Zijn implantaten slecht voor gezondheid?
Gepubliceerd op 03 mei 2024 - Laatst bijgewerkt op 23 mei 2024
Laatst bijgewerkt op 23 mei 2024
Tandimplantaten zijn voor heel wat mensen een geweldige oplossing voor een mooi gebit. In de meeste gevallen zijn implantaten dan ook veilig, zeker als je ze op aanraden van een tandarts laat zetten. Toch kunnen er enkele gezondheidsrisico’s zijn bij tandimplantaten.
In dit artikel leggen we je uit wie best geen implantaten zet en hoe je tandimplantaten kan vermijden.
Zijn tandimplantaten veilig?
Het belang van een mooi gebit, daar kunnen we niet omheen draaien. Het is vaak het eerste dat je opvalt aan een persoon, en velen zijn zich daar erg van bewust.
Om een mooi gebit te bekomen, is voor tal van mensen een implantaat de oplossing. Volgens cijfers van enkele jaren geleden hadden zo’n 1 op de 15 Nederlanders minimaal één implantaat en die cijfers blijven stijgen. Het is dus een relatief populaire procedure, maar niet eentje zonder risico’s. Lees verder onder de foto!
Complicaties of nadelen van tandimplantaten kunnen zijn:
- Problemen tijdens de operatie: bijvoorbeeld, schade aan andere tanden of zenuwen.
- Slechte plaatsing: een implantaat dat loszit kan problemen veroorzaken tijdens het praten of kauwen.
- Infecties: een ontsteking kan zich voordoen, zeker als je tandhygiëne na de procedure niet optimaal is.
- Lange hersteltijd: voor de ene duurt het al wat langer om te genezen dan de andere.
- Gevoelige tanden: je tanden kunnen na afloop gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld heel warme of heel koude voedingsmiddelen.
- Tandhygiëne: het kan moeilijk zijn om de implantaat en de omringende tanden goed schoon te maken.
Implantaten zijn niet voor iedereen
Indien je over het algemeen in goede gezondheid bent, vormen implantaten doorgaans geen probleem. Toch zijn er een aantal redenen waarom je geen ideale kandidaat bent voor een tandheelkundig implantaat.
Een tandimplantaat is misschien geen goed idee als je:
- rookt
- tandvleesproblemen hebt
- een auto-immuunziekte of diabetes hebt
- bepaalde allergieën hebt
- een verzwakt immuunsysteem hebt
- medicijnen neemt die het calcium in je lichaam beïnvloeden
- osteoporose hebt
- chemotherapie of bestraling krijgt
Wat tegen kloppende pijn na een implantaat?
Na een tandimplantatie kan een lichte kloppende pijn optreden, wat normaal is en meestal binnen een paar dagen afneemt. Het gebruik van pijnstillers zoals voorgeschreven door je tandarts kan helpen om deze pijn te beheersen. Als de pijn echter aanhoudt of verergert, is het belangrijk om je tandarts te raadplegen om mogelijke complicaties uit te sluiten.
Hoe tandimplantaten vermijden?
Hoewel tandimplantaten een effectieve oplossing zijn voor tandverlies, zijn er stappen die je kan nemen om ze te vermijden.
Een goede mondhygiëne, waaronder regelmatig poetsen, flossen en professionele reinigingen, kan helpen om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen, wat kan leiden tot tandverlies. Sommige supplementen zoals Florassist Oral Hygiene kunnen je mondhygiëne enorm verbeteren!
Het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik kan ook de gezondheid van je tanden en tandvlees ten goede komen.
Je gebit vertelt je gezondheid
Het lijkt misschien niet zo, maar een mond kan je veel vertellen over je algehele gezondheid. In je mond kan je tekenen vinden van:
- tandbederf
- tandvleesaandoeningen
- tekorten van voedingsstoffen
- overmatig gebruik van tabak, tabakachtige producten en alcohol
Mondgezondheid en je algehele gezondheid vormen als het ware een tweerichtingsverkeer. Mondziekten die veroorzaakt worden door slechte mondhygiëne kunnen een slechte algemene gezondheid veroorzaken, maar ook andersom. Aandoeningen in het lichaam kunnen dus ook leiden tot problemen bij je mondgezondheid.
Denk maar aan de slechte bacteriën die in je mond ophopen als je niet goed poetst, en vervolgens doorreizen naar de darm. Dit kan leiden tot darmproblemen en een ongezonde darmflora. En we weten al, een verstoord evenwicht in darmen = verstoord evenwicht in hele lichaam.