Wat is & doet Resveratrol?
Gepubliceerd op 21 juni 2019 - Laatst bijgewerkt op 16 mei 2021
Laatst bijgewerkt op 16 mei 2021
Resveratrol is een stilbenoïd, een soort natuurlijke fenol verbinding iet tevens een phytoallexin is. Dit ontstaat op een natuurlijke wijze wanneer de plant aangevallen wordt door ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels.
In dierenproeven zou resveratrol anti-kanker, ontstekingsremmende, bloedsuikerverlagende en hartbeschermende eigenschappen hebben.
Bij mensen staat het onderzoek nog in een beginstadium en is er verder onderzoek nodig.
Resveratrol vindt men onder andere in de schil van rode druiven en andere vruchten, maar kan ook als voedingssupplement verkregen worden uit de Japanse duizendknoop.
Studies in verband met resveratrol
1. Levensverlengende effecten
Bij dieren en vooral bij een kortlevende vissoort (Nothobranchius furzeri) werd een levensduur verlenging gezien van ongeveer 56 %. Bij muizen had dit geen invloed maarmen zag wel een vermindering in mortaliteit bij muizen met een vetrijk dieet.
Voedingssupplementen met resveratrol corrigeerden fouten bij abnormale genexpressie, abnormale insuline synthese en het glucosemetabolisme. Ze hadden echter geen effect op de vrije vetzuren en de cholesterol. Bij de mens zou resveratrol de stofwisseling en de energie verbranding verbeteren.
2. Kankerpreventie
Vele dierenstudies vermelden de antikanker activiteit van resveratrol. Het zou de apoptosis of celdood opwekken in trombocyten en gladde spieren. Momenteel zijn er onvoldoende mensen die aan een klinische studie willen deelnemen in verband met darm en huidkanker. De grootste doeltreffendheid krijgt men immers wanneer het product in direct contact komt met de tumor, zoals in het spijsverteringsstelsel en de huid. Dit werd afgeleid uit talrijke dierenstudies die reeds gebeurden.
3. Hartbeschermende eigenschappen
Het matig drinken van rode wijn is een bewezen middel om hart en bloedvaten te beschermen. Resveratrol in rode wijn zal de vasculaire celadhesie remmen, de celproliferatie van de gladde spieren in de vaatwand remmen, de endotheliale stifstofoxide synthese stimuleren, het samenkleven van de bloedplaatjes remmen en de hoeveelheid LDL per oxidatie verminderen.
Algemeen besluit men echter dat zowel het melatonine als de resveratrol, die men in rode wijn vindt, het hart en de bloedvaten beschermen.
4. Anti-diabetische eigenschappen
Resveratrol zou hypoglycemische en hypolipidemische effecten hebben bij proefdieren zoals ratten. Bij menselijke klinische proeven kon men een duidelijke verlaging van de bloedsuikerspiegel waarnemen.
Andere werkingen van resveratrol
1. Neuroprotectieve effecten
Bij dieren werd onderzoek gedaan in verband met de vorming van plaques in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten. Bij muizen zag men een aanzienlijke daling van deze plaques. Theoretisch zou dit ook bij mensen werken maar werd nog niet bevestigd.
2. Ontstekingsremmend effect
Dit werd in dierenproeven duidelijk bevestigd en bij konijnen zou resveratrol het kraakbeen beschermen wanneer deze geïnduceerd werden met inflamatoire artritis.
3. Antivirale effecten
Resveratrol toont in studies duidelijk een remming van de virusreplicatie bij herpes simplex infecties. Deze remming treedt ook op bij het varicella-herpes zoster virus, bepaalde influenza virussen, respiratoire virussen en het menselijk cytomegalie virus. Het zou zelfs de werking van de anti HIV-1 activiteit van de verschillende HIV middelen verbeteren.
4. Effecten op het testosteron
Dierenproeven gaven een verhoging van het testosteron gehalte, waardoor het interessant werd als supplement voor bodybuilders. Zou ook de spermaproductie verhogen
Waarin komt resveratrol voor?
In planten: wortels van het nieskruid, de Japanse duizendknoop en de huid van rode druiven.
In voedingsmiddelen: rode wijn, gekiemde pinda’s, fruit van de moerbei, sap van druiven, bosbessen, cranberry, cacaopoeder en donkere chocolade.
In wijn en druivensap: vooral wijnen afkomstig van de Pinot Noir en St Laurent rassen bevatten het hoogste gehalte aan resveratrol.
Hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen: pinda’s bevatten de helft zoveel resveratrol als rode wijn. Cranberrys hebben evenveel resveratrol als druiven. Het wordt echter afgebroken door koken en verwarmen.
Voedingssupplementen: de hoeveelheden variëren naargelang de zuiverheid.
Opname van resveratrol
Lost zeer goed op in water en wordt het best opgenomen via het mondslijmvlies. In pil vorm zal dit opgenomen worden door het darmslijmvlies en ter plaatse werken, maar komt ook in het bloed terecht.