Slokdarmontsteking of geïrriteerde slokdarm : symptomen & hoe genezen
Gepubliceerd op 08 februari 2020 - Laatst bijgewerkt op 13 juni 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juni 2022
In dit artikel leggen we uit wat een ontsteking van de slokdarm precies is, wat voor problemen dit meegeeft, hoe je de geassocieerde pijn kan behandelen en wat voor voeding je kan eten wanneer je hieraan lijdt.
Wat is een slokdarmontsteking?
Een slokdarmontsteking of oesophagitis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm.
Indien men deze niet behandelt kan het problemen veroorzaken zoals pijn in de borststreek, slikproblemen, verzweringen, littekens met vernauwingen in de slokdarm en in het ergste geval kunnen er op de ontstekingsplaatsen kankercellen gaan groeien.
Oorzaken van slokdarmontstekingen
Slokdarmontstekingen kunnen veroorzaakt worden door een infectie of irritatie van de slokdarm. Infecties worden opgewekt door bacteriën, virussen of schimmels, wat gebeurt wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Bij een schimmelinfectie gaat het meestal om een candida-infectie die zeer goed te behandelen is met schimmeldodende medicatie.
Bij virale infecties is herpes de boosdoener en worden er anti-virale middelen toegediend. Om in deze gevallen het immuunsysteem te stimuleren zijn beta-glucanen zeer waardevol.
Er kunnen ook irritaties optreden ter hoogte van de slokdarm zonder dat er sprake is van een infectie. Wanneer het maagvocht frequent in de slokdarm terugvloeit spreken we van een gastro-oesofagale reflux. Het maagzuur dat heel erg zuur is verbrandt het slijmvlies van de slokdarm. Een reflux kan veroorzaakt worden door: veelvuldig braken, slokdarmoperaties, pijnstillers zoals aspirine, anti-inflammatoire medicatie, te weinig drinken of bestraling bij radiotherapie.
De kern van het probleem is toch meestal het blijven openstaan van de maagingang door een verzwakking van de ring doorheen het middenrif.[1]
Symptomen bij slokdarmontstekingen
Bij een slokdarmontsteking kan je specifieke symptomen waarnemen:
- Moeilijkheden en/of pijn bij het slikken.
- Maagzuur proeven in de mond.
- Het ontstaan van zweren in de slokdarm.
- Het gevoel hebben dat er iets in de keel vastzit.
- Pijn in de mond en keel hebben.
- Hees zijn en kuchen.
- Indigestie en buikpijn.
- Misselijkheid en braken.
- Slecht ruikende adem.
- Pijn terhoogte van de borststreek die soms verward wordt met een cardiaal probleem.
Hoe slokdarmontstekingen opsporen?
Om slokdarmontstekingen op te sporen zijn er verschillende onderzoeksmethoden. Zodra de arts een grondig lichamelijk onderzoek heeft uitgevoerd, kan men meer specifieke testen gaan uitvoeren. Deze omvatten:
1. Het endoscopisch onderzoek van de slokdarm: met een lange, flexibele en verlichte buis, de endoscoop, zal men in de slokdarm het slijmvlies gaan bekijken en eventueel een biopsie nemen.
2. De biopsie: is een klein stukje weefsel dat via de endoscoop afgenomen wordt uit het ontstoken gebied. Deze biopsie is nodig om na te gaan over welk soort ontsteking het gaat en/of er kankercellen aanwezig zijn in het weefsel.
3. Slikact: Dit is een onderzoek van de slokdarm waarbij men bariumpap moet drinken en men eerst en vooral onder rx-scopie de beweeglijkheid van de slokdarm nagaat. Barium zal anderzijds ook een laagje vormen op het slijmvlies van de slokdarm waardoor we abnormaliteiten in beeld kunnen brengen.
Een uitstulping kan een tumoraal proces betekenen, terwijl een onderbreking van het slijmvlies een zweer kan weergeven.[2]
Verschillende types slokdarmontstekingen
- Reflux slokdarmontsteking: door reflux van maagzuur in de slokdarm.
- Infectueuze slokdarmontsteking: veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels.
- Barrett slokdarm: een abnormale verandering in de lagere cellen van de slokdarm, doorgaans veroorzaakt door het niet behandelen van een eerdere ontsteking.
- Eosinophilische slokdarmontsteking: een ontsteking naar aanleiding van het aantal witte bloedcellen in de slokdarmwand. Dit is een allergische reactie.
- Behçet syndroom: een vorm van vasculitis die zweren in de mond, slokdarm en andere delen van het lichaam kan veroorzaken.
- Graft-versus-hostreactie: dit treedt op na complicaties van orgaantransplantaties.
- Slokdarmkanker: door de behandeling met radiatietherapie kan een ontsteking ontstaan in de slokdarm.[3]
Het behandelen van slokdarmontstekingen
De behandeling van slokdarmontstekingen is afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke behandelingen omvatten: medicijnen die de zuurproductie verminderen of blokkeren zoals de medicatie voor brandend maagzuur. Ook antibiotica, anti-schimmelproducten of anti-virale medicatie kunnen gebruikt wordt bij de behandeling van slokdarmontstekingen.
Pijnmedicatie die oraal kan ingenomen worden en ernstige pijn tegengaat. Ook intraveneuze voeding komt voor bij ernstige vormen van slokdarmontstekingen, zodat de slokdarm kan genezen en de kans op ondervoeding of uitdroging vermindert. In laatste instantie is soms een operatie nodig om het beschadigde stuk slokdarm weg te nemen maar meestal om de doorgang door het middenrif terug te verkleinen.
Comfort verbeteren door voedingsaanpassingen
- Vermijd kruiden zoals curry, chilipoeder, peper en nootmuskaat.
- Vermijd harde voedingsmiddelen zoals noten, crackers, en rauwe groenten.
- Vermijd zure voedingsmiddelen en dranken zoals tomaten, sinaasappelen, grapefruits en hun sappen.
- Geen alcohol en stop met roken.
- Gebruik zacht voedsel zoals appelmoes, gekookte granen, aardappelpuree, pudding en eiwitrijke shakes.
- Veel mensen hebben ook succes geboekt met het gebruiken van Esophaguard op basis van sinaasappelschilextract.[4]
Bronnen
↑1 | 15 september 2018, Esophagitis |
---|---|
↑2 | 13 april 2018, Esophageal Culture |
↑3 | 5 november 2019, Esophagitis (Pain, Symptoms, Causes, Grades, and Cure) |
↑4 | 11 december 2017, Esophagitis |