Vier alom verspreide mythen over borstkanker
Gepubliceerd op 20 mei 2015 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Borstkanker is een topic die een impact heeft op ieder van ons, om het even of je nu zelf de ziekte ontwikkelt of niet. Iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving die met borstkanker te kampen heeft of gehad heeft.
Hieronder zullen we enkele van de meest frustrerende, algemeen voorkomende mythes in verband met borstkanker vermelden die misschien wel kunnen leiden tot een beter bewustzijn. Laten we ze één voor één ontmaskeren.
1. Het dragen van een beha zorgt er voor dat je borstkanker kunt krijgen
Pleitbezorgers van deze stelling hebben als argument dat een beha de lymfestroom die het vrijkomen van schadelijke toxines kan afremmen zou hinderen.
Dit wordt door wetenschappelijk onderzoek duidelijk ontkracht. Tot zover toon deze onderzoeken aan dat het risico borstkanker bij vrouwen even groot is om het even of ze nu wel of niet een beha dragen. Een nog erg recente studie die in oktober 2014 werd gepubliceerd toont geen enkel verband tussen het al dan niet dragen van een beha en het krijgen van borstkanker aan.
Als je nog twijfelt wat voor type beha je dan wel moet gaan dragen: probeer zeker een goed passende beha zonder vulling.
2. Deodorants zorgen voor een hoger risico op borstkanker
Deze bezorgdheid kwam aanvankelijk tot stand toen in bepaalde borsttumoren aluminium werd aangetroffen.
Aluminium is een vaak voorkomend bestanddeel bij middelen ter bestrijding van transpiratie. Deze bepaalde stof wordt gebruikt om te beletten dat zweet de oppervlakte van het lichaam kan bereiken.
Voorstanders van deze theorie komen met het argument aandragen dat zweet die toxines uitschakelt die kunnen zorgen voor de vorming van kankercellen.
We zien zeker de logica achter deze redenering in, en stippen ook graag dat middelen ter bestrijding van transpiratie niet echt noodzakelijk zijn.
De meeste van de toxinen die door het menselijk lichaam worden geëlimineerd worden gewoon uitgescheiden via ons digestief en urinair systeem.
Als je ondanks alles toch nog bezorgd blijft, kan je zeker overwegen om deodorants te gebruiken met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Weet wel dat deodorants het vrijkomen van zweet niet kunnen voorkomen en dus eigenlijk weinig nut hebben behalve misschien een leuk geurtje.
3. Borstkanker treft alleen maar oudere vrouwen
Een van de belangrijke risicofactoren bij borstkanker is zeker de leeftijd. Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen met een leeftijd van meer dan 50 jaar. Volgens de resultaten van een recente studie echter vinden we steeds meer gevallen van borstkanker in de leeftijdsgroep van vrouwen in hun twintiger en dertiger jaren.
De reden voor het vaker voorkomen van kanker bij jongere vrouwen is voorlopig nog onbekend, maar er wordt verondersteld dat omgevingsfactoren zeker een rol spelen in deze zorgwekkende evolutie.
Het regelmatig laten controleren van de borsten is belangrijk, om het even of een vrouw nu 20 dan wel 80 jaar oud is.
4. Borstimplantaten zorgen voor een verhoogd risico op borstkanker
Ook hier weer is recent studiemateriaal beschikbaar dat aantoont dat borstimplantaten geen verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker met zich meebrengen. Wat wel zo is, is dat borstimplantaten het detecteren van borstkanker moeilijker maken.
De straling die vrijkomt bij een mammogram kan onvoldoende doorheen een implantaat dringen om een compleet beeld van de borst te bieden.
Vrouwen die een of twee borstimplantaten hebben, kunnen accurater onderzocht worden op borstkanker door middel van een MRI.