5 natuurlijke vitamine B12-bronnen
Gepubliceerd op 05 mei 2018 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Krijgen we wel genoeg vitamine B12 binnen? De primaire vitamine B12-bronnen zijn eieren, vis, vlees en melkproducten.
Om die reden ondervinden vegetariërs en veganisten vaak een tekort aan B12. Dit tekort vertaalt zich soms in symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, een bleke huid, maagklachten en haarverlies. De conditie kan zelfs zo slecht zijn dat men bloedarmoede of dementie krijgt. Bij ouderen kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot Alzheimer.
Waarom hebben we B12 nodig?
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het speelt een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam. Het helpt koolhydraten in voedsel om te zetten in glucose dat op zijn beurt energie genereert, en het helpt bij de productie van bloedcellen. Daarnaast is B12 ook essentieel om het centrale zenuwstelsel te handhaven. Bij kinderen helpt het om astma te bestrijden.
Granen
Commerciële ontbijtgranen zijn vaak verrijkt met deze vitamine. Granen zoals haver en muesli kunnen een goede alternatieve bron van vitamine B12 zijn voor vegetariërs en veganisten. Neem wel steeds volle granen in plaats van granen met toegevoegde suiker.
Eieren
Mensen die ervoor kiezen geen vlees of vis te consumeren, kunnen altijd vitamine B12 uit eieren halen. Eieren bevatten verschillende voedzame stoffen, net als de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die belangrijk zijn voor de gezondheid van het oog.
Melkproducten
Melk, boter en kaas bevatten B12 en het is dus cruciaal om deze in je dieet op te nemen. Volle melk is de beste keuze daar het de goede calorieën in het lichaam doet toenemen evenals hart- en vaatziekten tegengaat.
Zeevruchten
Zeevruchten zijn een van de rijkste bronnen van natuurlijke vitamine B12. Ze zitten vol met vitaminen en mineralen. Wekelijks zeevruchten eten kan de kansen op een hartaanval aanzienlijk doen dalen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een grote variëteit aan vis zoals forel, zalm, tonijn, garnalen en makreel.
Vlees
Ook vlees zit boordevol vitamine B12 en zorgt voor een beter zicht, sterke tanden en benen. Daarnaast worden het centraal zenuwstelsel alsook de mentale gezondheid ondersteund. Vlees bevat ook veel eiwitten die nodig zijn voor de algemene lichaamsgezondheid.
Alternatieven met B12
Deze vitamine wordt slechts in kleine hoeveelheden door het lichaam opnemen, maar het is hoe dan ook belangrijk om hiervan genoeg binnen te krijgen. Lukt het niet om dit via voedsel te doen, dan kan dit altijd via een goed supplement.