Olijfbladextract effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen
Gepubliceerd op 31 januari 2016 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Olijfolie is populair in de keuken en verschillende types voeding; het blad wordt gebruikt in diverse medische toepassingen.
Het blad en olijfblad extract worden gepromoot voor de bestrijding van een ontsteking of een infectie en veroudering en het herstellen van een gecompromitteerd immuunsysteem.
De olijfboom levert zeer essentiële plantaardige stoffen met natuurlijke polyfenolen antioxidanten en is aldus danig niet uit het betere streven naar gezondheid weg te denken.
De meest gunstige en effectieve producten van olijf zijn die gemaakt worden van vers geoogste en hele olijfbladeren.
Onderzoekers denken dat het werkt door het reguleren van de expressie van genen die gewichtstoename beïnvloeden. Het zou dus ook een eetlustremmer kunnen zijn.
Onderscheidende eigenschappen van het olijfblad
Volgens de bevindingen in laboratoriumstudies, is olijfblad extract effectief in het bestrijden van schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, virussen en protozoa onder andere die tot talrijke ziekten kunnen leiden.[1]
Het olijfblad extract heeft sterke uitroeiende en eliminerende neigingen waaronder:
- De mogelijkheid om de productie van aminozuren nodig voor de ontwikkeling van virussen te helpen belemmeren
- Het vermogen om te helpen bij het beheer van een slechter functioneren van het lichaam ten gevolge van virussen, dit door het veroorzaken van slapende of verhinderen van de succesvolle reproductie van dit micro-organisme, waardoor de cel zonder lysis valt of niet tot een assemblage van het virus in gastheercellen aan de celmembraan komt
- Het vermogen om direct geïnfecteerde cellen te doorbreken en de virale reproductie uit te roeien
- Voorkomen van zogenaamde fagocytose of van de opname van schadelijke cellen en vreemde stoffen in het lichaam
Werken tegen bacteriën en virussen
Mensen hebben behoefte aan een sterk en gezond immuunsysteem om het lichaam te verdedigen tegen de mogelijke schadelijke effecten van bacteriën en virussen.
Uittreksel van verse olijven en meer bepaald hun bladeren kunnen zeer krachtig zijn in het beschermen van het lichaam tegen microben. Het zijn de scherpe componenten in de bladeren of polyfenolen die bleken bijzonder effectief in het voorkomen van schade veroorzaakt door bacteriën te zijn.[2]
Meerdere studies vonden olijfblad extracten bruikbaar bij de behandeling van parasitaire protozoa, virale en bacteriële infecties.[3]
Bijwerkingen van olijfblad extract
Een onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van olijfblad extract vermeldt de volgende mogelijke (extreme) bijwerkingen:[4]
- doffe hoofdpijn
- spier- en gewrichtspijn
- koorts en zweten
- misselijkheid
- zere keel en neus
- extra duizeligheid bij mensen met een lage bloeddruk
Toch wordt er in het onderzoek geconcludeerd dat olijfbladeren volkomen veilig zijn en door het merendeel van de bevolking goed verdragen. Bij een gezonde dagelijkse dosis worden geen ernstige bijwerkingen of vergiftigingen gerapporteerd, en er zijn nog geen interacties met geneesmiddelen bekend.
Op basis van de bevindingen van klinische case studies, laboratoriumonderzoek, en algemeen gebruik, olijfblad extract een zeer veilig supplement lijkt zijn.
Afvallen met olijfbladeren
In studies met dieren is aangetoond dat olijfblad extract zwaarlijvigheid voorkomt. Een aantoongevend onderzoek in 2014 bekeek of olijfblad extract overgewicht door toedoen van een vettig dieet bij muizen kon voorkomen door de onderliggende mechanismen te bestuderen.[5] Onderzoekers denken dat het werkt door het reguleren van de expressie van genen die gewichtstoename beïnvloeden. Het zou dus ook een eetlustremmer kunnen zijn.
Een recent onderzoek in 2021 heeft bij obese vrouwen een willekeurige, gecontroleerde studie uitgevoerd om te zien of olijfblad extract kan bijdragen tot gewichtsverlies.[6] Aan het einde van de studie waren de serumniveaus van nuchtere bloedsuiker, insuline, lagedichtheid-lipoproteïne-cholesterol, totaal cholesterol, leptine, vetvrij zuur, en homeostase model assessment-insulineresistentie aanzienlijk gedaald. Op grond van de resultaten lijkt het er dus op dat de toevoeging van olijfblad extract aan een hypocalorisch dieet gedurende 8 weken in vergelijking met een hypocalorisch dieet alleen, doeltreffender kan zijn voor de verandering van zwaarlijvigheid en metabole risicofactoren. Belangrijk is hier wel het hypocalorisch dieet: dit wil zeggen dat je gedurende langere tijd olijfblad extract inneemt en voeding met veel calorieën moet vermijden om resultaat te zien.
De voordelen van olijfblad thee
Een studie uit 2018 heeft gunstige effecten aangetoond van continue inname van olijfblad thee (OLT) op hematologische parameters.[7] Er werden 31 vrouwen willekeurig ingedeeld in twee groepen: zij die groene thee innamen en zij die olijfblad thee kregen. De hematologische parameters van twee groepen werden gemeten. Uit deze studie bleek dat het aantal rode bloedcellen, de hemoglobine- en hematocrietwaarden significant verhoogd waren in de olijfblad theegroep versus de groene theegroep bij 6 en 12 weken interventie.
Een recente studie, gepubliceerd in 2019, onderzocht de gezonde effecten van OLT bij volwassenen met prediabetes.[8] De gerandomiseerde controlestudie vergeleek de gezondheidseffecten van OLT bij 57 prediabetische volwassenen die licht zwaarlijvig waren of een normale tot hoge BMI hadden. De resultaten toonden een significante daling in serum lipiden (lange-transformatie triglyceriden en lage-dichtheid lipoproteïne cholesterol) bij de participanten die OLT gebruikten.
Onderzoek met betrekking tot de specifieke gezondheidsvoordelen van olijfblad thee is beperkt, en biedt geïnteresseerde onderzoekers een kans om dit gebied van bewijs te laten groeien en ontwikkelen. Er is echter wel een overvloed aan bewijs rond de bioactieve componenten in het olijfblad.
Recept voor thee van olijfbladeren
Doe een theelepel verse, gedroogde olijfbladeren in een mok en giet over met kokend water. Laat even trekken voor 12 tot 15 minuten. Voeg eventueel wat honing toe.
Aanbevolen dosis van olijfblad
Er is eigenlijk geen concreet aantoonbare aanbevolen dosis voor het gebruik van olijfblad extract . Echter, onderzoekers adviseren een bepaalde dosis voor regelmatig gebruik en een therapeutische dosis voor bepaalde voorwaarden.
Typisch is de aanbevolen dosis voor algemeen gebruik van een eetlepel of vijftien milliliter of twee keer voor de maaltijd.
Als een persoon ziek wordt met griep, koorts, verkoudheid, en andere veel voorkomende infecties die de luchtwegen aantasten, wordt het extract aanbevolen om de zes uur te worden ingenomen met 2 x 5 milliliter vocht of 2 theelepels.
Volgens een natuurgeneeskundige arts, is vijftien milliliter olijfblad extract aanbevolen voor personen met een keelontsteking, koorts, of gezwollen klieren en dit in dosissen die om de zes uur moeten worden genomen.
Samenvattend
Op basis van de bevindingen van klinische case studies, laboratoriumonderzoek, en algemeen gebruik, olijfblad extract een zeer veilig supplement lijkt zijn.
Het kan efficiënt helpen om het lichaam te verbeteren bij de functies van het immuunsysteem en het werken tegen infecties veroorzaakt door verschillende schadelijke micro-organismen.
Bronnen