Cranberries & veenbessen gezond: 5 voordelen
Gepubliceerd op 20 maart 2021 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021
Veenbessen zijn niet enkel lekker in gerechten, maar hebben ook een geneeskundige werking. Dat de cranberry familie is van de gezonde bosbes, zal niemand verbazen.
Nutriënten in de cranberry
De cranberry is in de eerste plaats rijk aan antioxidanten, vooral dan proanthocyanidinen, die de cranberry’s hun kleur geven. Deze antioxidanten helpen om de vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Deze werking wordt kracht bijgezet door de aanwezigheid van de vitamines B (B1, B2, B3 en B6), C en E. Daarnaast bevat de vezelrijke cranberry onder meer calcium, magnesium en kalium.[1]
Voordelen van cranberries
1. Preventie van blaasontstekingen
De cranberry helpt om terugkerende blaasonstekingen en urineweginfecties te voorkomen bij vrouwen. Pillen of sap op basis van veenbessen zouden de kans op een terugkerende infectie met 50% verminderen. Dit is te danken aan de aanwezigheid van de proanthocyanidinen.[2]
2. Preventie van maagzweren
Uit onderzoek blijkt dat de veenbes maagzweren kan helpen voorkomen. Het sap van cranberry helpt namelijk om de hechting van de H. pylori aan de maagwand te vermijden.
3. Preventie van hart- en bloedvataandoeningen
De antioxidanten in de cranberry zorgen voor een verhoging van de goede HDL-cholesterol, helpen de bloedvaten ontspannen en voorkomen aderverkalking.[3]
4. Preventie tegen het ontstaan van kankers
Doordat veenbessen zo rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten, kunnen ze het lichaam beschermen tegen kanker. Proeven in het labo wijzen uit dat cranberry-extracten de groei van kankercellen kunnen afremmen.[4]
5. Hulp bij mondhygiëne
Cranberrysap helpt om de groei van bacteriën ter hoogte van het tandvlees en rond de tanden tegen gaan. Kies dan wel voor cranberry’s zonder toegevoegde suiker.[5]
Bronnen