DIT BETEKENT DE PIJN IN JE ONDERBUIK

Heb jij wel eens last van pijn in je buik?

Klik verder om erachter te komen wat de pijn betekent!

Pijn in de bovenbuik

01

Pijn in de bovenbuik zonder specifieke locatie

Zure reflux: maagzuur door een branderig gevoel in je keel Gastro-esofageale refluxziekte (GERD): brandend maagzuur, pijn en misselijkheid Braken: maagzuur en pijnlijke buikspieren Indigestie: maagpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel door voeding

Buikpijn linksboven (LUQ)

02

Buikpijn linksboven (LUQ)

Gastritis: het maagslijmvlies is gezwollen of ontstoken, en leidt tot pijn, misselijkheid, braken, gasvorming of een opgeblazen gevoel.

Buikpijn rechtsboven (RUQ)

03

Buikpijn rechtsboven (RUQ)

Cholecystitis: een ontstoken galblaas Hepatitis: een leverontsteking (meestal viraal) of door alcohol- of drugsmisbruik. Maagzweer: een gat in het spijsverteringskanaal, door H. pylori of overmatig gebruik van pijnstillers.

Pijn in de onderbuik

04

Pijn in de onderbuik zonder specifieke locatie

Menstruatiekrampen: pijn en constipatie tijdens de menstruatie. Endometriose: weefsel dat normaal in de baarmoeder groeit, ontwikkelt zich elders (meestal in het bekken). Urineweg- en blaasinfecties: pijn, een opgeblazen gevoel en soms pijnlijk urineren. Prostaatontsteking: pijn in de onderbuik, onderrug en blaas.

Buikpijn linksonder (LLQ)

05

Buikpijn linksonder (LLQ)

Diverticulitis: ontsteking in de spijsverteringswand Nierkoliek: de obstructie van de urinewegen door nierstenen Constipatie: verstopte dikke darm Prikkelbare darmsyndroom (PDS): moeilijkheden om bepaalde voeding te verteren Ulceratieve colitis: een chronische inflammatoire darmziekte C. Diff. Colitis: ontstoken dikke darm door Clostridium Difficile De ziekte van Crohn: een chronische inflammatoire darmziekte Coeliakie: een glutenallergie

Buikpijn rechtsonder (RLQ)

06

Buikpijn rechtsonder (RLQ)

Gas: bacteriën of verhoogde druk in de dunne darm. Maagdarmontsteking (buikgriep): misselijkheid, braken en losse ontlasting na het eten. Blindedarmontsteking (appendicitis): een ontstoken en met pus gevulde blindedarm.

Lees het volledige artikel hier👇🏼