Nad+ natuurlijk verhogen met deze 3 voedingsmiddelen
Gepubliceerd op 14 februari 2024 - Laatst bijgewerkt op 01 oktober 2025
Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2025
Nicotinamide riboside (NR) is een vorm van vitamine B3. NR wordt in onderzoek bekeken als voorloper van NAD+.
Hoe dan?
Wetenschappers onderzoeken NR in relatie tot mitochondriën en energiemetabolisme; conclusies voor consumentenvoorlichting moeten gebaseerd zijn op toegelaten claims.
Er is geen wonderpil die veroudering terugdraait, maar wetenschappers begonnen mitochondriën te onderzoeken om het verouderingsproces beter te begrijpen.
Een review gepubliceerd in BioMed Research International [1] laat zien dat we naarmate we ouder worden minder mitochondriën aanmaken. En wetenschappers hebben ook mitochondriale disfunctie toegeschreven als een van de kenmerken van veroudering.
Er zijn verschillende processen achter de werking van onze mitochondriën die ervoor zorgen dat ze goed blijven functioneren. Een daarvan is het cruciale co-enzym genaamd NAD+.
NAD+ fungeert als een essentieel bezorgmechanisme voor de cel.
3 voedingsmiddelen met vitamine B3 en/of tryptofaan (bouwstoffen voor NAD+)
1) Melk
Amandelmelk, havermelk en andere melkvervangers worden geprezen als een beter alternatief voor koemelk. Echter, koemelk heeft één voordeel ten opzichte van andere melkvervangers: hogere hoeveelheden nicotinamide riboside.
Koemelk werd vroeger gebruikt als een vroegtijdige behandeling voor pellagra, een veelvoorkomende ziekte in het begin van de 20e eeuw.
Onderzoekers ontdekten dat pellagra het gevolg was van een ernstig tekort aan NAD+, en koemelk kon worden gebruikt als behandeling vanwege het vitamine B3-gehalte. Koemelk bevat een concentratie tryptofaan en vitamine B3-varianten die bekend staan als nicotinamide en nicotinamide riboside.
Normaal gesproken, als je één vorm van vitamine B3 in voedingsmiddelen vindt, zul je ook andere vormen vinden.
De drie vormen van vitamine B3 zijn:
- niacine
- nicotinamide
- nicotinamide riboside.
Niacine is de meest voorkomende vorm van vitamine B3 en werd later gebruikt als de primaire methode om pellagra te behandelen vanwege de hogere biologische beschikbaarheid.
Onderzoekers vergelijken in studies verschillende B3-vormen als NAD+-voorloper. In The Journal of Nutrition werd nicotinamide-riboside in koemelk gemeten: biologische ~1,9 µmol/L en conventioneel ~3,9 µmol/L; een glas van 240 mL komt ruwweg overeen met ~0,23 mg NR.
2) (Bier)gist
Wetenschappers hebben al in de jaren 1970 gewezen op het belang van het NAD-gehalte van gist [3].
Biergist is een veelvoorkomend onderwerp voor onderzoekers die NAD+ onderzoeken vanwege het hoge niacinegehalte.
Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition [4] toont aan dat nicotinamide riboside ook in gist is gevonden.
Een review gepubliceerd in Biomolecules [5] laat zien hoe nicotinamide riboside en zijn vitamine B3-verwanten in gist het onderwerp zijn van opkomende nieuwe wetenschap op het gebied van levensduur, zij het nog in de beginfase van onderzoek.
Het onderzoekt stelt dat:
Het metabolisme van NAD+-voorlopers en de impact ervan op de cellevensduur hebben veel baat gehad bij studies uitgevoerd in de gist Saccharomyces cerevisiae, die een van de meest gevestigde modelorganismen is die wordt gebruikt om de verouderingsprocessen van zowel prolifererende (replicatieve veroudering) als niet-prolifererende cellen (chronologische veroudering) te bestuderen.
Gist is rijk aan niacine; NR is ook in gist aangetoond, maar robuuste kwantitatieve data over NR-gehaltes in gist ontbreken.
Tonijn, zalm en andere vissoorten
Forel en paling worden opgemerkt vanwege hun hoge NAD-concentraties in de hersenen, het hart, de kieuwen, de nieren, de lever en het spierweefsel. Vooral spierweefsel is belangrijk, omdat dit het witte vlees is dat we graag eten.
Verschillende vissoorten leveren niacine (vitamine B3) en eiwit. NAD komt in dierlijk weefsel voor, maar voeding wordt in de spijsvertering afgebroken.
Hoewel paling minder geliefd is, is het ook een goede bron van NAD, vooral in de lever en spieren. Zalm is een andere vis waarvan de NAD-niveaus hoog lijken te zijn, met één studie die aantoonde dat NAD aanwezig was in 10 verschillende soorten zalmachtige vissen. Veel andere soorten vis, waaronder tonijn en sardines, zijn ook goede bronnen van deze nuttige voedingsstof.
Voldoende om NAD+ aan te vullen?
Een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften is essentieel voor algehele gezondheid, welzijn en levensduur. Als je je NAD+-concentraties wilt verhogen door het eten van NAD+-gerelateerde voedingsmiddelen, kun je proberen meer voedingsmiddelen te eten zoals die we hierboven hebben genoemd.
Belangrijker nog is echter dat je je best doet om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die je lekker vindt en aan al je voedingsbehoeften voldoen.
Helaas is er geen manier om te bepalen of je lichaam NAD+ uitsluitend via voeding kan aanvullen. De innerlijke processen van ieders lichaam, inclusief genen en metabolisme, zijn uniek.
Er bestaan verschillende B3-vormen (nicotinezuur/niacine, nicotinamide, nicotinamide-riboside) en aminozuur-routes (tryptofaan) die het lichaam gebruikt voor NAD-aanmaak. Niacine zelf draagt o.a. bij aan normaal energiemetabolisme en vermindering van vermoeidheid.
