Brandend maagzuur kan voorkomen worden!
Gepubliceerd op 19 februari 2017 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Brandend maagzuur komt voor, wanneer het maagvocht weer omhoog komt in de slokdarm. Zodra het voedsel gekauwd en doorgeslikt is, gaan de spieren in de slokdarm deze in een golvende beweging naar de maag duwen doorheen de sluitspier die bovenaan aanwezig is.
Zelfs bij gezonde individuen, kan de inhoud van de maag terug omhoog geknepen worden naar de slokdarm toe. Deze terugvloeiing noemen we reflux en geeft een branderig gevoel achter het borstbeen.
Wat is de oorzaak van brandend maagzuur ?
Teveel eten kan occasioneel een branderig gevoel veroorzaken doordat het samen met het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Het uitvoeren van activiteiten na een grote maaltijd zoals iets opheffen of zich voorover buigen. Veelvuldig drinken van koffie of alcohol, het eten van vetten, chocolade, angstgevoelens of een zwangerschap kunnen brandend maagzuur veroorzaken.
Eerste behandeling van brandend maagzuur
Na een zware maaltijd gaat men best niet liggen om te voorkomen dat de maaginhoud weer naar de slokdarm terug loopt. Heb je sporadisch of zelden last van brandend maagzuur dan kan het gebruik van een antacidum heel doeltreffend zijn.
Brandend maagzuur bij overgewicht
Regelmatig terugkomende last van branderig maagzuur kan voorkomen bij mensen met overgewicht. Het extra vet in de buik zal ervoor zorgen dat er veel minder ruimte is voor de maag en de dunne darm in de bovenbuik.
De extra druk op de maag zal de maaginhoud terug naar de slokdarm duwen en er de typische klachten veroorzaken. Een vermageringsdieet zal het overgewicht verminderen en hiermee ook de klachten.
Gastro-oesofagale reflux als ziekte
Brandend maagzuur of gastro-oesofagale reflux kan als ziekte beschouwd worden, wanneer deze regelmatig terugkomt. Deze kan veroorzaakt worden door een hernia waardoor de maag door het middenrif omhoog gaat en soms zelfs daar blijft zitten.
Voedingsgebonden oorzaken van brandend maagzuur kunnen door bepaalde voedingsmiddelen uitgelokt worden. Voedingsmiddelen zoals het regelmatig eten van vetten, chocolade, alcohol en koffie kunnen de sluitspier van de maag verslappen en hierdoor het naar boven vloeien van de zure maaginhoud bevorderen.
Stoppen met roken zal ook de frequentie van brandend maagzuur aanzienlijk verminderen.
Complicaties bij brandend maagzuur
Een chronische blootstelling van de slokdarm aan maagsappen kan aanleiding zijn tot het ontstaan van: oesophagitis of een ontsteking van de slokdarm. Verzweringen of het ontstaan van een ulcus die kan bloeden, littekens geven en een vernauwing van de slokdarm bevorderen. Het slijmvlies van de slokdarm kan veranderen en soms ontstaan er op langere termijn slokdarmtumoren.
Preventieve behandeling van brandend maagzuur.
Zoals iedereen wel weten is voorkomen beter dan genezen. Dit kunnen we doen door eenvoudige aanpassingen in onze levensstijl:
- vermager indien nodig om de druk op de maag en de slokdarm te verminderen.
- Reflux gedurende de nacht kan men verminderen door het hoofdeinde van het bed te verhogen. Dit kan door gewoon enkele blokken onder de poten van het bed te zetten.
- stoppen met roken en er een gezond en evenwichtig voedingspatroon op na houden.
- vermijdt het drinken van alcoholische dranken als je last hebt van brandend maagzuur.
- eet geen grote hoeveelheid net voor het slapen gaan.
- gebruik een zuur remmer op doktersvoorschrift als de pijn ondraaglijk is.
Natuurlijk middel om maagzuur tegen te gaan
Esophageal Guardian is gestandaardiseerd extract van de sinaasappelschil: het heeft een zeer krachtige remmende werking op de refluxsymptomen.
Sommige mensen zijn de klachten voor vele maanden kwijt na een kuur van slechts 14 dagen. Dit resultaat wordt vooral bereikt door een herstel van de tonus van de gladde spieren van de slokdarm.