemers gediagnosticeerd met het hepatocellulair carcinoom.

De onderzoekers konden vaststellen dat een hogere volkorenopname geassocieerd was met een lager hepatocellulair carcinoomrisico. Vooral bepaalde delen van volkoren granen werden geassocieerd met een verlaagd risico.

Een volkoren graan is een zaadje dat bestaat uit drie hoofddelen: de zemelen of de buitenste laag, het endosperm of de middelste laag, en de kiem, de kern van het zaad. Bewerkte granen, zoals witte bloem, wit brood en witte rijst zijn volle granen die zo zijn verwerkt om de zemelen en de kiem te verwijderen.

Wat overblijft – het endosperm – bevat enkele proteïnen en vitamines, maar is voornamelijk opgebouwd uit zetmeelrijke koolhydraten. De zemelen en de kiem, daarentegen, bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en gezonde vetten.

De onderzoekers ontdekten dat het eten van hogere hoeveelheden zemelen specifiek geassocieerd was met een lager risico op het hepatocellulair carcinoom. Ze vonden echter geen associatie voor het eten van grotere hoeveelheden kiem.

Daarnaast vonden ze dat het eten van meer graanvezels samenhing met een lager risico op de kanker. Ze vonden echter geen verband met het eten van meer fruit of groenten, die ook vezels bevatten.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 4 paril 2019, How Whole Grains Could Help Your Liver

Andere artikels over Alcoholische leverziekte

    • Hoe mariadistel je kan helpen bij het beschermen van je lever

      De lever heeft als een van de belangrijkste functies de taak om je lichaam schoon te maken van vervuilende stoffen en intern gegenereerde afvalproducten zoals ammoniak. Het is het grootste orgaan in ons lichaam en het heeft meer dan 500 functies die van belang zijn voor het onderhoud van ons leven.

      De functie van de lever neemt af met het verouderen van het lichaam. Wanneer je er niet laat naar kijken, kan de toxische overdaad leiden tot negatieve condities gaande van cirrose en hepatitis tot de niet alcoholische vette leverziekte en zelfs tot kanker.

      (meer…)

    • Hoe mariadistel je kan helpen bij het beschermen van je lever
    • Mariadistel beschermt tegen vette leverziekte en verouderen van hersenen

      De lever en het menselijk brein zijn 2 van de metabolisch actieve organen die constant aangevallen worden door vrije radicalen. Die vrije radicalen verhogen de kans op ziektes.

      Een verhoogd peil van cholesterol en trygliceride in de combinatie met abnormale bloedglucose en zwaarlijvigheid zorgen voor grote schade in de cellen van de lever en het brein, en dit verergert alleen maar met het verouderen.

      (meer…)

    • Mariadistel beschermt tegen vette leverziekte en verouderen van hersenen
    • Alcoholische leverziekte: wat kan ik doen?

      Van alle substanties die schade kunnen aanbrengen van je lever is alcohol wellicht een van de meest bekende. Daar waar een lage inname van alcohol, en dan in het bijzonder wijn, volgens tal van studies gunstige effecten op de gezondheid heeft, zorgen grotere hoeveelheden alcohol voor extreme oxidatieve stress op de weefsels van de lever.

      (meer…)

    • Alcoholische leverziekte: wat kan ik doen?
    • Natuurlijke verbinding in groenten helpt niet-alcoholische vette leverziekte bestrijden

      Een nieuwe studie onder leiding van Texas A&M AgriLife Research((2020, Texas A&M AgriLife Research)) laat zien hoe een natuurlijke verbinding in groenten kan worden gebruikt om vette leverziekte te bestrijden. De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Hepatology.((17 januari 2020, Indole Alleviates Diet-induced Hepatic Steatosis and Inflammation in a Manner Involving Myeloid Cell PFKFB3))

      (meer…)

    • Natuurlijke verbinding in groenten helpt niet-alcoholische vette leverziekte bestrijden
    • Giftige darmbacteriën maken alcoholische leverziekte dodelijker

      Voor een zware drinker wiens lever door alcohol is vernietigd, is een orgaantransplantatie vaak de enige realistische optie. Sommige patiënten gaan bovendien veel sneller achteruit dan anderen.

      (meer…)

    • Giftige darmbacteriën maken alcoholische leverziekte dodelijker
Home
Lichaam
Buik
Lever
  • Alcoholische leverziekte
  • Chronische leverziekte
  • Hepatitis
  • Lever natuurlijk genezen
  • Levercirose
  • Leverontgifting
  • Leverproblemen
  • Leververvetting

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023