De lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam die een hele reeks belangrijke functies te vervullen heeft. In de lever wordt het galvocht gevormd dat belangrijk is voor de vertering van vetten. Heeft een ontgiftende werking waardoor schadelijke stoffen die via de voeding worden opgenomen, onschadelijk gemaakt kunnen worden.
Tegelijk is het een opslagplaats voor bloed en levert een belangrijke bijdrage aan de bloedstolling. Wanneer de lever niet goed werkt kunnen er tal van klachten optreden afhankelijk van de oorzaak.
Soorten leverklachten
Bij een slecht functionerende lever kunnen er tal van klachten of symptomen voorkomen. Deze variƫren naargelang de oorzaak die ermee gepaard gaat. We maken een onderscheid tussen de klassieke symptomen en deze die verbonden zijn aan de oorzaak van de lever klachten.
De klassieke leverklachten
Deze symptomen doen ons niet altijd denken aan een lever probleem, maar zijn meestal aanwezig. Het gaat hier om misselijkheid, braken, pijn in het rechter bovenste deel van de buik en een geelverkleuring van de huid. Deze gele kleur kan afkomstig zijn van een verhoogde bilirubine aanmaak in de lever.
In het ergste geval treedt er een extreme vermoeidheid op, gaat men zich verzwakt voelen en zelfs aan gewicht verliezen zonder dat men een dieet volgt. Een uitstekend middel om de leverontgifting te stimuleren is het extract van de mariadistel.
Specifieke symptomen of oorzaak gebonden leverklachten
- Hemolytische icterus:dit is een geelzucht door een verhoogde afbraak van bloedcellen waarbij teveel bilirubine vrij komt. De urine wordt zeer donker maar de ontlasting behoudt zijn kleur.
- Afsluitingsicterus: wanneer de normale afvloei van de bilirubine niet kan gebeuren tengevolge van een afgesloten galweg, dan zal dit via de bloedbaan afvloeien. De urine krijgt een schuimend uitzicht en is donker van kleur terwijl de ontlasting niet meer gekleurd is.
- Parenchymicterus: dit is een vorm van geelzucht die het gevolg is van de afbraak van levercellen. De bilirubine die hierbij vrijkomt zal ook in de bloedbaan terechtkomen.
- Jeuk: wanneer de bilirubine de huid geel gaat verkleuren, krijgt men een jeukend gevoel.
Oorzaken van leverklachten
- Hemolytische icterus: kan veroorzaakt worden door een hemolytische anemie, grote inwendige bloedingen, malaria en bij de pasgeborene tengevolge van problemen met de rhesus factor van het bloed.
- Afsluitingsicterus: kan voorkomen bij galstenen, ontstekingen en gezwellen in de lever of galweg.
- Parenchymicterus: is meestal aanwezig bij leverontstekingen, leverstuwing, vergiftigingen, voedingsstoornissen en bloedarmoede.
- Ontstekingen: ontstekingen kunnen via de meest uiteenlopende wegen en omstandigheden in het lichaam terechtkomen en de lever aantasten. De meest voorkomende ontstekingen zijn hepatitis A, B en C. Deze virussen doen de levercellen ontsteken en opzwellen waardoor de galafvoer geblokkeerd wordt.
- Hepatitis A krijg je via de voeding en geneest langzaam.
- Hepatitis B krijg je via het bloed en zal vrij frequent geen volledig herstel geven. In vele gevallen krijgt men een chronisch verloop.
- Hepatitis C is een variant van hepatitis B en is even gevaarlijk. Momenteel is het mogelijk zich voor deze vormen van hepatitis te laten vaccineren, zodat je nooit ernstig ziek kan worden.
- Levercirrose: bij levercirrose is de structuur van de levercellen verdwenen en vervangen door bindweefsel. De lever is dan vrij klein en het oppervlak is bezaaid met knobbels. Doordat er meer bindweefsel is gevormd zal het galafvoer drastisch verminderen en het bloed zal minder goed door de poortader kunnen vloeien.Meestal gebeurt de overgang geleidelijk en hebben de bloedvaten de tijd om een andere weg te zoeken. Dit verloopt via de bloedvaten die slokdarm en darmen bevloeien waardoor er slokdarmvarices ontstaan. Het teveel aan vocht gaat men dan verliezen naar de buikholte toe waardoor deze opzet door ascites vocht dat vrij in de buikholte gevormd wordt. Levercirrose krijg je o.a. door overdreven alcohol gebruik maar ook door niet genezende hepatitis.
- Levertumoren: goedaardige tumoren geven weinig klachten. Meestal gaat het om metastasen van andere tumoren die via de poortader de lever zijn binnen gekomen. De lever is dan meestal sterk vergroot en verliest zijn functies.