Proteïnes helpen ouderen om veilig af te vallen
Gepubliceerd op 20 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Geriaters worstelen al lange tijd met het topic gewichtsverlies voor senioren omdat afvallen kan leiden tot spier -en botverlies.
Om die reden aarzelen artsen om gewichtsverlies aan te bevelen uit angst dat dit mobiliteitsproblemen zou veroorzaken of het risico op verwondingen zou vergroten.
Een nieuwe studie, onderleiding van Kristen Beavers aan Wake Forest University, suggereert dat een eiwitrijk en caloriearm dieet naast gewichtsverlies ook gezondheidsvoordelen kan bieden, terwijl de spieren en botten gezond blijven.
Opzet van de studie
Deze studie vergeleek de resultaten van een gewichtsverliesgroep met een gewichtsstabiliteitsgroep. Voor het onderzoek werden 96 oudere volwassenen ouder dan 65 jaar willekeurig ingedeeld in een van de twee groepen.
De gewichtsverliesgroep volgde gedurende zes maanden een laagcalorisch dieet met meer dan 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, evenals voldoende calcium en vitamine D. De gewichtsstabiliteitsgroep consumeerde een dieet met 8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, wat de huidige dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is.
De onderzoekers hebben de factor beweging niet opgenomen omdat veel oudere volwassenen niet aan de nodige lichaamsbeweging kunnen doen om spieren en botten te behouden.
Enkele bevindingen
- Deelnemers aan de gewichtsverliesgroep verloren gemiddeld 8 kg, waaronder vooral vet (87 procent), en de spiermassa bleef gelijk. Het gewichtsverlies van de controlegroep was verwaarloosbaar.
- Zelfs wanneer de deelnemers gewicht verloren, bleef de botmassa gelijk. De trabeculaire botscore, een maat voor de botkwaliteit die het fractuurrisico voorspelt, leek zelfs te verbeteren.
- Proefpersonen verloren vooral vet aan buik, heupen, dijen en billen, wat cruciaal is voor het voorkomen of beheersen van cardio-metabolische ziekten zoals diabetes en beroerte.
- De score van deelnemers op de Healthy Ageing Index, die biomarkers meet die de mortaliteit en levensduur voorspellen, verbeterde met 0,75 punten.
Het onderzoek samengevat
De onderzoekers lieten de gewichtsverliesgroep een eiwitrijk, gezond en caloriearm dieet volgen dat bestond uit het gebruik van vier maaltijdvervangers, twee zelfbereide maaltijden met magere eiwitten en groenten alsook een gezond tussendoortje.[1]
Bronnen
↑1 | 14 februari 2019, More protein and fewer calories help older people lose weight safely |
---|