8 Natuurlijke voedingsmiddelen tegen die vervelende maagontsteking (+ voedingsschema!)
Gepubliceerd op 12 augustus 2022 - Laatst bijgewerkt op 08 september 2022
Laatst bijgewerkt op 8 september 2022
Natuurlijke geneesmiddelen zijn niet voor niets razend populair. Steeds weer die troep van een antibiotica in je lijf pompen is niet echt aan te raden. Heb jij wel eens last van je maag? Dan werkt de natuurlijke behandeling ook!
In dit artikel lees je:
- Wat een maagontsteking (oftewel gastritis) nou precies is
- Welke symptomen te pas komen bij een maagontsteking
- Wat de oorzaak achter een maagontsteking kan zijn
- Welke 8 natuurlijke middeltjes een maagontsteking genezen
- Welk voedingsschema je kunt volgen om je maag te sparen
Wat is een maagontsteking?
Een maagontsteking, ook wel bekend als gastritis, is een ontsteking, irritatie of erosie van het maagslijmvlies. Dit slijmvlies bekleedt de volledige binnenkant van je maag en beschermt deze tegen de inwerking van met name maagzuur. Je kunt op twee manieren last hebben van een maagontsteking:
- Acute gastritis: dit is wanneer de symptomen van een maagontsteking plots optreden. Een acute maagontsteking ontstaat meestal na het gebruik van bepaalde medicatie (denk aan pijnstillers), een virus zoals buikgriep of teveel alcohol.
- Chronische gastritis: een chronische maagontsteking treedt in langere periodes op en is meestal het gevolg van de bacterie Helicobacter pylori. In sommige gevallen maakt de maagontsteking deel uit van andere medische ziektes.
Hoelang duurt een maagontsteking? Dit is moeilijk te zeggen en hangt vooral af van persoon tot persoon. Acute gastritis duurt ongeveer 2-10 dagen. Als chronische gastritis niet wordt behandeld, kan dit weken tot jaren duren.
Wat zijn de symptomen van een maagontsteking?
Veel mensen die last hebben van een chronische maagontsteking ervaren geen symptomen. Een acute maagontsteking kun je al sneller herkennen met de volgende symptomen:
- Misselijkheid of terugkerende maagklachten
- Zwelling van de buik
- Buikpijn
- Braken
- Indigestie
- Brandend of knagend gevoel in de maag tussen maaltijden of ‘s nachts
- Verlies van eetlust
Wat is de oorzaak van een maagontsteking?
Bij een verzwakt maagslijmvlies kan je maag sneller ontsteken. Mensen met een dun maagslijmvlies hebben meer kans op een maagontsteking dan anderen, maar dit wordt vaak genetisch bepaald.
Helicobacter pylori: een infectie met deze bacterie komt het vaakst voor. Ruim 30 tot 50% van mensen met maagklachten heeft de H. pylori bacterie in het maagslijmvlies zitten. Wel belangrijk is dat het grootste deel van de gevallen geen last heeft van de bacterie.[1]
Medicatie: ontstekingsremmers (NSAID’s) kunnen op lange termijn niet alleen maagontstekingen veroorzaken, maar ook maagbloedingen. Enkele voorbeelden van ontstekingsremmers zijn ibuprofen en aspirine.
Stress: we weten ondertussen dat stress, en met name aanhoudende stress, kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Een maagontsteking resulterend uit stress wordt ook wel emotionele gastritis genoemd omdat het veroorzaakt wordt door emotionele problemen zoals angst, stress en frustraties.
8 Natuurlijke middelen tegen een maagontsteking
#1 Knoflook
De H. pylori bacterie is, zoals vermeld, de meest voorkomende oorzaak van een maagontsteking. Een oudere studie toont aan dat knoflook extract de bacterie kan doden.[2] Een recentere review bevestigt de vele voordelen van knoflook tegen de H. pylori bacterie.[3]
Knoflook extract maken? Plet enkele teentjes knoflook en drinkt het vocht dat vrijkomt.
#2 Groene thee
Groene thee kennen we als een wondermiddeltje dat altijd wel iets verbetert. Maar wist je dat groene thee met honing gastritis kan verhelpen? Een studie toonde een significant verschil aan bij mensen met gastritis die slechts één keer per week thee met honing dronken. Van manuka honing is trouwens ook aangetoond dat het antibacteriële eigenschappen heeft die H. pylori effectief in toom houden.[4]
Kalmerende thee voor je maag? Zet een kop groene thee en meng er een lepel manuka honing door.
#3 Kaneel
Kaneel heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Verder kun je vertrouwen op antioxiderende, pijnstillende en immuunversterkende eigenschappen. Reden genoeg dus om vaker kaneel te consumeren! Let wel op dat je de juiste soort inneemt: ceylon kaneel is goed, terwijl cassia kaneel een giftige stof bevat die bij te hoge inname bloedverdunnend kan zijn.
Juiste kaneel kiezen? Ga voor ceylon, niet voor cassia
#4 Kruidnagel
In een onderzoek met dieren is gebleken dat suppletie met kruidnagel de productie van mucus stimuleerde. In dit geval betekent het dat de maagwand beter beschermd raakt en minder kans heeft op het vormen van maagontstekingen.[5] Ook bij mensen is duidelijk dat kruidnagel maagklachten kan verminderen.
Meer kruidnagel in je dieet? Sprenkel gewoon wat poeder in je gerechten of in (warme) dranken.
#5 Probiotica
Als je symptomen van een maagontsteking, of andere maagklachten in het algemeen, voelt opkomen dan kun je opteren voor een supplement of voeding rijk aan probiotica. Uit een studie van het UZ Leuven blijkt dat probiotica, door de gunstige bacteriën, de darmflora en het afweersysteem kan verbeteren. Dit was reeds gekend, maar de studie constateert verder dat probiotica ook maagklachten kan verlichten.[6]
Liever geen probioticasupplement? Lees dan verder voor een maagsparend dieet.
#6 Venkel
Doorheen de jaren wordt kruidenthee gemaakt van venkel al gebruikt tegen maagklachten. Venkel een heeft antiseptische werking, wat betekent dat het de bacteriën in het maagslijmvlies kan doden.
Venkelthee maken? Stamp een theelepel venkelzaad fijn en laat oplossen in kokend water.
#7 Zoethout
Al van oudsher wordt zoethout gebruikt als bijvoorbeeld hoestsiroop, maar ook maagklachten konden beholpen worden met dit lekker kruid. Zoethout heeft namelijk een beschermende werking op het maagslijmvlies en blijkt ook efficiënt te zijn in het doden van de H. pylori bacterie. Wel moet in acht worden genomen dat zoethout de bloeddruk kan verhogen en kalium kan verlagen. Als je hier een voorgeschiedenis hebt, kun je best een ander middeltje tegen maagontstekingen proberen.
Doen zoals de Romeinen het deden? Kauw lekker op een stokje zoethout.
#8 Oregano
Een snufje oregano in een vleessaus of vers op aardappeltjes, dit kruid is niet te missen in de keuken. Niet alleen geeft het smaak aan je maaltijden, het brengt ook nog eens geweldige voordelen met zich mee! Oregano werkt antioxiderend, antibacterieel[7] en anti-inflammatoire.
Zin in oreganothee? Doe wat verse blaadjes in een theefilter en laat even trekken.
Maagsparend dieet
Je dieet zal niet meteen de eerste oorzaak zijn van een maagontsteking, maar het kan wel een verschil maken in het behandelen ervan. Het is voornamelijk erg belangrijk om langzaam te eten en goed te kauwen. Drink niet tijdens de maaltijd, maar eerder voor of na je maaltijd. Drink of eet ook niet al te hete of al te koude producten, dit kan de maag namelijk nog meer irriteren. Hieronder vind je een aantal suggesties voor een dieet dat je maag zal sparen. Samen met bovenstaande tips ben je van die maagontsteking af in no time!
Ontbijt:
- Griekse yoghurt of skyr
- Sneetjes wit brood met jam of smeerkaas
- Havermout met kaneel en appel
Lunch:
- Een geroerd eitje met gestoofde groenten
- Witte boterhammen met mager kalkoenvlees
- Licht gekruide magere soep met toast
Avondeten:
- Gekookte aardappelen met kabeljauw en groene boontjes
- Spaghetti of macaroni met een tomatensaus
- Aardappelpuree met bloemkool of spinazie en gevogelte
Bronnen