Schade door diabetes vermijden
Gepubliceerd op 08 januari 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Vandaag wil ik iets meer uitleg geven in verband met liponzuur bij diabetes.
Als iemand de neiging heeft om een hogere suikerspiegel te ontwikkelen komt dat er in feite op neer dat er voortdurend meer suiker in het bloed is dan nodig is als energiebron. Het grote nadeel daarvan is dat die suiker een sterke oxidatieneiging heeft. Wie zegt oxidatie, zegt verbranding en bij elke verbrandingsproces is er neiging tot schade, slijtage zeg maar (denk maar aan motoren, kachels enzomeer). Dus is de aanwezigheid van anti-oxidanten die de schadelijke partikels kunnen opvangen heel belangrijk.
En daar komt de molecule alfa-liponzuur op de voorgrond. Alfa-liponzuur is een molecule die een zeer krachtig anti-oxidant is en zowel thuis is in waterig als in vetrijk milieu. Daarom is de molecule zo waardevol voor mensen met een permanente neiging tot te veel makkelijk oxiderende suiker in het bloed. Alleen is het dan wel belangrijk dat de beste vorm wordt gebruikt. Als alfa-liponzuur wordt aangemaakt krijgt men een evenredig mengsel van rechts draaiend en linksdraaiend liponzuur. Maar in het menselijk lichaam is alleen de rechtsdraaiende vorm actief. Dus is het zeer belangrijk om een gezuiverde vorm van enkel rechtsdraaiend alfa-liponzuur te gebruiken.
Daarbij komt nog een ander aspect: veel alfa-liponzuur is al inactief geworden vooraleer het in de bloedbaan en tussen en in de cellen terechtkomt. Daar heeft modern wetenschappelijk onderzoek een oplossing voor gevonden en een zeer stabiele vorm kunnen produceren.
Dus is het nodig om erop te letten dat u kiest voor de gestabiliseerde R vorm van liponzuur, die veel sneller en beter opgenomen wordt en veel stabieler en actiever blijft in het lichaam. U zal iets meer betalen maar een veel, veel werkzamer bescherming tegen de oxidatieschade door het suiker metabolisme innemen.