Volle granen zijn goed voor de lever
Gepubliceerd op 16 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022
Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het eten van volle granen en graanproducten het risico op leverkanker kan verminderen.
De gezondheidsvoordelen van volle granen
Het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en voedingsvezels is gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op insulineresistentie, hoge insulineniveaus in het bloed en ontstekingen in het lichaam – stuk voor stuk risicofactoren voor het hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.
Het verband tussen volle granen en de lever
Met dat in gedachten, besloot een groep onderzoekers om te kijken of er een verband bestaat tussen het eten van meer granen/vezels en het risico op leverkanker. Ze maakten daarbij gebruik van twee grote Amerikaanse datasets: de Nurses Health Study (vanaf 1976) met enkel vrouwen en de Health Professionals Follow-Up Study (vanaf 1986) met enkel mannen.
Om de vier jaar, 32 jaar lang, vulden studiedeelnemers een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. In die tijdsspanne werden 141 van de meer dan 125.000 deelnemers gediagnosticeerd met het hepatocellulair carcinoom.
De onderzoekers konden vaststellen dat een hogere volkorenopname geassocieerd was met een lager hepatocellulair carcinoomrisico. Vooral bepaalde delen van volkoren granen werden geassocieerd met een verlaagd risico.
Een volkoren graan is een zaadje dat bestaat uit drie hoofddelen: de zemelen of de buitenste laag, het endosperm of de middelste laag, en de kiem, de kern van het zaad. Bewerkte granen, zoals witte bloem, wit brood en witte rijst zijn volle granen die zo zijn verwerkt om de zemelen en de kiem te verwijderen.
Wat overblijft – het endosperm – bevat enkele proteïnen en vitamines, maar is voornamelijk opgebouwd uit zetmeelrijke koolhydraten. De zemelen en de kiem, daarentegen, bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en gezonde vetten.
De onderzoekers ontdekten dat het eten van hogere hoeveelheden zemelen specifiek geassocieerd was met een lager risico op het hepatocellulair carcinoom. Ze vonden echter geen associatie voor het eten van grotere hoeveelheden kiem.
Daarnaast vonden ze dat het eten van meer graanvezels samenhing met een lager risico op de kanker. Ze vonden echter geen verband met het eten van meer fruit of groenten, die ook vezels bevatten.[1]
Bronnen
↑1 | 4 paril 2019, How Whole Grains Could Help Your Liver |
---|