Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Kruiden goed voor een gezond hart en tegen vaatziekten

Gepubliceerd op 11 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Heel wat gewone kruiden zijn meer dan alleen maar lekkere versterkers van de specifieke smaken in de gerechten, en ze doen ook nog eens heel wat meer voor je gezondheid dan je waarschijnlijk denkt.

Het is zelfs zo dat een recente studie nog maar net heeft aangetoond dat een specifieke mengeling van kruiden de hoeveelheid triglyceriden in het lichaam doet verlagen, en dit is net een specifieke risicofactor voor de ontwikkeling van hartziekten. Het kan dus erg nuttig zijn om deze stoffen in je voeding op te nemen.

De resultaten werden recent gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Nutrition Today. Hieronder zullen we de studie wat nader onderzoeken en de potentiële implicaties voor onze gezondheid iets meer schetsen.

Een mengeling van kruiden verlaagt het peil aan triglyceriden met niet minder dan 31%

Onderzoekers van Penn State wilden een onderzoek uitvoeren naar de rol van het gebruik van kruiden op de gezondheid van het hart. Ze onderzochten hierbij ook opnieuw al eerder uitgevoerde studies die de gunstige effecten van knoflook en kaneel evalueren.

Bij de concrete uitwerking van de studie rekruteerden ze een totaal van zes mannen met overgewicht in de leeftijdsgroep tussen de 30 en de 65 jaar. Ze werden willekeurig voorbestemd om een maaltijd te krijgen bestaande uit kokosnoot, kip, brood met kaas, en als dessert een biscuit, en dit ofwel met ofwel zonder een mengeling van kruiden met een hoge waarde aan antioxidanten.

In de mengeling van de kruiden zaten kruiden zoals rozemarijn, knoflook, oregano, paprika, kruidnagel, kaneel, geelwortel, zwarte peper en ook nog gember.

Analyse van de bloedstalen

Voor elke maaltijd werd bloedstalen afgenomen bij de deelnemers aan de studie, nadien ook onmiddellijk na de maaltijd, en nog eens elk half uur na de maaltijd tot acht staaltjes met bloed verzameld waren. Vervolgens werden de cijfers van de resultaten van de bloedstalen tussen de twee groepen vergeleken.

In vergelijking met de controlegroep (zijnde de groep die de maaltijd had gegeten zonder de mengeling met de kruiden), ondervond de wel behandelde groep een vermindering met niet minder dan 31% in het peil van hun triglyceriden en een vermindering van zowat 21% van hun insuline niveau.

4812

Ook werd de status van de antioxidanten in het bloed opgemeten en hier werd een verhoging van zowat 13% van de antioxidante activiteit waargenomen.

Voorlopig staan de wetenschappers nog voor een raadsel en is het achterliggende mechanisme nog niet volledig duidelijk. Toch kan nu al gesteld worden dat de mengeling met de kruiden kan helpen om de absorptie van vetten in de bloedstroom te helpen voorkomen en dit zijn zeker hoopgevende resultaten met het oog op verder onderzoek in de toekomst.

Een gelijkaardig effect

De wetenschappers van Penn State leven nu in de hoopvolle verwachting om een gelijkaardig experiment te kunnen uitvoeren om zo hopelijk vast te stellen hoe de mengeling met deze specifieke kruiden een invloed weet uit te oefenen op het peil aan triglyceriden. Ze zijn van mening dat de mengeling van de kruiden kan helpen bij het uitscheiden van vet of een invloed kan hebben op de snelheid waarmee voedsel wordt verplaatst door de ingewanden van ons lichaam.

De mengeling van kruiden kan een aantal van de schadelijke effecten van een vet makend die het helpen teniet doen

De toepassing van deze studie is bijzonder praktisch: voeg voldoende kruiden aan je maaltijden toe. Op die manier worden niet alleen de verschillende smaken van de diverse ingrediënten en bereidingen versterkt, maar ze kunnen ook een bijdrage leveren om je maaltijden een stuk gezonder te maken.

In een tijdperk waarop zoveel maaltijden werkelijk proppens vol met calorieën zitten, kunnen kruiden zeker hun bijdrage leveren tot het verminderen van de schadelijke effecten die in een vetmakend dieet met zich kan meebrengen. Graag schetsen we wat we hiermee bedoelen.

Trop is teveel en teveel is trop

Na een rijke maaltijd die een overdadige hoeveelheid aan calorieën bevat wordt je bloed werkelijk overspoeld met een vetten en suikers en daar moet je er echt niet teveel van in je lichaam hebben.

Uiteraard hebben we nood aan deze voedingsstoffen in ons dagelijks eetpatroon, maar al te drastische aanvoer van je bloedsuiker (postprandiale glycemie) en bloedvetten (postprandiale liepie) hebben een echt verwoestend effect op je lichaam. Trop is teveel en teveel is trop….

Weet dat overdaad kan leiden tot een verhoging van het risico op diabetes en zelfs ernstige hartziektes of de dood.

Andere artikels over Hart & Vaatziekten

    • Hoge bloeddruk behandelen en verlagen op natuurlijke wijze

      Hoge bloeddruk is een kwaal waaraan tal van mensen lijden. In deze bijdrage vertellen we wat u kunt doen. Het is nuttig om er tijdig bij te zijn aangezien een hoge bloeddruk op termijn tot andere, ernstige kwalen kan leiden. Een simpele verandering in levensstijl kan helpen om je bloeddruk onder controle te houden en schade aan je lichaam te vermijden.

      (meer…)

    • Hoge bloeddruk behandelen en verlagen op natuurlijke wijze
    • Hoge bloeddruk: 10 leefstijlbenaderingen uit onderzoek

      Hoge bloeddruk (hypertensie) geeft vaak geen klachten, maar verhoogt wél het risico op hart- en vaatproblemen. In dit artikel leggen we uit wat een te hoge bloeddruk is, hoe je die laat meten en welke factoren hierop invloed hebben. Je leest leefstijlgerichte stappen die in onderzoek samenhangen met bloeddrukwaarden—zoals beweging, voeding, stressmanagement en slaap—en wanneer het verstandig is je huisarts te raadplegen. Zo krijg je een helder, nuchter overzicht om vandaag al gezonder te starten.

      (meer…)

    • Hoge bloeddruk: 10 leefstijlbenaderingen uit onderzoek
    • Slechte bloeddoorstroming: symptomen, oorzaken en leefstijl

      Een goede bloedcirculatie is belangrijk voor het dagelijks functioneren. Via je dieet en levensstijl kan je al heel veel doen in het kader van een gezonde leefstijl en cardiovasculaire fitheid.

      (meer…)

    • Slechte bloeddoorstroming: symptomen, oorzaken en leefstijl
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden

      Gezien het ketodieet een vetrijk, koolhydraatarm dieet is, vraag je je wellicht af of het wel goed is voor je hart. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt het keto-dieet eigenlijk geassocieerd met verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid.

      (meer…)

    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hart & Vaatziekten

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025