Wat is LDL?
LDL-cholesterol (low density cholesterol) wordt in termen van cholesterol ook wel de slechte cholesterol genoemd. LDL-cholesterol zet zich af in de wanden van de bloedvaten, waardoor deze ophopingen en vernauwingen gaan geven die we arteriosclerose noemen. Hoge niveaus van LDL- vergroten de kans op een hartaanval.
Een bloedstolsel in een slagader kan het door arteriosclerose aangetaste bloedvat plots gaan afsluiten waardoor een deel van de hartspier geen vers bloed en zuurstof meer krijgt wat aanleiding geeft tot een hartaanval. Een regelmatige controle van uw LDL cholesterol kan zorgen voor een tijdige aanpak van het probleem en de risico’s tot een minimum herleiden.
Wat is LDL-cholesterol?
LDL-cholesterol is een cholesterol met een zeer lage densiteit dat zich moet binden aan een eiwit om zo als lipoproteïne door het bloed vervoerd te kunnen worden. Verhoogde niveaus van LDL-cholesterol in het bloed worden vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes en perifere slagaderziekten.
LDL lipoproteïnes vormen cholesterol opslagplaatsen in de binnenste wand van de bloedvaten, die we ook wel eens cholesterol plaques noemen. Deze plaques zorgen ervoor dat de bloedvaten vernauwen en de bloedstroom vermindert.
Wat beïnvloedt het LDL-cholesterolniveau?
De lever produceert LDL-cholesterol en scheidt het af in het bloed. Anderzijds verwijdert het ook LDL-cholesterol uit het bloed door actieve LDL-receptoren op de oppervlakte van de cellen. Een verminderde leverwerking wordt meestal geassocieerd met hoge LDL-cholesterolniveaus in het bloed.
Erfelijkheid en voeding hebben een aanzienlijke invloed op alle cholesterolniveaus. Hypercholesterolemie is een erfelijke ziekte waarbij de lever minder of geen LDL-receptoren hebben op de oppervlakte van de cellen. Hierdoor ontwikkelen ze reeds op jonge leeftijd arteriosclerose en kunnen dan hartaanvallen doen op jong volwassen leeftijd.
Het gebruiken van verzadigde vetzuren in de voeding verhoogt het LDL-cholesterolniveau in het bloed. Deze vindt men in vlees, zuivelproducten en sommige plantaardige oliën gemaakt van kokos, palm, en cacao. Ze kunnen het cholesterolniveau beïnvloeden maar toch moet men rekening houden met de klinische studies in verband met plantaardige vetten.
Deze tonen duidelijk een beschermende werking aan, wellicht omdat het hier gaat over korte vetzuurketens die een veel gunstiger werking hebben dan de lang-ketenvetzuren in veel dierlijk voedsel.
Het verlagen van het LDL cholesterol
Het verlagen van het LDL cholesterol is momenteel een van de belangrijkste doelen om arteriosclerose en hartaanvallen te voorkomen. De voordelen zijn:
- Verminderen of stoppen van de vorming van nieuwe cholesterolplaques in de slagaderwand.
- Het verminderen van de bestaande cholesterolplaques.
- Voorkomen dat de cholesterolplaques afscheuren en kleinere bloedvaten verstoppen.
- Het verminderen van hartaanvallen, beroertes en perifere bloedvatziekten.
Hoe het LDL-cholesterolniveau verminderen?
1. Verandering in levensstijl
Een verandering in levensstijl begint bij een gezonde en gevarieerde voeding laag aan verzadigde vetzuren. Hoe minder vetten je in de voeding aanbrengt, hoe lager het LDL-gehalte in het bloed. Naast deze voedingsaanpassing is het nodig om regelmatig te bewegen. Elke dag een half uurtje bewegen is zeker nodig.
2. Tijdig opsporen
Het tijdig laten bepalen van de cholesterol niveaus kan ervoor zorgen dat men kan behandelen nog voor de ongemakken optreden. Hoe vroeger men de LDL-niveaus verlaagt, hoe minder risico’s men loopt.
3. Supplementen
Enerzijds hebben kwaliteitsvolle omega-3 vetzuren duidelijk een gunstige invloed op het verlagen van het LDL. Anderzijds leggen we te weinig de nadruk op het feit dat de schadelijkheid van LDL vooral optreedt bij oxidatie van het cholesterol zodat de inname van (vetoplosbare) anti-oxidanten zoals vitamine E onder de vorm van gemengde tocopherolen en tocotrienolen een fundamenteel element is in het beschermen van de vaatwand tegen geoxideerd cholesterol.
4. Medicatie
Als een verandering in levensstijl en voeding niet het gewenste effect heeft, kan de arts een medicamenteuze behandeling starten. De meest gekende hierbij zijn de statines.