Nieuwjaarsvoornemens beschermen tegen kanker
Gepubliceerd op 31 december 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Lijken je voornemens nu al niet meer haalbaar? Nieuw onderzoek zou de broodnodige motivatie kunnen opleveren, nadat is ontdekt dat mensen die vasthouden aan veranderingen in hun levensstijl hun risico op kanker met een derde kunnen verminderen.
Veel gemaakte voornemens betreffen gezonder eten, meer bewegen, meer slapen, stoppen met roken en minder alcohol drinken. De meeste mensen houden dit echter niet langer dan een maand vol.
Wat zijn de voordelen van het vasthouden aan je voornemens? Een nieuwe studie van de Universiteit van Cardiff toont aan dat bepaalde gedragingen het risico op kanker beïnvloeden.
De link tussen levensstijl en kanker
Kanker blijft een van ‘s werelds belangrijkste gezondheidsproblemen. Alleen al in de Verenigde Staten werd in 2016 bij meer dan 1,6 miljoen mensen de diagnose kanker gesteld.
Levensstijlfactoren spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van kanker. Roken is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van kanker: het is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van alle sterfgevallen door kanker in de VS en ongeveer 80% van de sterfgevallen door longkanker.
Om te zien hoe een gezonde levensstijl het risico op kanker beïnvloedt, hebben Prof. Elwood en zijn collega’s een analyse uitgevoerd van gegevens van de Britse Biobank, een gezondheidsstudie bij meer dan 500.000 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk.
De analyse omvatte gegevens van 343.150 individuen. Met behulp van deze informatie keken de onderzoekers hoe vijf gezonde gedragingen het risico op kanker van de proefpersonen beïnvloedden over een gemiddelde van 5,1 jaar follow-up.
Deze gedragingen omvatten een laag alcoholgebruik, niet roken, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond BMI en een evenwichtig dieet. Tijdens de follow-up ontvingen in totaal 14.285 proefpersonen een kankerdiagnose.
Een gezonde levensstijl is beter dan medicatie
De onderzoekers vonden dat de mensen die zich aan alle vijf gedragingen hielden, een derde minder kans hadden om kanker te ontwikkelen tijdens de follow-up, in vergelijking met de personen die slechts één of geen van de gezonde gedragingen volgden.
Uit de individuele analyse van de effecten, bleek dat elke apart gezond gedrag werd geassocieerd met een 8% vermindering van het risico op kanker.
De onderzoekers vonden bovendien dat het volhouden de vijf gezonde gedragingen was gekoppeld aan een 25% vermindering van het risico op colorectale kanker en een 35% vermindering van het risico op borstkanker.
Dus, als je in de verleiding komt om te stoppen met de sportschool of al toe te geven aan die afhaalmaaltijden, lees dan nog eens de resultaten van deze studie.[1]
Die gezonde levensstijl kan je, mits overleg met je dokter, aanvullen met een multivitamine-supplement. Onderzoek heeft aangetoond dat een dergelijk supplement eveneens het risico op kanker kan verminderen.
Verder lezen: 12 micro-voornemens voor een schitterend 2020
Bronnen
↑1 | 5 januari 2018, Sticking to New Year’s resolutions could cut cancer risk |
---|