Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
kk
Zoek je iets?

Maagontsteking: voorkomen en behandelen

2 jaren ago

Heb je last van een maag? Dan kamp je misschien met een maagontsteking. Wij vertellen hoe je dit herkent.

In dit artikel lees je:

  • Wat een maagontsteking precies is;
  • Wat de symptomen van een maagontsteking zijn;
  • Wat de oorzaken van een maagontsteking zijn;
  • Hoe maagontstekingen gedetecteerd worden;
  • Hoe maagontstekingen behandeld worden;
  • Hoe je maagontstekingen kan voorkomen.

Wat is een maagontsteking?

Een maagontsteking of gastritis is een irritatie of ontsteking van het slijmvlies van de maag.

Een maagontsteking kan plots optreden en dan noemen we het een acute maagontsteking of het kan ook chronisch gedurende een veel langere periode voorvallen waardoor het een chronische maagontsteking genoemd wordt. Een maagontsteking maakt soms onderdeel uit van een andere medische ziekte.

Een voorbeeld van een acute maagontsteking is maaglast na het gebruik van alcohol, pijnstillers of aspirinetabletten. Een chronische maagontsteking die gedurende lange tijd hardnekkig aanwezig is, kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter Pylori die de maagwand aantast en doet ontsteken.[1]

Wat is de duur van een maagontsteking? Dit verschilt van persoon tot persoon. Acute gastritis duurt ongeveer 2-10 dagen. Als chronische gastritis niet wordt behandeld, kan dit weken tot jaren duren.

Symptomen van een maagontsteking

Veel mensen die een maagontsteking hebben ervaren zelfs geen symptomen. Hoe een maagontsteking voelt is dus moeilijk te zeggen. De symptomen die patiënten kunnen ervaren zijn:

  • Misselijkheid of terugkerende maagklachten
  • Zwelling van de buik
  • Buikpijn
  • Braken
  • Indigestie
  • Brandend of knagend gevoel in de maag tussen maaltijden of ’s nachts
  • Haperingen
  • Verlies van eetlust
  • Het braken van bloed
  • Zwarte, teerachtige stoelgang

Oorzaken van maagontstekingen

Gastritis wordt vaak geassocieerd met het gebruik van bepaalde medicijnen, medische en chirurgische behandelingen, fysieke belasting, sociale gewoonten, chemische producten en infecties. De meest voorkomende ga ik hier op een rijtje zetten.

Medicatie: aspirine, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s waaronder ibuprofen of naproxen), steroïden, kaliumsupplementen, ijzertabletten en chemotherapie.

Het inslikken van vergif of objecten: bijtende zuren (gebruikt bij suïcidaal gedrag), zware alcoholische dranken, het inslikken van vreemde voorwerpen zoals bijvoorbeeld paperclips.

Na medische of chirurgische ingrepen: fysieke stress bij ernstig gewonde mensen, na medische handelingen zoals een endoscopisch onderzoek van de maag, na maagoperaties, na bestraling bij kanker, bij auto-immuunziekten, pernicieuze anemie of chronisch overgeven.

Maagontsteking

Infecties: tal van infecties kunnen aan de basis liggen van een chronische maagontsteking. De meest voorkomende is een ontsteking door de Helicobacter Pylori, maar er zijn nog tal van andere infecties mogelijk. Deze betreffen tuberculose, syfilis, virale infecties, schimmelinfecties of de aanwezigheid van parasieten en wormen.

Stress: ernstige stress die het gevolg is van een operatie, brandwonden of ernstige infecties veroorzaken regelmatig een acute gastritis.

Het onderzoeken van maagontstekingen

Wanneer een maagontsteking blijft duren is het nodig om dit nader te onderzoeken en zijn er bijkomende testen nodig.

Endoscopisch onderzoek: een onderzoek waarbij een holle buis met een lens (endoscoop) via de mond in je slokdarm, maag en dunne darm wordt gebracht. Hiermee zal de dokter op zoek gaan naar ontstekingen. Wanneer een verdacht gebied ontdekt, kan men direct kleine weefselmonsters (biopsies) nemen om in het laboratorium te onderzoeken. Ook bij een vermoeden van H. Pylori is een biopsie nodig ter bevestiging.

Het testen van H. Pylori: deze kangedetecteerd worden via een bloed- of ademtest, of het onderzoeken van de ontlasting. De ademtest bestaat erin dat men eerst een glaasje met een duidelijke, smaakloze vloeistof drinkt die radioactieve koolstof bevat. In de maag gaat de H. Pylori de vloeistof afbreken en ervoor zorgen dat er radioactieve koolstof in de adem terechtkomt. Door om een bepaalde tijd in een vloeistof te blazen vangt men deze op en kan men gaan testen hoeveel erin zit.

De behandeling van maagontstekingen

Vanaf het moment dat de oorzaak gevonden is, zal men gericht gaan behandelen. Men kan de oorzaken wegnemen wanneer deze het gevolg is van medicatie of overvloedig alcohol gebruik. In het geval van een ontsteking door Helicobacter Pylori, syfilis, tuberculose, virale infecties en schimmels zal men een gerichte medicamenteuze behandeling starten.

Een gouden tip tegen maagontstekingen? Bij hardnekkige gastritis is Super Carnosine 500 mg 2 x/dag samen met Zink eveneens 2 x/dag, een zeer efficiënte ondersteuning met een aangetoond effect op het maagslijmvlies.

Carnosine (60 veg caps)

Carnosine (60 veg caps)

Carnosine ondersteunt gezond ouder worden en helpt om de glucoseniveaus in het lichaam stabiel te houden. Aangeraden voor ouderen en / of diabetici.

Bekijk dit product
Zinc Caps High Potency (90 caps)

Zinc Caps High Potency (90 caps)

Het mineraal zink ondersteunt het immuunsysteem. Deze formule combineert zinkmethionaat en zinkcitraat. Grote voorraad & snel geleverd!

Bekijk dit product

Onbehandeld kan een maagontsteking leiden tot de vorming van zweren en maagbloedingen. Sommige vormen van chronische gastritis kunnen de kans op maagkanker verhogen, vooral bij een chronische H. Pylori-infectie. Regelmatige controle is dan noodzakelijk.

Preventie van maagontstekingen

De basis van de preventie van maagontstekingen is het vermijden van producten die de maagwand irriteren of beschadigen. Medicatie zoals aspirine, NSAID’s zoals ibuprofen (Motrin, Advil) of naproxen (Naprosyn). Stop eveneens met roken, vermijd cafeïne alsook overmatig alcoholgebruik. Heb je maaglast bij het gebruik van medicatie, praat er dan eerst over met je arts alvorens ermee te stoppen.[2]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 11 februari 2020, Gastritis
↑2 15 juli 2019, Gastritis Symptoms, Causes, Diet, Home Remedies, Treatment, and Cure
  1. Arne schreef:
    8 januari 2013 om 01:37

    Bedankt voor de informatie. Een hele goede vriendin van mij is geopereerd aan een chronische maagontsteking. Ze heeft dagenlang kunstmatig in slaap gelegen (denk ik), elke nacht belde ze mij rond hetzelfde tijdstip en was dan een paar minuten later weer weg.
    Nu, een paar dagen later is ze iets helderder, en enkel zeer ongerust en bang dat ze kanker gaat krijgen, omdat de dokter had gezegd dat deze kans bestaat. Nou vraag ik me af, is het normaal dat ze zolang onder zwijm gehouden wordt, en aan de pijnstillers, na een maagoperatie? Kan het zijn, dat er inmiddels al een verder stadium aangetroffen is, en dat men niets meer kan doen? De dokter had gezegd ‘it has to go away’, ik neem aan dat dat die chronische ontsteking is.
    Sorry voor deze persoonlijke comment. In ieder geval, graag zou ik lezen wat de gevolgtrajekten/stadia zijn; dus als een chronische maagontsteking NIET wordt verholpen.
    Dank voor de informatieve tekst..

    Beantwoorden

Andere artikels over Hart & Vaatziekten

    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen

      De blauwe bosbes is een bes die aan een lage struik die 15 tot 60 cm hoog wordt. Komt vooral voor in open bossen, heide gebieden en venen. De plant heeft een zeer wijd verspreid wortelstelsel en vermenigvuldigt zich via de wortelstok. De plant houdt niet van een kalkrijke bodem. De kleur van deze bosbes kan gaan van diepblauw tot purperzwart en is eetbaar.

      (meer…)

    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
    • De behandeling van en medicijnen tegen constipatie

      Constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame defecatie (stoelgang). Gemiddeld heeft zo'n 15% van de bevolking er last van. Constipatie komt vaak voor bij het prikkelbare darmsyndroom.

      (meer…)

    • De behandeling van en medicijnen tegen constipatie
    • 5 voedingsstoffen die je kan eten voor een natuurlijke detox

      Het is gemakkelijk om sceptisch te zijn over het woord detox. De enorme hoeveelheid producten op de markt die beweren op wonderbaarlijke wijze te ontgiften doen je lichaam niet precies binnen de beloofde termijn eer aan.

      Echter, de realiteit is dit: je lichaam ontgift eigenlijk elke dag. Het primaire ontgiftende orgaan van het lichaam, de lever, werkt de klok rond om je systeem schoon te houden.

      (meer…)

    • 5 voedingsstoffen die je kan eten voor een natuurlijke detox
    • Spijsverteringsproblemen tegengaan

      DER TOD SITZT IM DARM  dwz. de dood zit in de darm

      Hippocrates, 5 eeuwen voor Christus, wist het al: de processen die zich afspelen in de buik zijn continu van levensbelang en we kunnen veel doen om die in goede banen te leiden.

      (meer…)

    • Spijsverteringsproblemen tegengaan
    • Wat is foliumzuur? Voeding + de link met zwangerschap en vermoeidheid

      Foliumzuur staat vooral bekend als de vitamine die vrouwen in extra hoeveelheden moeten innemen tijdens de zwangerschap((1 mei 2000, Folic acid: influence on the outcome of pregnancy)), maar vervult daarnaast nog heel wat andere functies.

      (meer…)

    • Wat is foliumzuur? Voeding + de link met zwangerschap en vermoeidheid
Home
Kwalen & Aandoeningen
Maag, Lever & Darm
    • Spijsverteringsproblemen
    • Stress

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022