12 voedingsstoffen die natuurlijke digestieve enzymen bevatten
Gepubliceerd op 05 februari 2019 - Laatst bijgewerkt op 12 mei 2021
Laatst bijgewerkt op 12 mei 2021
Verschillende organen werken samen om je spijsverteringsstelsel te vormen. Deze organen nemen voedsel en vloeistoffen op en breken ze af in eenvoudigere vormen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines. De voedingsstoffen worden vervolgens doorheen de dunne darm naar de bloedbaan getransporteerd, waar ze energie leveren voor groei en herstel.
Enzymen en de spijsvertering
Enzymen vervullen allerlei rollen in het lichaam, maar zijn vooral betrokken als ondersteuning in de spijsvertering, de deling van DNA en de ontgifting van de lever. Enzymen zijn een soort eiwitten die als katalysator chemische reacties in het lichaam versnellen. Oftewel: ze helpen voedingsstoffen af te breken en om te zetten in bruikbare stoffen voor het lichaam. Zo breken enzymen bijvoorbeeld lactose (melksuiker) af en zetten het om in glucose. Als lactose kan het lichaam niet veel, want dit kan het niet opnemen. Glucose daarentegen kan het lichaam wel opnemen.
Spijsverteringsenzymen zijn nodig voor dit proces, omdat ze moleculen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten afbreken in nog kleinere moleculen die gemakkelijk kunnen worden opgenomen. We kennen proteasen (breken eiwitten af), lipasen (breken vet af) en amylasen (breken koolhydraten af).
Als het lichaam niet in staat is om voldoende spijsverteringsenzymen te maken, kunnen voedselmoleculen niet goed worden verteerd. Dit kan leiden tot spijsverteringsstoornissen zoals lactose-intolerantie. Zo kan het eten van voedsel dat rijk is aan natuurlijke spijsverteringsenzymen, de spijsvertering helpen verbeteren.
Voedingsstoffen met spijsverteringsenzymen
1. Ananas
Ananas is een heerlijke tropische vrucht die rijk is aan spijsverteringsenzymen. Ananas bevat met name een groep spijsverteringsenzymen die bromelaïne wordt genoemd. Deze enzymen zijn proteasen, die eiwitten afbreken in zijn bouwstenen, waaronder aminozuren. Dit helpt de vertering en opname van eiwitten
Bromelaïne kan in poedervorm worden gekocht om taai vlees mals te maken. Het is ook algemeen verkrijgbaar als een gezondheidssupplement om mensen te helpen die moeite hebben om eiwitten te verteren.
Een onderzoek bij mensen met een aandoening waarbij de pancreas niet genoeg spijsverteringsenzymen kan maken, vond dat bromelaïne in combinatie met een pancreasenzymsupplement de spijsvertering meer verbeterde dan het enzymsupplement alleen.
2. Papaja
Papaja is een ander tropisch fruit dat rijk is aan spijsverteringsenzymen. Net als ananas bevatten papaja’s ook proteasen die helpen bij het verteren van eiwitten. Ze bevatten echter een andere groep proteasen die bekend staat als papaïne. Papaïne is ook verkrijgbaar als vleesvermalser en digestief supplement.
Studies hebben aangetoond dat het nemen van een papaja-gebaseerde formule kan helpen de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, zoals constipatie en een opgeblazen gevoel, te verminderen.
Als je papaja’s wilt eten, zorg er dan voor dat je ze rijp en ongekookt eet, omdat blootstelling aan hitte de spijsverteringsenzymen kan vernietigen. Onrijpe of halfrijpe papaja’s kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, omdat het de weeën kan stimuleren.
3. Mango
Mango’s zijn sappige tropische vruchten die populair zijn in de zomer. Ze bevatten de spijsverteringsenzymen amylasen – een groep enzymen die koolhydraten afbreken van zetmeel (een complexe koolhydraten) in suikers zoals glucose en maltose.
De amylase-enzymen in mango’s worden actiever als de vrucht rijpt. Dit is de reden waarom mango’s zoeter worden naarmate ze rijper beginnen te worden. Amylase-enzymen worden ook gemaakt door de alvleesklier en speekselklieren. Ze helpen koolhydraten af te breken zodat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.
Daarom wordt het vaak aanbevolen om voedsel goed te kauwen voordat het wordt ingeslikt, omdat amylase-enzymen in speeksel helpen om koolhydraten af te breken voor een betere spijsvertering en absorptie.
4. Bananen
Bananen zijn een andere vrucht die natuurlijke spijsverteringsenzymen bevat. Ze bevatten amylases en glucosidases, twee groepen enzymen die complexe koolhydraten zoals zetmeel afbreken tot kleinere en gemakkelijker te absorberen suikers.
Net als mango’s, breken deze enzymen zetmeel af tot suikers, terwijl bananen beginnen te rijpen. Dat is de reden waarom rijpe gele bananen veel zoeter zijn dan onrijpe groene bananen.
Naast hun enzymgehalte, zijn bananen een grote bron van voedingsvezels, die de spijsvertering kunnen bevorderen. Een medium banaan (118 gram) levert 3,1 gram vezels op.
Een onderzoek van twee maanden onder 34 vrouwen keek naar de relatie tussen het eten van bananen en de groei van gezonde darmbacteriën. Vrouwen die dagelijks twee bananen aten ervoeren een bescheiden, niet-significante toename van gezonde darmbacteriën. Ze leden echter aanzienlijk minder opgeblazen gevoel.
5. Kiwibes
De kiwibes is een eetbare bes die vaak wordt aanbevolen om de spijsvertering te verminderen. Het is een geweldige bron van spijsverteringsenzymen, met name een protease genaamd actinidain. Dit enzym helpt bij het verteren van eiwitten en wordt commercieel gebruikt om moeilijk vlees te mals maken. Bovendien bevat de kiwibes veel andere enzymen die het fruit helpen rijpen.
Wetenschappers geloven dat actinidain een reden is waarom kiwibessen de spijsvertering helpen bevorderen. Een dierstudie wees uit dat het toevoegen van kiwifruit aan het dieet de vertering van runder-, gluten- en soja-eiwitisolaten in de maag verbeterde. Er werd gedacht dat dit te wijten was aan zijn actinidain-gehalte.
Een andere dierstudie analyseerde de effecten van actinidain op de spijsvertering. Bepaalde dieren werden kiwi’s met actieve actinidain gevoed en andere dieren kiwi’s zonder actieve actinidain. De resultaten toonden aan dat dieren die kiwi’s met actieve actinidine werden gevoerd, vlees beter verteerd hadden. Het vlees bewoog ook sneller door de maag.
Veel studies op mensenbasis hebben ook aangetoond dat kiwifruit de spijsvertering bevordert, een opgeblazen gevoel vermindert en helpt bij het verlichten van constipatie.
6. Honing
Deze heerlijke vloeistof is rijk aan vele heilzame stoffen, waaronder spijsverteringsenzymen. De volgende zijn enzymen gevonden in honing, met name rauwe honing:
- Diastasen: zet zetmeel om in maltose
- Amylasen: zet zetmeel om in suikers zoals glucose en maltose
- Invertasen: breekt sucrose, een soort suiker, af in glucose en fructose
- Proteasen: eiwitten in aminozuren afbreken
Zorg ervoor dat u ruwe honing koopt als u op zoek bent naar voordelen voor de spijsvertering. Verwerkte honing wordt vaak verwarmd en hoge hitte kan spijsverteringsenzymen vernietigen.
7. Avocado’s
In tegenstelling tot ander fruit, zijn avocado’s uniek omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten en weinig suiker bevatten. Ze bevatten het lipase van het spijsverteringsenzym. Dit enzym helpt vetmoleculen te verteren in kleinere moleculen, zoals vetzuren en glycerol, die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
Lipase wordt ook door je alvleesklier gemaakt, dus je hoeft het niet uit je dieet te halen. Het nemen van een lipasesupplement kan echter helpen de spijsvertering te stimuleren, vooral na een vetrijke maaltijd.
Avocado’s bevatten ook andere enzymen, waaronder polyfenoloxidase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het bruin worden van groene avocado’s in de aanwezigheid van zuurstof.
8. Kefir
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die populair is in de natuurlijke gezondheidsgemeenschap. Het is gemaakt door kefir “granen” toe te voegen aan melk. Deze “korrels” zijn in feite kweken van gist, melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën die op een bloemkool lijken.
Tijdens de fermentatie verteren bacteriën de natuurlijke suikers in melk en zetten ze om in organische zuren en koolstofdioxide. Dit proces creëert omstandigheden die de bacteriën helpen groeien, maar voegt ook voedingsstoffen, enzymen en andere nuttige stoffen toe.
Kefir bevat veel spijsverteringsenzymen, waaronder lipase, proteasen en lactase. Lactase helpt de vertering van lactose, een suiker in melk die vaak slecht wordt verteerd. Een studie wees uit dat kefir de lactose-vertering verbeterde bij mensen met lactose-intolerantie.
9. Zuurkool
Zuurkool is een soort gefermenteerde kool met een uitgesproken zure smaak. Het fermentatieproces voegt ook spijsverteringsenzymen toe, waardoor het eten van zuurkool een geweldige manier is om je inname van spijsverteringsenzymen te verhogen.
Zuurkool wordt ook beschouwd als een probiotisch voedsel, omdat het gezonde darmbacteriën bevat die je spijsverteringgezondheid en immuniteit verbeteren.
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van probiotica spijsverteringsklachten kan verlichten, zoals een opgeblazen gevoel, gas, constipatie, diarree en maagpijn, bij zowel gezonde volwassenen als mensen met IBS, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Zorg ervoor dat je rauwe of ongepasteuriseerde zuurkool eet in plaats van zuurkool gekookt. Hoge temperaturen kunnen de spijsverteringsenzymen deactiveren.
10. Kimchi
Kimchi is een pittig Koreaanse bijgerecht gemaakt van gefermenteerde groenten. Net als zuurkool en kefir voegt het fermentatieproces gezonde bacteriën toe, die voedingsstoffen, enzymen en andere voordelen bieden. Kimchi bevat bacteriën van de Bacillus-soort, die proteasen, lipasen en amylasen produceren. Deze enzymen verteren respectievelijk eiwitten, vetten en koolhydraten.
Afgezien van het helpen spijsvertering, heeft Kimchi gekoppeld aan vele andere voordelen voor de gezondheid. Het kan met name effectief zijn bij het verlagen van de risicofactoren voor cholesterol en andere hartaandoeningen.
In een onderzoek bij 100 jonge, gezonde deelnemers, ontdekten wetenschappers dat degenen die de meeste kimchi aten de grootste verlaging van het totale cholesterol in het bloed ervoeren. Verhoogd totaal cholesterol in het bloed is een risicofactor voor hartziekten.
11. Miso
Miso is een populaire smaakmaker in de Japanse keuken. Het is gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji, een soort schimmel. Koji voegt een verscheidenheid aan spijsverteringsenzymen toe, waaronder lactasen, lipasen, proteasen en amylasen. Dat is een reden waarom miso het vermogen om voedsel te verteren en te absorberen kan verbeteren.
Studies hebben zelfs aangetoond dat de bacteriën in miso symptomen kunnen verminderen die verband houden met spijsverteringsproblemen, zoals prikkelbare darmaandoening.
Bovendien helpt het fermenteren van sojabonen hun voedingskwaliteit te verbeteren door het gehalte aan antinutriënten te verminderen. Antinutriënten zijn verbindingen die van nature voorkomen in levensmiddelen en die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren door zich daaraan te binden.
12. Gember
Gember is al duizenden jaren een onderdeel van koken en traditionele geneeskunde. Sommige van gember indrukwekkende gezondheidsvoordelen kunnen worden toegeschreven aan de spijsverteringsenzymen. Ginger bevat de protease zingibain, die eiwitten omzet in hun bouwstenen. Zingibain wordt commercieel gebruikt om gembermelk te maken, een populair Chinees dessert.
In tegenstelling tot andere proteases, wordt het niet vaak gebruikt om mals te maken, omdat het een korte houdbaarheid heeft. Voedsel dat te lang in de maag zit, wordt vaak beschouwd als de oorzaak van de spijsvertering.
Studies bij gezonde volwassenen en mensen met indigestie tonen aan dat gember voedsel hielp sneller door de maag te bewegen door samentrekkingen te bevorderen. Dierstudies hebben ook aangetoond dat specerijen, waaronder gember, de eigen productie van het lichaam hebben helpen verhogen.